TocDeQueda

Pensaments, anècdotes i paraules aproximades

30 de juliol de 2020
0 comentaris

“Aparcanens”

L’escola és una institució fonamental dins el complex engranatge que són les societats modernes. La seua funció educadora és la més òbvia i polèmica, a causa de les seues inevitables implicacions ideològiques, lingüístiques i identitàries. Per a uns, l’escola ha de transformar la societat; per a d’altres, ha de perpetuar l’statu quo vigent. I, en aquesta dualitat, el posicionament de cada mestre depén del seu codi de valors i la seua manera de vore la vida i el món. Ras i curt.

Tanmateix, la pandèmia de Covid-19 que assola el nostre planeta ha posat en relleu una funció de l’escola tan o més important que l’educadora per al funcionament de la societat: deslliurar els pares i les mares dels seus fills durant la jornada laboral. És, indubtablement, una funció molt més terrenal i “pràctica” que, sovint, s’ha menystingut entre els professionals de l’educació a causa de les seues connotacions materialistes, antagòniques -en fons i forma- a les purament pedagògiques. Però és un fet irrefutable: ens agrade o no, l’escola és -també- un “aparcanens”, mot pejoratiu que usa gran part del professorat per descriure aquesta funció.

Com deia, el confinament forçat i l’aturada de les classes presencials a escoles i instituts ha posat en primer pla aquesta funció escolar i, en la meua opinió, ha estat una bendició per a la nostra institució: d’ara endavant, els pares i les mares s’ho pensaran dues vegades abans de criticar tan frescament l’escola i el professorat. Hem estat sempre la presa fàcil: que si les vacances, que si no fem res a les aules, que si adoctrinem… Ara, després del sotrac econòmic, laboral i familiar que ha suposat tenir als xiquets a casa durant quatre mesos, la majoria de mares i pares entendran que, només per la funció d’aparcar els nens i les nenes durant unes hores, l’escola -sobretot la pública- és imprescindible.

I, mentre les famílies els deixen aparcats, nosaltres seguirem deixant-nos la pell per educar-los en el respecte, la curiositat i les ganes de viure i aprendre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!