Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 1 de juny de 2012

El cel de juny de 2012

Aquest és un mes de juny interessant, sense dubte, pel que respecta a l’observació dels astres al cel. Almenys aquests no ens els poden retallar, que si estigueren més prop ja ho farien…

El show celeste del mes és, per suposat, el pas de Venus per davant del Sol. La nit del 5 al 6 de juny el planeta passarà per davant de la nostra estrella, un espectacle que només es veu dues vegades per segle. L’última vegada que algun esser humà ho va veure va ser el 8 de juny de 2004. Potser alguns de vosaltres ho recordareu. La pròxima serà l’11 de desembre 2117, d’ací a 105 anys i sis mesos.

Aquesta vegada, però, on es veurà bé serà en la zona del Pacífic, i amb dificultats a l’est i al nord d’Europa. Ací, a casa nostra, només el podrem veure a l’eixida del Sol del dimecres dia 6. Si us interessa veure-ho, heu d’anar a un lloc amb l’horitzó est lliure d’obstacles, com ara la platja.  El Sol eixirà cap a les 6:30 però ja amb el planeta Venus, com una taca grossa, a punt de deixar el disc solar. I durant uns 20 minuts acabarà d’eixir del Sol. Però, per favor, NO MIREU EL SOL amb telescopis sense filtres especials solars. Si mireu a ull nu protegiu els vostres ulls de la llum solar amb un filtre de soldador del 14, o amb ulleres especials d’eclipsi. I molt millor si es poseu en contacte amb les agrupacions astronòmiques de la vostra ciutat. Estaran encantats d’ajudar-vos. Esperem que els núvols baixos matinals no ens facen la guitza.

Durant el pròxim cap de setmana i els primers dies de la setmana que ve, aniré escrivint i adjuntant documentació interessant sobre el pas de Venus damunt del Sol.  Ja en parlarem a bastament.

Durant juny el planeta Mercuri deixa les lluentors solars i torna a deixar-se veure per l’oest, després de la posta del Sol. El dia 21 de juny a les 22 hores, encara en mig de la claror solar, el trobareu a la dreta de la Lluna, que mostrarà un perfil molt fi.

Mart, encara en la constel·lació de Leo, es mou de dia en dia i ràpidament, cap a la posició que ocupa Saturn, situat dalt de Spica, en la constel·lació de Virgo. Els dos planetes són poc brillants ara mateix i els fa difícils distingir-los dels estels del fons. La Lluna, com sempre, ens ajudarà a trobar-los. El 26 de juny la veurem prop de Mart mentre que el 28 de juny estarà en les proximitats de Saturn.

I si ens alcem ben prompte al matí, abans de l’eixida del Sol, el 16 de juny veurem la bonica alineació de la Lluna, Júpiter i Venus, aquest ja allunyat del Sol després d’haver passat davant d’ell. Haurem d’estar en un lloc sense obstacles cap a l’est i estar-hi una mica abans de les 6 h.

I el dia següent, el 17, tornant a matinar, veureu la Lluna situada ben aprop del planeta gegant Júpiter.

I dia rere dia, la distància entre Júpiter i Venus anirà fent-se cada vegada més menuda la resta del mes i durant el mes de juliol.

Les fases lunars seran les següents: lluna plena el 4, minvant l’11, nova el 19 i quart creixent el 27.

I recordeu que a finals de mes canviem d’estació astronòmica. El 21 de juny a les 01:09 de la matinada el Sol arribarà al seu punt més alt al cel. Començarà l’estiu. Ja ho festejarem com calga amb un apunt especial.

Si voleu obtenir més informació i un senzill mapa del cel observable del mes de juny de 2012, podeu punxar aquest enllaç. Pertany al Planetari de Quebec i el mapa el podeu tindre en francés i en anglés.

Foto: Trànsit de Venus a l’Aula d’Astronomia de la Universitat de València. 8 de juny de 2004. Fixeu-vos en el punt negre sobre el disc solar. Podeu ampliar la foto punxant sobre ella. Enric Marco.



  1. La lluna plena ja ens ha fascinat aquest juny i els planetes són on tu ens indiques. Els records perdurables són a llocs diversos ben a prop.
  2. Krever ham sammen med bay til sin flytende kisten Koki strøk sted sustainedof maker. Ved Snø Mantra Parka 9501M raven Salg livvakter sa hva som skjedde snart over snart fordi levedyktig til de viktigste faktum, og at radikale jakker pårørende ønsker kommende år Lightman er skreddersydd ego også opprinnelse. Canada Goose jakker vil øke tiltrekningen av individualitet. Siden populær modell av Canada parka salg kan være godt kjent av alle, Canada canada goose jakker norge Goose jakker nyte en fantastisk rekke kjøpere. Europa Goose Sale. Canada Goose Internett-basert, Veldig enkel, men moderne smie begrave sublime utførelse gir hver chick noe gledelig å se ånder. Inspisere plagg å gage hvor mye innsats kan være avgjø

    rende for deg å rengjøre, noen ganger er typisk vann ofte brukes hvis smuss er ikke så ille. Når du velger det tar mye mer innsats, og deretter bruke en ganske reaktiv rengjøring element som Woolite. Bruk en faux pels vest i naturlige farger for en gammeldags utseende som harkens tilbake til 60-tallet. For å være i stand til å forbedre din http://www.salecanadagoosenorge.com formelle eller kontor chic antrekk velge billig canada goose jakke fra damen-Like plan. Stoffer som er inkluderer vokset lin, silke og denim forsyning. For noen fremtredende fordel, er Canada Goose Yorkville Parka vinden blåser svinger i svært enkel høflighet av sesongmessige design.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent