ELS VIOLENTS SON ELS VIOLENTS

Avui, aniversari del 9N, un dels puntals del Procés cap a la independència i primer desafiament obert a un Estat que no assumeix la democràcia i menys els drets de la ciutadania catalana, ens fem resó de la interlocutoria dictada per l’Audiència Provincial de Barcelona sobre els excessos policials espanyols l’1 d’octubre i que no hi ha dubte en un Estat normal deixaria al Major Trapero i la resta d’imputats del cos policial català sense càrrecs.

Confirma per primer cop una cosa obvia, l’única violència el dia del Referèndum va ser d’uns cossos policials espanyols, salvatges, desfermats i desproporcionats atacant a la gent indefensa sense miraments.

Aquesta i no d’altres en qualsevol Estat normal estarien a la banqueta dels acusats conjuntament amb els seus comandaments, i no les víctimes. De fet es repeteix la historia del franquisme on els botxins son protegits i els perseguits condemnats.

Es un Estat on la gent es l’últim graó de la cadena enlloc de ser la peça clau del sistema.

Serà que sí: l’1-O els Mossos van actuar bé

José Antich

Tres magistrats de l’Audiència Provincial de Barcelona han dictat una interlocutòria referida a l’actuació de les forces de seguretat de l’Estat ―preferentment la Guàrdia Civil― a l’IES de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) durant el referèndum de l’1-O en la qual estableixen que es van produir excessos policials i que la seva actuació no va guardar proporcionalitat. Una cosa que no van valorar els comandaments policials en fer servir porres o defenses i colpejar ciutadans també sense haver-hi agressió física prèvia. La interlocutòria raona una cosa molt lògica i que s’ha trobat a faltar aquests últims mesos: per què els comandaments policials no van valorar que per aconseguir el seu objectiu [impedir les votacions] era altament probable que es produïssin lesions, com així va succeir en el centre de votació citat, on hi va haver 14 ferits. Ni tampoc no van tenir en compte, assenyala l’escrit judicial, el deteriorament de la imatge de les institucions.

Els catorze folis del text de l’Audiència de Barcelona tenen enorme importància perquè ens remunten a un debat que fa mesos es va produir quant a la proporcionalitat en l’actuació policial. En concret, de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia, d’una banda, i dels Mossos d’Esquadra per l’altra, ja que van tenir aquell 1 d’octubre comportaments diferents. Davant la violència dels agents de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola, els Mossos van recollir les urnes de votació en aquells col•legis en els quals van poder fer-ho sense fer servir la violència.

El coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos ―avui ja general― responsable del dispositiu policial de l’1 d’octubre, en estar intervingut de facto el cos policial català, sempre ha retret aquella actuació dels Mossos. De fet, el major Josep Lluís Trapero i la cúpula policial estan processats a l’Audiència Nacional acusats de delictes tan greus com el de rebel•lió per als quals demana la fiscalia 11 anys de presó. És cert que són instàncies judicials diferents però davant dels retrets significatius de l’Audiència Provincial a la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia per la seva actuació no és sobrer preguntar-se on era la proporcionalitat. Els que hem defensat que els Mossos van fer correctament la seva actuació aquell 1 d’octubre avui tenim més arguments per defensar-ho.