Cultura als barris

“Es que aquí nunca pasa nada… Y si pasa es malo!”, em confesava una dona dissabte passat a la plaça Poeta Badenes de València. Fou una conversa improvisada, mentre observàvem com un gran nombre d’infants jugava als diferents jocs que uns animadors culturals havien preparat. Aquesta plaça s’ubica al barri de Quatre Carreres, al bell mig de l’avinguda de la Plata, indret conegudíssim a la ciutat per la seua marginalitat. I, precisament per això, és un dels nombrosos punts que l’Ajuntament de València ha seleccionat per dur endavant el projecte  “Cultura als barris”. Amb molt bon criteri, la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals ha triat barris perifèrics i zones una mica deprimides per encetar aquesta primera edició d’un projecte que vol revitalitzar i alegrar la vida de la ciutat. Rascanya, Poblats Marítims, Benicalap, Jesús… Són barris on, com m’advertia la veïna, mai no passa res, culturalment parlant. És per això que trobar, de cop i volta, un taller de terrisseria, un teatre de titelles o un espectacle de circ instal·lats a una plaça qualsevol de València fa venir pessigolles a la panxa; és un punt de trobada: l’antiga plaça del poble on tothom es trobava. No té preu veure els infants fent la seua pròpia gerra d’argila o un avió de materials de rebuig. Tampoc no té preu veure els pares i les mares conversant tranquil·lament. O sí que en té: 207.000€ és el pressupost que l’Ajuntament ha destinat per oferir a vuit barris de la ciutat més de 100 activitats gratuïtes entre els mesos d’octubre i novembre. Uns diners que, a més a més d’animar places i carrers de València, han servit per donar feina a un munt d’artistes i reactivar la indústria cultural. S’han acabat los “grandes eventos” i les copes America, que balafiaven els diners de tots per omplir les butxaques d’uns pocs: els diners públics són per millorar i fer més agradable la vida dels veïns i les veïnes. I encara alguns i algunes s’atreveixen a dir que no s’està fent res, que tot continua igual. La gent té molt poca memòria. Només per iniciatives com aquesta, valia la pena fer fora els depredadors del PP.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *