La Resistència

Blog d'Oriol Ges

Valoració dels resultats de les eleccions municipals

Millor Manresa (MoVeM-RCAT-SI) no ha aconseguit entrar a l’Ajuntament. Diversos poden haver sigut els factors, entre d’altres:

Manca de coneixement de la marca: Millor Manresa es va presentar públicament a la ciutadania el 24 de març de 2015, tot just dos mesos abans de les eleccions municipals. Va arribar tard. Com a anècdota, alguns membres de les meses electorals del Lluís de Peguera em preguntaven què era “Millor Manresa” –no havien sentit mai a parlar de nosaltres-, altres es pensaven que ens dèiem “Més Manresa” i fins i tot una presidenta de mesa –la única que em va demanar l’acreditació d’apoderat- es preguntava si això tenia res a veure amb el Basquet Manresa, ja que l’eslògan incorpora “Resa”. Sentint certes frases, me n’adono com d’allunyada està la ciutadania de la política. O com d’allunyats estem nosaltres dels ciutadans, també. Per tant, si ni tant sols et coneixen, tampoc es plantejaran votar-te.

Errors comunicatius i d’imatge: Millor Manresa va llençar la seva precampanya amb l’eslògan “Endrecem Manresa”, sense saber-lo lligar bé amb la nova marca electoral que als cartells figurava en petit al marge dret. Hi havia persones que es preguntaven, amb raó, qui eren aquells d’”Endrecem”. Tampoc sabien que allò anava relacionat amb les eleccions municipals. Per altra banda, als cartells electorals el logo de Millor Manresa quedava difuminat i tampoc s’identificava bé de qui era aquell plafó petit, de color sèpia i amb la foto dels primers cinc candidats.

Millor Manresa no té cap marca nacional a darrere que ens ofereixi cobertura mediàtica. ERCiU tenen MasJunqueras i el control absolut dels mitjans públics i concertats. La CUP té unes quotes mediàtiques molt superiors a les que tenia Solidaritat quan era al Parlament. C’s i Podemos tenen les grans televisions espanyoles que els fan campanya de forma descarada a totes les “tertúlies”. PP i PxC són marques que cotitzen molt a la baixa i ICV ha estat engolida per Podemos-Colau. Per tant, si tens un bon altaveu nacional, tindràs uns bons resultats locals, sigui quina sigui la teva tasca a nivell municipal.

Tant DM com C’s han gaudit d’un vot televisiu que els ha permès entrar a l’Ajuntament fent una campanya de mínims (són els dos únics partits que no han enviat la tramesa electoral a totes les cases, entre d’altres) i sense haver treballat durant tota la legislatura per la ciutat. Prova d’això són els resultats del joc organitzat pel Col·legi de Periodistes i el Galliner el passar 17 de maig. Que si bé era un joc amb un alt component freak, servia per avaluar què en sabia cada candidatura de la seva pròpia ciutat. Els de C’s ni tant sols s’hi va presentar i DM va quedar quarta, empatada amb ICV. A favor de Democracia Municipal diré que han superat el handicap de lligar la marca DM a la de Podemos. Si s’haguessin presentat com a Podemos encara haurien augmentat més el seu nombre de vots.

Campanya fluixa i poc engrescadora. Millor Manresa no ha mossegat prou, no ha atacat ERCiU per vendre fum amb un “procés” que no estan disposats a culminar, no ha atacat la seva línia de flotació a l’hora de voler un “procés” acordat amb Espanya en el que ni tant sols es planteja la insubmissió. No ha mossegat amb la Sobirania Fiscal, amb la bandera espanyola que continua presidint l’Ajuntament ni tampoc amb la retirada de l’estelada després de fer una genuflexió a la junta electoral. Millor Manresa tampoc ha agafat el bou per les banyes amb la mala gestió de certs temes de gestió municipal.

Millor Manresa no ha sabut articular una candidatura independentista atractiva pels votants independentistes abstencionistes. Al 9N 23.952 manresans i manresanes van votar SiSi a la independència. El diumenge, només 17.967 ciutadans van votar partits que diuen donar suport al procés. Què han fet, doncs, els prop de 6.000 manresans independentistes que no han votat cap força independentista? És possible que molts s’hagin quedat a casa i alguns hagin optat per DM, ICV o fins i tot pel PSC, forces que en cap cas prioritzen la independència sobre altres qüestions. És trist que l’independentisme unilateral no hagi sabut articular una candidatura que sigui atractiva per aquest independentisme que no vota a les municipals. Aqui, la gent de Millor Manresa hem fallat.

Però sabeu quina és la gran derrotada de la nit electoral, no només a Manresa sinó a tot Catalunya en general? La DUI. Uns resultats que maten la DUI a curt termini i ens allunyen del 27S. Un 27S que a aquestes alçades ni Mas ni Junqueras han convocat per decret i ABSOLUTAMENT NINGÚ els ho retreu.

Hi ha independentistes que pretenen un 27S de partit per acabar amb el President i col·locar-se ells de guanyadors. Ells seran els que impediran la convocatòria de les eleccions. Ells, ERC, com sempre posaran els interessos de partit per davant dels del País.

Ada Colau ha demostrat que les llistes unitàries serveixen per sumar i guanyar. Per això és necessari que els independentistes que realment sabem com es fa la independència i no vivim de prometre-la, treballem units. Millor Manresa ha sumat MoVeM, Reagrupament, Solidaritat Catalana, ex-membres de Manresans i altres independents però amb això no n’hi ha hagut prou. Cal seguir ampliant el cercle.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.