Pau Comes

Independència és llibertat

5 de març de 2010
Sense categoria
0 comentaris

Els espanyols no donen un duro per la unitat de l’Estat

En la nova enquesta de la UOC presentada fa uns dies, hi havia força dades, a més de la molt comentada que més del 50% dels espanyols acceptarien la independència de Catalunya votada pels catalans.

Concretament, es preguntava si els espanyols estarien disposats a pagar més impostos per impedir la independència de Catalunya. (segueix…).
M’ha cridat l’atenció aquesta pregunta, perquè no es refereix a posicions més o menys abstractes, sinó que va directament a la butxaca, precisament el tòpic que arrosseguem els catalans.

Fa deu anys vaig tenir una conversa sobre Catalunya amb un professor universitari andalús. Ell s’escarrassava a buscar arguments pels quals als catalans ens convingués seguir sent part de l’Estat Espanyol, i jo els anava rebatent un per un, fins que ell, com a recurs final, em va treure el suat tema de la “solidaritat”. És a dir, que encara que no hi guanyéssim, no podíem deixar de ser solidaris amb els espanyols.

A gran part del catalanisme aquest argument l’afecta, de manera que sovint el discurs no era si havíem de seguir sent “solidaris” o no, sinó en quina mesura.

Si els dèiem als espanyols que per què hem de ser “solidaris” amb ells amb prop del 10% del nostre PIB, si ells només ho són amb el 0,51% del seu PIB (PGE 2010) amb els països pobres de debò, et contestaven que, home, és que nosaltres estem al mateix país.

De debò? Doncs sembla que els mateixos espanyols ens ho acaben de desmentir solets. Si es tracta que els catalans paguem, hem de fer tots els esforços del món per la “cohesión nacional” i no sé què més.

Però, en canvi, si es tracta que siguin els espanyols els que es rasquin la butxaca per mantenir la “cohesión nacional” i evitar que Catalunya s’independitzi, ah, no! Els espanyols (86,7 %) no estan disposats a pagar ni un duro de més del que paguen ara (que no és gaire, per cert).

En definitiva, i parafrasejant aquell anunci contra l’abandonament dels animals, hem d’adreçar un missatge a tots els catalans, vinguin d’on vinguin: no us resigneu a pagar res d’espoli fiscal als espanyols. Ells no ho farien.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!