ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ELS CONCEPTES DE BASE

Vaig escoltar ahir l’entrevista de Ricard Ustrell al que va ser president espanyol socialista, José Luís Rodríguez Zapatero i es poden treure unes conclusions força clares.

Primer de tot, dir que si ho comparem amb la resta de Presidents espanyols en democràcia, no seria el més mediocre ni molt menys, això no treu que la seva base democràtica sigui discutible.

Cal reconèixer que dins el seu mandat va utilitzar el diàleg amb la banda terrorista ETA, que va comportar la fi de la mateixa, tot hi que anys abans, un gran miserable del seu partit com Felipe Gonzalez va crear una banda terrorista del Govern per acabar amb la mateixa amb total impunitat. De fet socialment va impulsar mesures d’igualtat com el matrimoni entre persones del mateix sexe i per tant va ampliar el catàleg de drets per una societat que amb la seva diversitat viu encotillada per això que en diuen Estat i ha de pidolar reformes que haurien de caure pel seu propi pes.

Pel que fa a Catalunya i els seus conceptes democràtics son molt aclaridors del sistema espanyol tant allunyat de qualsevol democràcia normal que ara amb la crisi del Coronavirus també hauria de quedar en l’oblit amb un nou ordre mundial i sistema de convivència que no fos de tots en benefici d’uns pocs.

Zapatero ens explica que la democràcia es convivència i per tant un referèndum per modificar-la com el que reclama Catalunya sobre la indepedència no hi te cabuda ja que trenca la mateixa. Res més lluny de la realitat, es lícit el contracte de convivència, però també ho ha de ser la seva modificació, igual que una parella es pot casar i separar en funció de moltes raons, d’altra manera seria una presó i un control de la societat en forma dictatorial. Dir el contrari son conceptes equivocats.

Defensar el diàleg es bo, però aquest ha d’escoltar i proposar. Negar o vetar qualsevol de les dues com ara no es diàleg i no substitueix la violència i el poder desmesurat per frenar la ciutadania com ha estat la recepta espanyola.

Per últim, en referència a l’Estatut i la seva famosa frase de respecte al mateix, no pot ser bandejada dient que una cosa son les proclames i l’altre les coses concretes. En un sistema democràtic haurien de ser el mateix, d’altra manera es un engany a la societat que escolleix els seus representants en base a les seves propostes com un contracte.

No es pot demanar aprofundir en un text que va quedar en res en bona part pel seu partit i desautoritzat el vot de la gent, si el context canvia i la gent demana una nova solució. Un altre cop ancorats en el passat i sense voler evolucionar.

Son conceptes de base democràtica que entenc que qualsevol representant públic hauria d’aplicar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.