ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

PACTE PER LA LLIBERTAT

Sense categoria
El proces ha fet una altre pas endavant, i tal com reclamava la societat civil a la manifestació de la Diada, i com poc despres va quedar reflectit a la nostra cambra de representants, el President Mas i Oriol Junqueras han fet un pas decisiu per passar a la historia en majuscules, i fer avançar aquesta petita nació d’Europa cap al lloc que li correspon entre la resta de pobles lliures del planeta. Crec que els passos han quedat molt ben definits durant el 2013, i el 2014 obre la porta a poder decidir el nostre futur. No serà fàcil, però cal estar més units que mai davant els atacs que vindran d’un Estat amb greus mancances democràtiques, i amb la por com argument principal, i la seva legalitat per davant del dret a decidir de les persones. Com ja he dit reiteradament això no es un joc, i tots tenim un paper assignat per arribar a bon port, cal fer una majoria el més amplia possible, i no caure en el parany del joc brut espanyol, i dels lobbys que viuen de la dependència, caldrà fer confiança amb els nostres representants, i defensar-los davant els atacs que vindran, cal oblidar ideologies de curta volada i pensar que ens cal abans que res ser un Estat, adjunto annex de l’acord que parla de la Consulta i que ja es un document que va el seu pes en or.

ANNEX 1.
PROCÉS DE CONVOCATÒRIA DE LA CONSULTA SOBRE EL FUTUR POLÍTIC DE CATALUNYA
Al llarg dels darrers trenta anys, una part molt important del catalanisme s’ha compromès a fons amb la transformació de l’Estat espanyol per fer-hi encaixar Catalunya sense haver de renunciar ni a les legítimes aspiracions nacionals, ni a la voluntat d’autogovern, ni a la continuïtat com a nació. Però els intents d’encaix de Catalunya amb l’Estat espanyol i les seves reiterades respostes negatives són, avui, una via sense recorregut. És per aquest motiu que CiU i ERC consideren que Catalunya ha d’iniciar una nova etapa basada en el dret de decidir per garantir el progrés social, el desenvolupament econòmic, l’enfortiment democràtic i el foment de la cultura i la llengua pròpies. 
En aquest sentit, CiU i ERC manifesten el seu compromís explícit i la determinació política de fer una consulta al poble de Catalunya perquè pugui decidir democràticament i lliurement el seu futur col•lectiu.
Catalunya es troba davant d’una oportunitat que només es presenta una de cada moltes generacions: l’oportunitat de construir un nou país; l’oportunitat del poble català de ser protagonista de la nostra història; l’oportunitat de posar la política al centre del debat públic; l’oportunitat de construir una societat millor basada en la justícia social i l’equitat; l’oportunitat de reafirmar el nostre compromís amb la democràcia, amb la pau i amb Europa. 
Com qualsevol altra nació, Catalunya necessita disposar de l’instrument d’un Estat que li permeti desplegar amb la màxima ambició un projecte propi de país. Catalunya pot viure molt millor del que ho fa ara. Ho podria fer si disposés, d’una banda, de tots els recursos que generem els ciutadans i les empreses de Catalunya i, de l’altra, de la capacitat de decisió, del poder polític sobre tot allò que ens és propi i ens afecta.
Per aquests motius, CiU i ERC expressen el compromís que el poble català es pugui pronunciar, mitjançant una consulta, sobre la possibilitat que Catalunya pugui esdevenir un Estat en el marc europeu, per disposar, d’aquesta manera, de les eines necessàries per superar la crisi econòmica, afavorir el creixement i garantir la cohesió i el benestar de la societat catalana.
En aquest sentit, i en funció dels compromisos descrits, CiU i ERC acorden:
1. Formular una “Declaració de Sobirania del Poble de Catalunya” en el primer Ple ordinari de la desena legislatura, que tingui per objecte fixar el compromís del Parlament amb l’exercici del dret de decidir del poble de Catalunya.
2. Aprovar la Llei de consultes a partir dels treballs iniciats en l’anterior legislatura, tot incorporant-hi les modificacions i esmenes que es consensuïn. En aquest sentit, s’estableix el compromís d’impulsar l’inici de la tramitació parlamentària com a màxim a finals del mes de gener de 2013.
3. Obrir un procés de negociació i diàleg amb l’Estat espanyol per a l’exercici del dret de decidir que inclogui l’opció de convocar un referèndum, previst en la Llei 4/2010 del Parlament de Catalunya, de consultes populars per via de referèndum. En aquest sentit, s’estableix el compromís de formalitzar la petició dins del primer semestre del 2013.
4. Crear el Consell Català per a la Transició Nacional, com a òrgan d’impuls, de coordinació, de participació i d’assessorament del Govern de la Generalitat amb relació amb les actuacions del procés de consulta i transició nacional, i amb l’objectiu de garantir-ne l’impuls i la materialització. 
Aquest organisme estarà integrat per personnalitats de reconegut prestigi i/o representatives dels diversos àmbits vinculats al procés de la transició nacional i la preparació i celebració de la consulta. 
El Consell haurà d’afavorir la participació en el procés de les entitats econòmiques, socials i culturals del nostre país, així com de les formacions polítiques favorables al dret de decidir i a la celebració d’una consulta.
5. CiU i ERC es comprometen a treballar tots els procediments formals, jurídics i institucionals possibles fins al 31 de desembre de 2013 per estar en condicions, a partir d’aleshores, de convocar la consulta d’acord amb el marc legal que l’empari., dins el termini del següent any, amb l’excepció que el context socioeconòmic i polític requerissin una pròrroga. En tot cas, la data serà pactada almenys per les dues parts signatàries.
6. Convocar una consulta perquè el poble de Catalunya es pugui pronunciar sobre la possibilitat que Catalunya esdevingui un Estat en el marc europeu. CiU i ERC acorden treballar per consolidar una majoria social àmplia que permeti garantir l’èxit de la consulta i del procés de transició nacional.
  1. Això va bé. Suposo que així ho assenyala la mala llet que estan traient tota la parròquia espanyolista pel pacte CIU-ERC, tant la de fora de Catalunya com la de dins del país. Especial menció a “l’enfant terrible” Alberto Rivera de “Ciudadanos”, que està fent carrera estelar televisiva com a mínim a Intereconomia i Telecinco, carregant contra el dret a decidir i la legitimitat de l’anhel de independència dels catalans. Quin neofranquista disfressat de progre! Si en veurem de coses!
    Salutacions! 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.