ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ESPANYA O COM IGNORAR ELS DRETS HUMANS

Sense categoria

En pocs dies  la justícia europea ha donat dos tocs d’alerta a l’Estat espanyol per haver vulnerat drets fonamentals dels ciutadans. Han aturat un desallotjament d’uns pisos a Salt ocupat per famílies desnonades i ara anul·la la inqualificable Doctrina Parot, una norma feta des de la política per allargar les penes als condemnats i deixant de banda la justícia i la lògica separació de poders que en qualsevol democràcia normal es bàsica.

Efectivament, els magistrats han considerat que s’havia vulnerat el Conveni Europeu dels drets humans ja que no hi pot haver càstig fora de la llei. Ordena alliberar Inés del Rio i una indemnització per danys morals. Cal dir que ara desenes de presos d’ETA es trobaran en la mateixa situació. Els ministres espanyols de torn ens deien que era un cas singular i ja avisaven que es faria un estudi profund per cada cas, i en tot cas l’Audiència Nacional li corresponia aplicar la llei. Mostren la seva indignació per la sentència europea. Alhora mitjans com El Mundo o la Razon criden a saltar-se la resolució europea ja que be d’un tribunal no democràtic i triat a dit i reclamant que les sentencies injustes estan per ser incomplertes.

En primer lloc, volia expressar que tota violència es condemnable vingui don vingui, amb això respecte total a les víctimes, i volia afegir totes, no nomes parcialment. Dit això, es torna a demostrar que l’Estat practica una democràcia de baixa qualitat que fa feredat i Europa simplement actua amb normalitat, no es pot ocupar l’espai que li correspon a la Justícia pel poder polític apel·lant a la revenja, els sentiments o la vulneració conscient de la llei. En el cas que ens ocupa com a molts d’altres que vindran, el condemnat s’ha trobat amb aquesta violació de la llei sense cap dret a replica i això es inacceptable.

No es de rebut, que una condemna ja ferma es pugui modificar per decisió política amb la Doctrina Parot en aquests casos de terrorisme, per tant es veu clarament que amb un estat de dret i un sistema democràtic que funcioni senzillament viola qualsevol norma.

Es curió veure com en els estàndards mundials de vulneració de drets humans, l’Estat espanyol sempre ocupa posicions de privilegi que no correspondrien a una democràcia europea que cau en les seves pròpies contradiccions, per una banda sembla no acaten immediatament la resolució Europea com seria normal, i la posen en dubte. De fet els mitjans de la caverna ja insten a saltar-la ja que el Tribunal diuen esta escollit a dit i no es democràtic, alhora que troben que les sentències injustes es poden no complir. Segurament no recorden la sentència del TC contra l’Estatut, un Tribunal posat a dit pels partits i amb sentències de dubtosa credibilitat i que llavors si que posen les mans al cel quan es posen en dubte, o lleis de clar caràcter xenòfob com la famosa llei Wert per afeblir la llengua catalana i manipular els continguts educatius que defensen el seu compliment íntegre.

Es un estat que cau en la seva pròpia manera de ser, on les lleis, sobretot si venen de Catalunya es poden incomplir sistemàticament, l’addicional tercera de l’Estatut es un clar exemple i on algunes semblen lleis de paper mullat i altres absolutament sagrades amb la Constitució com a vigilant universal.

La Doctrina Parot es un atemptat a qualsevol estat de llibertat i democràtic, i una excusa perfecta per no fer ni un sol gest en el procés de pau a Euskadi. Tot plegat demostra que Europa es molt diferent i que se’ns dubte Catalunya pot trobar l’àmbit que dins l’Estat espanyol no ha trobat, ni trobarà mai.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.