ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ENCARA NO HO SABEN

Aquestes últimes hores sentim nova demagògia per voler fer passar bou per bestia grossa. Entre molts d’altres d’allà i d’aquí tenim el President espanyol i Ramon Espadaler per part d’Unió. Els dos ens envien uns missatges que no tenen cap sentit. El primer ens amenaça de portar una possible DUI del Parlament immediatament al Tribunal Constitucional, com si el seu abast de jurisdicció fos a nivell planetari. El segon posa línies vermelles en el full de ruta com votar una consulta acordada amb l’Estat, es tant com dir no volem consulta i estem en contra de la independència.

Efectivament, Mariano Rajoy diu desconeixer si es faran eleccions el 27 S i en qualsevol cas seran autonòmiques i no plebiscitàries. Parla de que el procés independentista dificulta la recuperació econòmica, que Europa no reconeixerà mai una DUI i que naturalment seria portada als Tribunals espanyols. Per altra banda Espadaler ens detalla les línies esmentades en no sortir de la UE, que no es faci una DUI i la consulta acordada amb l’Estat espanyol per tal que sigui democràtica.

Pel que fa a Rajoy, crec que hi ha un acord serios entre els principals actors del procés i un anunci per part del President Mas, que en te la potestat sobre la data de les eleccions catalanes i per tant no hi pot haver dubtes possibles. El seu caràcter serà el que la ciutadania li doni, sense cap tipus de consentiment de ningú. Per altra banda els partits es presentaran amb un full de ruta compartit per culminar el procés d’independència si son majoria, i això es tant licit com portar qualsevol altra proposta que passi el filtre de la ciutadania. Un cop més els desitjos del president espanyol i la realitat xoquen amb el no reconeixement, ja que seria validat anteriorment per la força del vot, el més important en una democràcia, cosa que sembla oblidar, i avalat per casos anteriors on DUI o independències amb guerra i genocidis inclosos han gaudit del beneplàcit europeu finalment, per tant més l’haurien de gaudir processos pacífics i democràtics. El tema DUI als tribunals espanyols, potser algú li hauria d’explicar que els Tribunals espanyols son d’àmbit de l’Estat espanyol, i cap legitimitat fora de les seves fronteres com seria el cas.

En el cas d’Unió i la seva proposta per votar el 14 de juny, veiem unes condicions tramposes com la consulta acordada per ser més democràtica. Que potser no ha vist el procés Espadaler. Que es pensa que convertir unes eleccions en plebiscitàries es un capritx. S’ha intentat del dret i del reves amb la resposta negativa a qualsevol acord que no es possible per la democràcia de baixa qualitat espanyola, per tant posar aquest condicionant es disfressar un no a la independència per sempre.

En definitiva, suposo que la ciutadania cada cop veu més aquests paranys que ja no tenen cabuda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.