el bloc d'Eduard Soler Cuyas

Solidaritat i Farmàcia

10 de febrer de 2012
Sense categoria
0 comentaris

L?ACTA posa en perill el tractament amb medicaments genèrics de milions de persones

L’Acord Comercial de Lluita contra Falsificació (ACTA, acrònim de Anti-Counterfeiting Trade Agreement, en anglès) que, després de negociacions secretes, han signat recentment vint-i-dos estats de l’Unió Europea (entre ells l’Espanyol), podria posar fre al comerç legal de medicaments genèrics de qualitat al considerar-los falsificacions,en virtut de la defensa de la propietat intel·lectual i no de la de protecció de la salut pública.

 

http://www.canalsolidari.org/noticia/l-acta-posa-en-perill-el-tractament-amb-medicaments-generics-de-milions-de-persones/28542

Com afectarà l’ACTA als genèrics?
L’ACTA augmenta la confusió entre els medicaments falsificats i els medicaments genèrics. Aquest acord, pendent de ratificació pel parlament Europeu al proper mes de juny, considera que un producte és una “falsificació” quan viola la propietat intel·lectual i fa un ús deliberat i fraudulent ‘una marca, amb l’objectiu d’enganyar als consumidors. No obstant això, s’ha de tenir en compte que sovint les empreses farmacèutiques multinacionals solen tenir conflictes amb empreses de genèrics, ja que sovint, els genèrics tenen un nom o presentació similars al medicament de marca, ja que s’intenta transmetre al consumidor la bioequivalència del genèric amb el producte de marca.

Així, al servei considerats “falsificacions”, els medicaments genèrics corren el risc de ser perseguits i retinguts a les duanes, acusats d’atemptar directament contra la marca, degut a les fortes normes de Control de l’ACTA. D’aquesta manera, s’estan afegint obstacles, als ja existents des del 1994, amb l’Acord de l’Organització Mundial del Comerç sobre els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual Relacionats amb el Comerç (ADPIC o TRIPS segons les sigles en anglès) i que la Declaració de Doha l’any 2003, va alleugeris, donant certa flexibilitat als països afectats per una crisi sanitària, al no ser obligats a respectar la protecció intel·lectual d’un fàrmac, i poder d’aquest amanera fabricar o importar un genèric.

La detenció a les duanes
L’ACTA preveu que, sota sospita d’infracció de marca, les autoritats duaneres podran retenir, en el lloc de producció o en països de consum, béns que estiguin en trànsit (per exemple, per Europa), encara que no s’infringeixen cap propietat intel·lectual, com és el cas de medicaments genèrics de qualitat legítimament produïts a l‘Índia, i que són distribuïts a països empobrits on el seu comerç està igualment permès.

Amb l’aparença d’un acord suposadament encaminat a protegir els ciutadans de medicaments falsificats, s’amaga un tractat que busca reforçar la propietat intel·lectual i no la salut del consumidor. Considerem que l’ ACTA servirà únicament per impedir la producció i distribució de medicaments genèrics assequibles, afavorint els monopolis farmacèutics i reforçant els drets de les indústries de marca.

L’ACTA fa perillar l’exportació legal de medicaments genèrics de qualitat al perseguir d’igual manera a productors, distribuïdors i comerciants. Alhora pot provocar l’augment dels preus dels tractament i facilitar l’aparició de mercats paral·lels que, puguin donar cabuda a falsificacions que posin en perill la salut pública, sobre tot dels més vulnerables.

Per això, des de Farmamundi considerem:
1. Existeix una evident voluntat de l’industria farmacèutica per intentar frenar l’ús de medicaments genèrics, amb el pretext de la falsificació de marca.

2. El problema és considerar la falsificació de fàrmacs com un tema purament comercial i no de salut pública. En molts països del Sud, el 50% dels fàrmacs comercialitzats incompleixen els nivells de qualitat.

3. S’ha de redefinir, de manera clara, què són medicaments falsificats, sense confondre-ho amb temes comercials, sinó amb el compliment dels nivells de qualitat.

4. La societat civil, entre la que troben ONGD com Farmamundi , han de poder participar de manera activa en qualsevol acord comercial que posi en risc la salut dels ciutadans i, per tant, dels seus drets.

5. Cap país desenvolupat podrà pressionar a països empobrits a signar l’ACTA, com a forma de pressió o condició de qualsevol acord bilateral de comerç, com de fet així ho permet l’ACTA.

6. Les autoritats no han de prendre cap mesura, sense el degut procés, revisió judicial completa, i participació del suposat infractor.

7. No podrà fer-se cap modificació de l’ACTA, sense escrutini públic i l’aprovació dels òrgans democràtics.

8. L’ACTA no ha d’establir responsabilitat civil ni penal a tercers – com a proveïdors de venda i serveis als productors -, ni sancions per “complicitat”.

L’ACTA suposa , en definitiva, una sobreprotecció afegida als TRIPS, ja que ni tant sols aquests seran aplicables fins l’any 2016, als països menys avançats (PMA), els empobrits del planeta (Angola, Txad, Nepal …).

Per tant, denunciem:

– que l’ACTA afegeix una altre dificultat per a la consecució de la salut com a dret universal.

– que 1/3 de la població mundial (més de 2.000 milions de persones) no pot accedir als fàrmacs que necessita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!