Dia 19 de gener: Amb ell va nàixer una era

Quan el 1736, en un modest taller, aquell escocés estava capficat en aquella màquina de vapor -que, diuen, no va inventar ell, tot i que fou ell qui va saber desenvolupar-la-, poc podia pensar que segles després, tants i tants estudiants llegiríem als manuals d’història contemporània que amb ell havia nascut una nova era. Gràcies a l'”invent” de James Watt es van convertir “los campesinos en obreros” i “el día de hoy se hizo mañana y el día de ayer fue enviado a la prehistoria”. I així ens va: la velocitat quotidiana ens obliga a no aferrar-nos gaire al passat que, en transcórrer un minut al nostre rellotge, ja esdevé paleolític.

Dia 18 de gener: Aigua sagrada

“La neteja és la meitat de la fe”, diuen que va dir Mahoma, segons el missatge diví d’Al·là. També diuen que la Santa Inquisició tractava de sospitosos d’heretgia musulmana els espanyols que es banyaven. Les cròniques i els manuscrits van plenes d’activitats de l’època, de fogueres, de censures, de trencament de lleis, de multes, d’etcèteres. Però algú s’ha parat a pensar la pudor que farien les habitacons d’aquests protectors de l’ordre i el bé? Això, sembla, no ho deixaren escrit, els molt pícaros.

Dia 17 de gener: L’home que va afusellar a Déu

El 1918, a Moscou, Anatoli Lunacharski va encapçalar el tribunat que jutjà a Déu; a la banqueta dels acusats, hi havia una Bíblia. Segons el fiscal, Déu havia comés al llarg de la història, mentre que l’advocat d’ofici va al·legar que Déu era inimputable, perque “padecía demencia grave; pero el tribunal lo condenó a muerte”. Simbòlicament, cinc ràfegues de metralladora foren disparades al cel.

Potser, si hagueren investigat una mica més i no s’hagueren quedat a la superfície, s’haurien adonat que la culpa no la tenen ni Jesús, ni Al·là, ni Buda, ni Zeus, ni Júpiter. Els culpables són aquells que se n’han aprofitat, de les divinitats, per a legitimar assassinats; aquells que, en nom de la Bíblia, del Corà o dels diners, han mort milers de milions de persones amb l’excusa de dotar-los de civilització, de llengua, de religió. I no seguiré o m’acusaran d’enaltiment al terrorisme. I no és això, companys, no és això.

Dia 16 de gener: La llei mullada

Quan el 1920, el Senat dels Estats Units aprova la Llei Seca, es multiplica la venda d’alcohol. “La prohibición es la mejor publicitat”, afirma Galeano. A mi m’agradaria quantificar el nombre exacte de gent que anirà disfressada de Guàrdia Civil després que l’Estat, en un afany de demostrar la seua democràcia, haja prohibit que el poble es disfresse de verdura.

(Galeano, però, va més enllà i n’apunta les conseqüències: la prohibició de la venda d’alcohol promogué una xarxa de venda clandestina, amb Al Capone al front, que van matar molta gent i van guanyar molts diners. Tretze anys després, el 1933, segueix l’uruguaià: “el general Smedley Butler, que había dirigido a los marines de los Estados Unidos a lo largo de dieciséis condecoraciones, confesó que los éxitos de Al Capone en Chicago habían inspirado a sus muchachos en tres continentes”. Així que, poca broma amb les prohibicions i les conseqüències que se’n deriven. Una cosa semblant al qui sembra la misèria, recull la ràbia. I etcètera.) 

Dia 15 de gener: La sabata

Cada dia hem d’agafar aquella sabata perduda de Rosa Luxemburgo instants abans que la llançaren al mar. Cada dia ens l’hem de calçar. Com també hem de pregonar la llibertat i la justícia, que no poden contraposar-se ni subordinar-se. Apretem-nos els cordons de les sabates d’aquell 1919 i endavant, que queda molt per fer i ho aconseguirem.