Albert Vila Lusilla

Blog polític i de dèries diverses

17 de juny de 2009
Sense categoria
0 comentaris

Les dades del Ministeri sobre el Finançament

El Ministeri d’Economia ha presentat unes dades referides a l’aplicació de l’actual sistema de finançament autonòmic. S’hi especifiquen les grans xifres referides al 2007 i s’hi fa una comparació amb les del 1999. En aquest període els recursos totals del les comunitats autònomes del territori LOFCA (exceptuades Ceuta i Melilla) han passat de 56.607 a 114.357 milions d’euros, cosa que representa un increment del 101,2%. En aquest mateix període, el finançament de Catalunya ha augmentat un 100,4%. A primer cop d’ull sembla que el creixement de Catalunya sigui harmònic amb el general: només unes dècimes de diferència. Però aquesta mena d’anàlisi, que tot indica que és la que farà servir el Govern espanyol, és altament deficient.

En primer lloc cal posar en relleu la molt desigual distribució de l’origen dels recursos de cada comunitat autònoma. En el cas de Catalunya, el 84,99% d’aquests corresponen a la participació en l’IRPF, l’IVA i els Impostos Especials; la resta – el 15,01% – correspon a la participació en el Fons de Suficiència. Als efectes de l’argumentació present, dels primers en direm recursos propis i del segon aportació estatal.

La modèstia de la participació catalana en l’aportació estatal contrasta amb les xifres astronòmiques que aquesta adopta en d’altres indrets: 67,58% a les Canàries,  61,03% a Extremadura, 47,87% a Galícia, 43,93 a Andalusia…

Les xifres esdevenen escandaloses quan s’hi introdueix una variable que el ministeri sempre té molta cura a ocultar: la població. En el seu temps, el president Maragall havia assenyalat com a desideràtum que el finançament fos igualitari arreu. No s’entén gaire bé el motiu. Que les comunitats que més tenen passin una part de la seva riquesa a les que no tenen tant, sembla lògic i lloable. Però a partir d’un determinat nivell, aquesta mal anomenada solidaritat representa un expoli per a uns i una condemna a la dependència sempiterna per als altres. És funcional un sistema que, al cap de tants anys, encara ha de dotar el govern d’Extremadura amb més del 60% dels recursos d’aquest? Arranar a tant per cap és tant com convidar als rerassagats a no fer res: per a què esforçar-se si al final igualment ens ho partirem tot a parts iguals?

Però és que és més greu que això. Amb el sistema actual aquestes comunitats tan dependents dels recursos estatals no solament s’igualen a Catalunya, sinó que li passen al davant. Catalunya compta amb 2.758 euros per habitant; Cantàbria, 3.352; La Rioja, 3.315; Extremadura, 3.316; Aragó, 3.020… Això és el que pretenia corregir l’anomenat principi d’ordinalitat: que almenys no quedem per darrere dals altres.

Per a corregir això els 9.000 milions d’euros que vol posar en joc el Govern central són clarament insuficients, més quan tot sembla indicar que aquests recursos addicionals també es repartiran més o menys igualitàriament.

Això és el que ha posat en relleu el conseller Castells: “És obvi que aquest increment ha d’anar destinat a les comunitats que estan pitjor en el punt de partida”. I per aquest motiu demana que els 9.000 milions d’euros no es reparteixin de forma homogènia entre tots, perquè llavors es reproduiria un cop més el desequilibri actual que pateix Catalunya.

Però una cosa és el que pensi i digui el conseller Castells i una altra de diferent allò que el PSOE imposi al PSC. La mateixa manera de presentar les dades sembla suggerir que s’optarà per un repartiment una mica menys que igualitari i que es posarà tot l’èmfasi en la distribució lleugerament més lògica dels recursos addicionals, fent passar la part pel tot i emmascarant l’actual punt de partida extremament desfavorable.

Sembla doncs que el resultat “megaespectacular” de què parla l’Iceta serà pura pirotècnia, després de la qual Catalunya, si accepta l’ensarronada, quedarà més o menys com abans.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!