ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

MERDA O NAZIS: AQUESTA ES LA QÜESTIÓ

Sense categoria
El ministre Margallo, aquell que ens va qualificar de nazis, simplement per gosar defensar la democràcia amb el seu dret a decidir, ara considera intolerable que l’exnúmero dos de la marca Espanya al sentir la xiulada a l’himne espanyol als Mundials de Natació ens qualifiques de merda. Ens diu que qualsevol vexació o terme despectiu no beneficia l’esperit de la marca que Espanya pretén. Deu ser que venint d’un partit que mai ha tractat a un monstre sanguinari com el dictador Franco com el que es i ni tant sols l’ha condemnat, el nazisme deu ser una lloança. Tanmateix, i en la mateixa línia Carme Chacon ens diu que els fanatismes no mereixen un sol triomf en referència als sobiranistes, i suposo trobant la paraula merda adequada com a definició. Suposo que una vertadera talibana del nacionalisme espanyol com ella deu entendre molt d’aquestes coses, i deixen clar el seu gran tarannà democràtic i la seva gran estima per la nostra societat.



Tots els catalans són una merda


Vicent Sanchis

És la segona vegada en la història recent que un càrrec oficial es deixa anar i diu en veu alta que els catalans són una merda. El primer va ser Luis de Galinsoga, “periodista i polític”, mentre dirigia La Vanguardia sota la marca “española”. El general Franco el va destituir. El segon ha estat Juan Carlos Gafo, “diplomàtic i militar”, director adjunt de Marca España. El ministre García-Margallo l’ha fet dimitir. Tots dos, periodista i diplomàtic, polític i militar, han rebentat per les costures escaldats per la diferència. Galinsoga no va poder suportar que un capellà fes un sermó en català. Gafo no ha pogut aguantar que una part del públic assistent a la inauguració dels Mundials de Natació xiulés l’himne espanyol.

Per què els capellans catalans, fins i tot sota el franquisme més cru, s’expressaven en català? Luis de Galinsoga ni ho entenia ni ho permetia. Tenien la possibilitat de dissoldre’s en pau dins el magma espanyol. Per què els catalans s’obstinaven a parlar català si podien deixar-ho córrer i expressar-se en l’únic idioma digne? El director imposat de La Vanguardia no ho entenia. L’única resposta que se li va ocórrer és que renunciaven a la glòria perquè eren una merda.

Per què els catalans, en democràcia constitucional, xiulen l’himne d’Espanya? Juan Carlos Gafo ni ho entén ni ho permet. Per què no se senten identificat en la tocada que representa tots els espanyols? Per què s’obstinen a demostrar que no s’hi identifiquen? El director adjunt de Marca España no ha pogut assumir-ho. I ha arribat a la conclusió que els catalans són una merda.

Les respostes a les dues preguntes són idèntiques. Tan idèntiques com l’insult. Els catalans parlaven català sota el franquisme i protesten ara perquè volen continuar sent. Sent com són. Sent diferents. Si en aquest Mundial de Natació hi hagués la possibilitat que els esportistes catalans poguessin representar el país que consideren propi, ningú no xiularia cap himne. Perquè ningú xiula cap himne, sinó una imposició. Luis de Galinsoga no entenia per què els capellans catalans parlaven català. Juan Carlos Gafo no entén perquè els catalans rebutgen unes seleccions obligades. Incomprensió marca España.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.