CAMINS D'INDEPENDÈNCIA

Narcís Llauger i Dalmau

Més musculatura independentista

Déu n’hi do la musculatura independentista que hem demostrat darrerament. La certesa me la dóna el meu amic franquista i ara ben connectat amb l’elit del PP. Durant la conversa em diu “cuando seais independientes…” És el segon a qui ho sento. Com deia, és el millor senyal del to de la nostra musculatura. i no oblidem l’èxit de les consultes, del 10-J de l’any passat i del 9-J d’aquest.

La independència és la Champions, és fer l’Everest. Necessitem una musculatura excel.lent que encara necessita moltes hores de gimnàs i sobre tot una millor força mental. Fer la independència és anar a totes. Ens cal més musculatura independentista. 

Ho heu sentit per tots els altaveus mediàtics: el nombre de diputats independentistes no es correspon amb la gent que se’n declara.  Què falla? Els polítics s’emporten les culpes. Es veu que falten líders, es veu que no donen la talla.

I no serà que als independentistes ens manca musculatura? Per què necessitem líders per fer possible la independència? Per què tot ho confiem a entitats civils sabent que la independència és un fet polític que només l’acabaran per fer els polítics? Per què votem partits que sabem que mai ens portaran a la independència i ens deixem enganyar pels “passos” que diuen que ens hi acosten?


La independència molts la desitgen, però no tots la volen.
La independència és molt exigent. Quants desitjarien anar al llit amb la Uma Thurman de la Sshwepps, però quants menys ho voldrien de debò! Declarar-se independentista exigeix que estiguem disposats a voler-la amb totes les conseqüències, posant-hi el que faci falta. 

Hem de treballar molt més si volem guanyar aquest Everest, aquesta Champions. Hem d’anar a totes. Cal fer més musculatura independentista. No tots la tenen prou tonificada: esperem massa dels líders, esperem massa ser arrossegats en comptes d’empènyer nosaltres; som massa dependents dels mitjans i massa poc de la nostra convicció; ens conformem amb accions puntuals sense anar a totes; deixem la feina independentista per a les grans ocasions farcides d’emotivitat i oblidem la feina diària de convèncer a la gent de l’entorn; massa proclius a les reaccions i massa poc al treball planificat…

Però no tots són tous. Cada cop som més aquells pels qui la independència preval per sobre tot i la treballem cada dia. Fem musculatura independentista!

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Francesc-Marc Àlvaro reinterpreta Carles Sentís

 

Francesc Marc Alvaro s’ha erigit en el nostre mestre. I està nerviós perquè hi ha gent que no s’esforça prou en entendre certes coses. Com ell ens les vol fer entendre, esclar. Per tot troba mals alumnes, desaplicats i entossudits a no voler copsar la “complexitat del segle passat” i la “complexitat” de persones com Carles Sentís. En la darrera lliçó d’història que ens va impartir dimecres passat a la tertulia de Rac1 es lamentava de la seva dura tasca: “aquesta gent no entén les coses!” Contundent el petit mestre.

I llavors, afegeix, “aquesta gent fa judicis”. Ah! Vet aquí la qüestió. Vol que ens abstinguem de jutjar aquests personatges que s’han hagut de moure pels terrenys tan “complexos” i atzarosos del segle XX. Res, que Sentís, Samaranch i companyia van ser, pobrets, portats pel vent de la història i no els podem jutjar sinó que els hem d’entendre. I sembla que alguns ens hi resistim. Sembla que no acabem d’entendre que la vida és un procés canviant, com els esdeveniments que ens toca viure, i que per això un ara ha de portar una jaqueta i després una altra i si no ho entenem, és que no entenem la complexitat de la història, pobres ignorants de nosaltres! No ho volem entendre… i ens posem a jutjar “des del còmode present”. “Presentistes!”

Com vostè vol que ho entenguem, no, no ho entenem. No és que no vulguem, és que no podem. Pel que fa a mi, ho entenc tot d’una altra manera.

Curiós. Vostè exculpa el comportament activament franquista de Sentís com si es tractés d’una fatalitat a la que no es podia sostreure, però en canvi troba totalment lloable i no atribuïble al corrent de la història la seva contribució a la vinguda de Tarradellas. Per als pecats franquistes, l’excusa de la complexitat de la història, i per la petita aportació a la transició, tot el mèrit personal d’una “persona que hi va posar el coll i que va mostrar una gran  generositat”. Curiós.

La complexitat històrica amb què es va trobar Sentís és la mateixa que van haver de capejar Pau Casals, Trueta, Fontserè, Pere Quart, Margarida Xirgu, Tísner, Bosch i Gimpera i … tants d’altres que van preferir l’exili. I aquells que sense marxar van preservar-nos els mots i el país de dintre estant, en un exili interior. També ells van haver de prendre partit, com tothom, i ho van fer pel cantó dels drets humans, de la civilització. A plena consciència i assumint-ne per endavant els riscos més dolorosos: censura, multes administratives, tancament de revistes i diaris, empresonament de periodistes. Mentre el senyor Sentís era premiat amb la direcció de l’agència EFE franquista, periodistes com Néstor Lujan rebien fortes multes, revistes com Presència i Oriflama no podien pagar-les i eren tancades per uns mesos, periodistes com Huertas-Claveria passaven una temporadeta a la presó, abans havien assassinat Rahola i ja al final, els molt cafres, “segrestaven” –tancaven-  directament els diaris (Diario Madrid) l’edifici del qual va saltar pels aires. El gran periodista Sentís capitanejava des de l’agència EFE (1963) el ferri control franquista sobre els mitjans sense immutar-se per la conculcació més bèstia de la llibertat d’expressió. Senyor Àlvaro, no reinterpreti la història: els nostres Sentís, Samaranch i companyia, no es van pas veure emportats per cap fatalisme històric, van triar a consciència la vil traïció al seu país, el mut menyspreu cap als represaliats, torturats i assassinats, i la complicitat còmoda amb la conculcació sistemàtica de tots els drets humans. Van col.laborar, encara que ho neguin, activament amb el franquisme. Carlos Sentís, concretament, amb la censura i el control dictatorial dels mitjans.

Hem callat massa. Els que vam estar a la trinxera dels drets democràtics durant la dictadura i la transició hem callat massa. Vam voler girar full, mirar il.lusionadament el futur, construir presents incerts… i vam callar per fer oblidar el passat i allunyar la rancúnia. Potser ja és hora d’explicar la història i les històries de tantes vagues pels drets laborals, de tantes manis per evitar sentències de mort , de tantes garrotades de dolor i odi d’aquells grisos malparits, de tants… Quan vulgui, senyor Àlvaro, quedem i li explico. Hauran de ser un fotimer d’hores, l’aviso. Espero que després ja no ens tornarà a insultar mai més. Mira que dir-nos que no entenem res, que som nosaltres els que hem d’entendre la covardia dels quatre traïdors, que estem fent judicis presentistes des d’un còmode present que no vol entendre la complexitat del passat!Això és insultar la nostra lluita, el nostre exili, la nostra esforçada transició. No se li acudi dir més que aquesta es va deure a la “generositat” dels Sentís: no ens torni a agredir, si us plau! Per tothom és sabut, menys pels que voleu reescriure la història, que l’operació Tarradellas va ser concebuda per Suárez per aigualir la demanda d’autonomia (amnistia i llibertat) que havíem instal.lat dolorosament al carrer els lluitadors de sempre. Tan difícil és assabentar-se de la feina de l’Assemblea de Catalunya, de CCOO, de Jordi Pujol, senyor Àlvaro? Tan atrevida és la seva ignorància que no s’ha adonat que els protagonistes d’aquella transició encara som vius i també els nostres records. Part de culpa ha estat el nostre silenci massa circumspecte. La seva ignorància ens maltracta: insulta la nostra lluita i menysprea el nostre dolor. No gosi, senyor Àlvaro, acusar-nos de jutjar amb els ulls del “còmode present” la realitat passada, com si aquesta no hagués estat la nostra.

Esperem la seva esmena. No va ser mig país qui va entrar per la Diagonal, com van assegurar vostè i Lluís Foix en la tertúlia de dimecres, van ser quatre vils aprofitats. Per honor d’aquest país, la majoria de la seva intel.lectualitat va ser fidel a la República i mentre els feixistes entraven pel sud, ells s’exiliaven pel nord. I mentre els nostres bons homes malvivien per terres de França, el “generós”, segons vostè, Carles Sentís, “ese ratero catalán” saquejava la biblioteca particular de Juan Ramón Jiménez a Madrid. I vés a saber per quantes biblioteques més es va passejar aquesta rata. Qui en dóna fe és la mateixa víctima. És curiosa la interpretació que fa vostè de les cròniques que Sentís escrivia sobre la segona guerra mundial: “obria Espanya al món”. Com si hagués estat el primer reporter de la història! Desvergonyida ignorància! I tant que ens ensenyava el món, però amb les ulleres desfiguradores d’un franquista. I ho va fer tant bé que Franco el van premiar amb la direcció de l’agència oficial de notícies, EFE, on posteriorment hi va continuar com a president de l’entitat.

Nosaltres hem callat massa i hem encoratjat la seva atrevida ignorància, Francesc-Marc Àlvaro. Potser que ara calli vostè i ens escolti. Si més no jo, em proposo espavilar de nou la llengua i aigualir la festa dels que volen reescriure la història des de la còmode ignorància. I el que ha d’entendre és vostè. Ha d’entendre que

la complexitat de la història no ens eximeix de la responsabilitat,
ni la dificultat del moment ens exculpa de la vilesa.

 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Objecció fiscal, per què?

Objecció fiscal, per què?

1. Per què l’objecció fiscal? D’entrada, per parlar del tema. Des que Òmnium Cultural va fer l’anunci que promouria l’objecció fiscal contra l’espoli al qual ens sotmet l’Estat espanyol, s’han alçat tota mena de veus, elogioses i crítiques, sobre la iniciativa. Alguns fins i tot han suggerit que una campanya així ens allunyaria del progrés cap a la independència. El cas és que en pocs dies s’ha produït un debat d’alçada en el qual hi ha entrat no només opinadors, sinó també el govern, partits polítics, ajuntaments… Tot debatent el tema, hem de celebrar que la societat civil hagi pres altre cop la iniciativa i marqui els termes del litigi.
 


2. Per què l’objecció fiscal? Doncs perquè ens permet obrir la llauna del dèficit, de l’estafa que patim, marcant gols sense ni tan sols baixar de l’autocar. Fixeu-vos; es rebat el moment, la conveniència, la possibilitat pràctica i legal de dur-ho a terme (de forma molt similar al que va succeir amb les consultes, que havien de néixer mortes), però ja no es dubta de la bondat de tal iniciativa o del rerefons d’injustícia que la fonamenta. El punt de partida, i això passa molt pocs cops a la vida, ja és mitja victòria. Quasi tot català pensa que estem suportant una vergonya, i que si s’hi pot fer alguna cosa, endavant.


Article senser d’Alfred Bosch a Nació Digital 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Últimes dades sobre l’espoliació fiscal, any 2011 (1)


Tothom que ha sentit al doctor Emili Valdero explicar l’asfíxia
econòmica que patim els catalans se n’ ha acabat fent una idea molt precisa. El que més li agraeix l’auditori és la forma amena i didàctica de les seves exposicions. Ara en un article a
l’Avui ens ofereix les darreres dades sobre l’espoliació
fiscal de Catalunya. Intentaré fer-ne un resum.

Per començar, què pagarem d’impostos aquest any els catalans?

Doncs, aproximadament 60.000 milions d’euros. Desglossem-ho. Recaptació de les cotitzacions a la seguretat social, 21.500 milions d’euros; IRPF, 16.500 milions; IVA, 9.500 milions; impost de societats, 4.500 milions; imposts sobre consums especials com begudes alcohòliques, tabac, electra, matriculacions vehicles, uns 6.000 milions, i 2.000 milions de l’impost sobre transmissions patrimonials, actes jurídics documentats, taxa sobre el joc i altres impostos menors.

Segons. En els pressupostos que acaba de presentar el govern Mas, quin és el total d’ingressos de la Generalitat que procedeix d’impostos? 17.391 milions.

Tercer. Quin percentatge suposa aquests 17.391 milions sobre els 60.000 milions que hem lliurat obligatòriament a l’estat espanyol? Fem la divisió i ens sortirà que els ingressos de la Generalitat suposen un ridícul 29% d’aquest generosos 60.000 milions regalat a les Forces Armades espanyoles, als seus AVES, a les seves autovies i a les seves imposades solidaritats, entre d’altres.

“La conclusió és esgarrifosa: de cada 100 euros anuals que paguem d’impostos, només 29 retornen a Catalunya i 71 se’ls queda l’Estat espanyol. Aquesta situació és insostenible, provoca una necessitat creixent d’endeutament de la Generalitat i fa inviable un estat del benestar amb unes mínimes prestacions de serveis públics.”

Ei, catalans, indigneu-vos per aquesta asfíxia. Indigneu-vos per la causa estructural de l’endeutament que ens a portat a les retallades. Senyors del 15-M, no us equivoqueu, deixeu falses i lesives solidaritats, no tanqueu els ulls a la principal causa dels nostres mals encara que això suposi caminar sense emmirallar-vos en els de Madrid. 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

No és impaciència, és urgència, senyor Mas


L’aniversari del 10-J ha merescut aquest comentari del nostre President Mas: “L’avenç nacional de Catalunya no és obra per a impacients, sinó per a perseverants”.

Senyor Mas, no és impaciència, és urgència. Voler la independència com més aviat millor, no és senyal d’impaciència. La impaciència no és cosa de temps, sinó de nervis i no és pas el cas. Quan manca temps, i sí que és el cas, la cosa esdevé urgent. La independència és urgent. Perquè el temps s’acaba, ho ha dit el mateix Jordi Pujol. Al qui porta cinc dies menjant miques, és la necessitat urgent el que el fa desitjar un plat normal. Volem la independència si pot ser ara mateix. I és el cap fred qui ens marca la urgència i la necessitat d’afanyar-nos.

És la lògica dels esdeveniments, dels renovats atacs d’Espanya contra la nostra llengua i cultura, el robatori del nostre benestar, la malvolença del ministre de Foment del color que sigui, les condicions que el PP imposa al condescendent govern de vostè… tot plegat ens demostra la necessitat d’avançar a galop cap a la independència. No són els nervis, no és la impaciència; és la mirada calma sobre una situació d’espoliació i vergonya inaguantables. No és impaciència, és necessitat i urgència.

Vostè ens demana perseverança, ara i el dia de la seva elecció. M’obliga a recordar-li que l’intent continuat de tirar endavant sense aconseguir avançar, no és perseverança, és desgast imparable. Perseverar en el que s’ha demostrat impossible, és estupidesa supina. Sublimar la impotència amb paraules que transmeten valors, com perseverança, només demostra que es vol tapar una vergonya, la covardia.

Senyor President, als independentistes no ens mou la impaciència, sinó la urgència necessària. 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Catalunya sense Espanya

Avui fa un any que els catalans

de mitja selecció espanyola de futbol

van conquerir la Copa del Món. 
 
 
 

Espanya sense Catalunya no és res;

Catalunya sense Espanya ho és tot,

tot ella,

tot el que pot realment ser i tot el que vol ser.
 

Espanya no pot prescindir de Catalunya;

Catalunya, però, ha de prescindir d’Espanya

si volem ser el que som

i el que podem arribar a ser.


Catalunya dóna diners i prestigi a Espanya

Espanya ens pren els calers i el prestigi

que tindríem amb la nostra marca, Catalunya.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

El mite del 10-J

Va ser magnífic aquell bany de catalanisme, de voluntat de decidir i d’independència. I ens va deixar a tots amb la sensació d’haver viscut una diada històrica. Ho va ser. La munió de gent col·lapsant el Passeig de Gràcia i desbordant per la Rambla Catalunya era el símbol del col.lapse autonomista i del desbordament inqüestionable cap a l’estat propi. Mai el crit d’independència s’havia imposat tan nítidament en una congregació tan plural, mai la diversitat de cares, gestos i vestimenta havia palesat una voluntat tan transversal, mai una reivindicació havia revestit tanta fermesa i ponderació alhora, mai ens havíem sentit tan acompanyats, tan units, tan poble, tan tots. Va ser la manifestació del mai, del tot, del súmmum.

Sobre tot va ser la manifestació de la sorpresa. Ningú no s’ho esperava. Ni ens esperàvem la magnitud, ni el crit, ni haver vençut la calor del juliol ni la temptació de la platja. I ho vam fer més enllà del que esperàvem i vam trencar les previsions assenyades. Vam aprendre a desoir els derrotistes perquè fer pronòstics a la baixa està clar que no va amb el nostre poble.

El 10 de juliol del 2010 serà per sempre més un referent.

I un mite. En sobrepassar les expectatives, hem construït el mite. I en el mite hi hem col.locat més del que hi havia. Ha estat el lloc fàcil on els exaltats amants del tot o res, del ara o mai, s’ hi han instal.lat amb els seus desitjos i la seva irrealitat. El mesos següents, des de la distància, van anar resituant l’abast exacte del 10-J. Es va fer present la realitat de les eleccions. Amb ella el mite s’ha esfondrat, però tanmateix alguns no han volgut despertar del somni. En comptes de refer la lectura inicial de la magna manifestació, han preferit exclamar-se que no entenen res O escampar culpes cap a la classe política tot increpant-la per ser incapaç de recollir el que ells volen seguir veient en aquell 10-J. I és clar després parlen de fracàs i escampen derrotisme. És curiós com el record de la magnífica manifestació de fa un any en alguns no provoca ni alegria ni nostàlgia. Ho podem llegir a l’AVUI. “Què se n’ha fet del clam d’independència? Algú li ha donat sortida?” Fins n’hi ha que s’atreveix a jugar amb les paraules. “ Hauríem de reflexionar sobre el fracàs de l’èxit col.lectiu del 10?J.” De les lamentacions al derrotisme: “Ho tenim tot, només ens falta valor.” Les culpes principals, com sinó, se les emportaran els partits polítics “impermeables a les nostres reivindicacions”. Els que així s’expressen són precisament els qui aquest any n’han muntat una rèplica a la plaça Urquinaona de Barcelona. I quants comentaristes no paren de refregar-nos que quan hi ha més independentistes que mai, els representants independentistes al Parlament estan reduïts a la mínima expressió. En comptes d’exclamar-se i escampar la sensació de fracàs, farien bé d’analitzar adequadament aquell formidable 10?J i dibuixar-ne els contorns reals. 

Hem dit abans que la manifestació va ser el súmmum, el tot. Però un tot matisable, divers. I no em refereixo només als que no cridaven res, als que se sentien desbordats, als votants socialistes, que n’hi havia uns quants. Vull referir-me als molts que cridaven independència. Perquè el crit independentista té molts timbres i tonalitats.

Molts independentistes ho són només de desig. La independència, els agradaria i tant que sí. Un desig, però, que no allunya els dubtes i la impotència. Com diu la Marta Ferrusola, la independència la veuran els fills dels nostres néts. No et saben dir perquè però ara com ara no ho veuen possible. Se’n fan una muntanya ja d’entrada, i després comencen a buscar raons. Que si cal un full de ruta més detallat, que si s’ha d’eixamplar la base social, que si les pensions, que si l’economia, que si Europa, que si no ens deixaran, que si tenim massa gent d’Espanya i d’altres llocs… fins i tot que si la constitució espanyola! En el fons creuen que es pot seguir resistint. Reaccionant als atacs espanyols quan convé ja se senten satisfets.  Independentistes de desig: dubtes i impotència.

Hi ha també els independentistes de voluntat. La independència, la volen. I passen a l’acció. La treballen. Ja sigui apuntant-se a totes les mogudes, adherint-se a manifestos, aportant el seu granet en qualsevol plataforma o treballant en un partit polític.

Independentistes de desig i independentistes de voluntat. En uns prima l’emoció i en els altres l’acció. Uns reaccionen i els altres proaccionen. Amb només el desig, la independència passa fàcilment en segon lloc a l’hora de votar. Per als decidits, la llibertat del país és primordial. Tanmateix, no hi ha una barrera clara entre els dos grups i en cada independentista la preponderància de desig o d’acció és variable. I tots hi eren fa un any, però no tots estan pel mateix. Per tant, si aquella massa era tan heterogènia, tampoc podem esperar-ne el mateix comportament posterior. Entenent com és el món independentista, desinflarem el mite, però ens estalviarem parlar de fracàs, de lamentar-nos, de voler forçar les coses i de donar culpes a tort i a dret.

Sobre tot oblidem per una vegada als polítics de sempre. No els encolomem les culpes de no saber ni voler assumir el crit independentista. Molts ja l’assumeixen, però només el de l’independentisme de desig. No els demanem que treballin per la independència, perquè van entrar al Parlament amb altres esquemes nacionals i donar un pas més els fa basarda. No demanem a qui no pot donar el que no va prometre. Ja és hora que el votant assumeixi la seva part de responsabilitat: si vol independència que voti els  partits que a més de desitjar la independència, la volen de debò. Qui ha de ser coherent ha de ser el votant. Els partits emergents, que justament van aparèixer a partir del 10-J, són els que han de rebre el vot dels qui la volen realment. La responsabilitat de l’independentista de carrer és votar a qui ha de votar, és posar-se a treballar per eixamplar la massa social, per fer bullir independència en el seu entorn, per anar als llocs més allunyats i aparentment menys receptius, en comptes de pensar només en la pròxima manifestació. 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

9 de Juliol – Catalans indomables segueixen fent independència

Serà el 9 de juliol. La multitudinària manifestació d’1 milió de catalans a Barcelona per l’autodeterminació del nostre poble vol deixar la seva estela un any després en una altra, convocada igualment de forma popular i apartidista.

Els organitzadors de la marxa -que no s’identifiquen sota el nom de cap entitat ni organització- ja fa dies que han iniciat una intensa campanya viral per fer córrer la convocatòria i mantenir la flama de “la manifestació independentista més gran de la història de la democràcia”. Així, s’ha creat una pàgina web, un perfil a FacebookTwitter,una etiqueta a Twitter –#9juliol-, un vídeo a Youtube i s’ha posat en circulació tota mena de material de difusió.

Una bona colla d’entitats ja s’han adherit a la manifestació, que partirà de la plaça Urquinaona el 9 de juliol a les sis de la tarda sota el lema “Sortimal carrer per defensar els nostres drets”. 

El manifest que s’ha fet públic afirma que no ha canviat res, “seguim sense poder decidir i anem veient les conseqüències que això comporta per la nostra cultura, per la nostra manera de fer, per nosaltres, els catalans, que som tots aquells que treballem vivim i estimem aquest país”. 

En aquest sentit, denuncia que “se’ns menysprea la cultura, no podem gestionar els nostres diners, que són el fruit del nostre treball i de la nostra consciència de societat constructiva, se’ns nega el dret a decidir, se’ns obliga a acatar les lleis d’un estat imposat que només té en compte allò que li convé sense mirar ni un moment el que ens convé a nosaltres, vivim una situació constant de submissió i no tenim eines per combatre-la”.

Amb tot, considera que “som un poble madur, pacífic i amb seny, tal i com hem sentit a dir tantes vegades, però ja som també un poble cansat, estem tips de no poder avançar, de no poder créixer, de no poder ser lliures i de no poder construir el nostre futur, d’haver de jugar les regles del joc d’un altre”. D’aquesta manera, avisa que “tornarem a sortir al carrer per fer sentir la nostra veu, i ho farem com sempre, pacíficament, amb seny, però cada cop amb més força, amb la força de la gent que diu Prou!! I cada cop ho direm més alt fins que el nostre crit esdevingui realitat i no defallirem ocasió rere ocasió, any rere any fins que assolim l’objectiu que cada cop és l’objectiu de més persones”.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

El Quixot no s?ha curat

El Quixot no s’ha curat. Però no ho digueu! Estaria mal fet i, pitjor, mal vist. No està bé anar blasmant els deliris de grandesa que pateix aquesta Triste Figura que viu en cada espanyol, o quasi. Ni les seves atzagaiades. Encara que vingui a foradar-nos les tines catalanes i ens deixi eixuts. Eixuts del capital que anem produint any rere any i que ell ens espolia. Nosaltres a callar, que és de gent dolenta malparlar del nostre estimat veí. Ho malgasta tot, ens fot el fruit de la nostra suor i creativitat per anar-s’ho a gastar en autovies gratis migbuides i en AVES que no sap com alimentar.



No ens han dit que els castellans o espanyols són germans nostres, o com de la família? Doncs, a callar i a aguantar. Polítics catalans, no en feu escarni ni ho aneu divulgant, un petit esment com de passada i prou; en tot cas deixeu-ho per l’APM. I tu, periodista, sigues mesurat en els teus editorials; màxim, fes parlar algú altre, un entès, en una entrevista, però el diari, que no s’hi impliqui com a tal.

No puc més que lamentar el poc ressò de les declaracions de Blanco d’ahir i el poc suc que els diaris i polítics en treuen. Però escoltem a qui ha parlat clar. Senyor Germà Biel, li agraïm la sinceritat. Reproduiré les seves paraules i gràcies.

Per què, doncs, aquesta obsessió dels governs espanyols per l’AVE?

Sempre ho fan els nous rics. Els països insegurs de si mateixos juguen el joc de les aparences. Fan polítiques de marca perquè no tenen cap marca consolidada. Aquesta és la política d’infraestructures d’Espanya. Té el gestor aeroportuari més gran del món, que és també el que registra més pèrdues. És el país del món amb més quilòmetres d’AVE tret de la Xina. I el segon amb més densitat d’autopistes d’Europa després de Portugal. Espanya fa molts segles que està insegura de si mateixa i fa política de l’aparença. És el que ja deia Gaspar Melchor de Jovellanos, el 1795, quan criticava les primeres carreteres reials de Carles III: “Luxe i ostentació”.

No s’ha après de la història, veig.

Per aquesta política de marca d’un país frustrat que es reconcilia amb si mateix i es mostra al món. La política d’infraestructures en els països que ens envolten és una política de transport, mira de servir les persones i connectar els sistemes productius. En canvi, a Espanya, des de fa tres segles, la política d’infraestructures és una política de construcció nacional. ” Coseremos España con hilos de acero “, va dir la ministra Magdalena Álvarez [socialista]. És la mateixa nació que vol mostrar al món catedrals aeroportuàries i un territori asfaltat d’autopistes, sense que importi gaire quanta gent les utilitza. I és un país que ha convertit en un sinònim d’igualtat la igualtat d’accés a la capital política. És una política ideològica i de construcció nacional, no de transports.

Quina ideologia?

És una política que en lloc de servir la gent i l’activitat econòmica serveix la ideologia i el nacionalisme espanyol. I dol que es digui això perquè figura que no hi ha nacionalisme espanyol.

La crisi no hauria estat una bona oportunitat per corregir aquesta política? En les retallades d’inversió s’han congelat els accessos al port de Barcelona, però s’han licitat 6.000 milions d’euros més d’AVE (a Galícia i a Extremadura).

Perquè l’accés al port serveix l’activitat productiva i l’AVE, la construcció nacional, i la prioritat és la construcció nacional. Les retallades són molt interessants perquè permeten veure quines són les prioritats del govern espanyol: mantenir l’AVE d’Olmedo a Orense i demorar sine die els accessos al port de Barcelona. [I de Tarragona, afegeixo jo]

Mariano Rajoy canviarà de política si s’instal·la a la Moncloa?

Si el PP no canvia diametralment la seva política, això seguirà. I quan hi hagi més recursos pressupostaris, s’accentuarà. El PP va ser el primer que va dissenyar l’AVE per a tothom.

És un contrasentit que, quasi 20 anys després de la primera connexió amb AVE a Espanya, encara no estiguem connectats amb França en alta velocitat?

L’AVE a Espanya no s’ha pensat per connectar amb Europa. El que hauríem de connectar amb Europa per ferrocarril són les mercaderies. Perquè la gent, en aquestes distàncies, hi connecta amb avió. Els francesos, que tenen molt poca demanda de passatgers entre Montpeller i Espanya, no li han donat cap mena de prioritat. Hi ha gent una mica paranoica que creu que això és per perjudicar Espanya. No, és perquè no hi ha demanda. I aquest és el criteri normal a Alemanya, al Regne Unit, als EUA i a Itàlia.

Vol dir que no hi ha mercat entre Espanya i París?

A França no es considera un enllaç comercial. És una distància molt llarga. Es necessita el doble d’hores de viatge i triplica el preu de l’avió. Això, en el cas dels serveis sense parades. I no hi ha prou demanda per als serveis sense parades.

Ha fet bé Portugal de suspendre la connexió amb Madrid?

És obvi que han fet bé. És un país que ha estat rescatat.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Rubalcaba, Hereu, Iglesias i la independència

Als socialistes els cou això de la nostra independència. Rubalcaba, Hereu i avui mateix Iglesias, el secretari general del PSOE, s’han sentit directament interpel.lats i han hagut de posicionar-se respecte a la dada del CEO que donava al sí el 60,2% en un referèndum sobre la independència.

La resposta més perspicaç, la de Rubalcaba; la més matussera, la de l’Hereu.

L’ex-alcalde pretén invalidar les raons econòmiques dels adeptes al sí: “La independència no és una vareta màgica que ho soluciona tot”. Afegeix: “Grècia i Irlanda són independents i mira què els passa”. Com sempre, tan destraler. Mira que és fàcil girar-li l’argument en contra! Grècia i Irlanda, senzillament, no són països comparables amb Catalunya. Ni pel potencial econòmic ni per tradició creativa i treballadora. Com ja han fet altres economistes estrangers els nostres referents són Holanda o Alemanya i per tant, com aquests, ens hauríem sortit molt millor de la crisi actual. Independents serien dels països més rics del món. Mereix també la pena la consideració que hi fa Salvador Cardús.

Per si fes falta, una darrera remarca: cap país, ni Grècia ni Irlanda, pensarà mai sortir de les crisis apostant per unir-se a un altre i perdre la seva independència. La independència és un bé tan preuat que per ara ningú ha fet cap referèndum per abandonar-la. Per malament que estigui econòmicament. Volem la independència per retenir els nostres diners i per mantenir la  nostra dignitat de país.

Rubalcaba és el més intel.ligent. No només perquè encerta el comentari sinó perquè l’ha sabut recobrir d’un vel enigmàtic. Per al presidenciable, l’enquesta “marca una tendència i poc més.” No deslegitima ni desvirtua l’enquesta com ha fet avui el secretari d’organització del PSOE, Marcelino Iglesias, Rubalcaba fa una reflexió d’home d’estat: l’estat espanyol no està en perill. Els catalans poden opinar el que vulguin que la seva opinió no els portarà a res més. Aquesta opinió dels catalans només revela un desig, una tendència, una inclinació, que mai seran capaços de materialitzar. Rubalcaba porta molts anys en política, és a dir aprenent a mesurar les paraules. Expressades amb la claredat que ho he fet jo, ens hagués ferit per més veritat que fossin, però deixades en misteriosa nebulosa, cap comentarista s’ha dignat parar-hi l’atenció. “Espanyols, tranquils. Sé de què va. Els independentistes acaben votant CiU i a aquest ja me’ls conec. Duran s’entreté molt bé amb el joc d’anar negociant ara això ara allò, el seu ego en surt reforçat i no abandonarà per res aquest joc. Els convergents no tenen prou ànima per apostar res de debò; seguiran acontentant-se amb miques i prou saben com fer-ho empassar després als seus electors. En quant a Ridao també fa temps que ha entrat en el mateix joc de CiU, intentant això sí ser més i prou. ”

“La encuenta marca una tendencia y poca cosa más”

Els partits independentistes emergents han sorgit justament per trencar definitivament aquest joc que tan tranquil deixa a Rubalcaba i als espanyols. S’estan fent, creixen. Necessiten temps i molts més mitjans per mostrar el seu potencial als votants i engrescar-los. L’independentisme massiu també s’ha fet en quatre dies, és jove i arrossega vicis autonomistes. El més important, que prefereix votar un partit gran que apostar per gent menys coneguda encara que li asseguri la independència. I desenganyem-nos, el seu sentit independentista es manifesta més com un desig que com una voluntat ferma.

No ens desanimem. Hi ha feina i la farem, farem possible la independència. Noi, noia, independentistes tots, si no voleu que Rubalcaba ens segueixi menyspreant, mostreu la vostra voluntat ferma i treballeu en un partit independentista de debò, que tingui com a primer objectiu crear un estat propi dintre de la UE.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari