ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ESTA D?ACORD QUE CATALUNYA HAURIA DE SER UN PAÍS INDEPENDENT?

Sense categoria

Aquesta simple pregunta, que canviant Catalunya per Escòcia serà una gran realitat el 2014, sembla, i no entenc perquè, que no la podem fer aquí. Avui mateix a l’enquesta del Periodico, un diari gens sospitós de ser sobiranista, segueix insistint en els resultats cada cop més favorables a la independència, presentant uns resultats de 53% favorables a 32 % contraris. Al mateix temps, l’estat pretén ofegar les autonomies que no compleixin amb l’objectiu del dèficit, encara que ells siguin els primers en no complir els compromisos establerts, veure per creure.

Efectivament, l’estat espanyol faria pagar una multa de prop de 420 milions a Catalunya, si incompleix els objectius de dèficit, i es podria veure intervinguts els comptes. La crisi esta sent molt ben aprofitada per l’Estat per anar collant a les autonomies, i la nova llei d’estabilitat pressupostària aprovada estableix que les comunitats o ajuntaments que desviïn els criteris marcats, hauran de fer un dipòsit del 0,2% del PIB, que en 6 mesos pot arribar a la multa esmentada, i la intervenció.  El 2020, el seu deute no  sobrepassi el 60% del seu PIB, i el dèficit no superi el 0,4, aprovant un sostre de despesa que marcarà Madrid, que es on hauran d’enviar el seu pressupost per la seva validació. A mes la concessió de subvencions o emissions de deute estaran lligades a aquest compliment. Per altra banda, en l’enquesta del Periodico els partidaris del SI superen per primera vegada el 50%, concretament un 53,6, fregant el mínim exigit a Montenegro per la UE, cal destacar que el si ha crescut més de 5 punts en un any, i el NO amb un 32% n’ha baixat 3. També destaca que un 70% demana a Espanya el mateix tracte que Anglaterra amb Escòcia al tractar la qüestió, i alhora el 60% creu que els independentistes perdrien la consulta.

 

Realment, l’Estat espanyol te molt clar que ha de deixar les autonomies, sobretot les de regim comú, com Catalunya amb un total control des de Madrid, i amb un poder tant feble, que pràcticament sigui testimonial. Ara hauran de validar els nostres pressupostos, i no tècnicament com deien des de la Generalitat, sinó pràcticament, i ens marcaran uns objectius que cas de no complir serem castigats amb multes estratosfèriques, i fins hi tot amb una intervenció total, que deixarà pràcticament sense efecte l’autogovern català, això si, no en diuen res dels deutes adquirits per llei, i que queden en impagats, però això no ens eximeix de complir com el primer, tota una paranoia que el govern català amb el seu aliat principal, precisament el mateix que dicta aquestes normes, més enllà de quatre escarafalls acceptarà sense discussió, i prop de 30 anys d’autogovern limitat quedaran en un no res. Per l’altra costat, les enquestes segueixen tossudes, i cada cop la victòria del SI en un referèndum independentista es més clara, ja ha superat la meitat, i a prop d’arribar als límits de la Unió Europea per Montenegro, un punt de partida millor que el d’Escòcia, però amb la diferència que ells conserven la dignitat, i ho tenen molt clar, i aquí cap enquesta es suficient per donar el pas amb uns partís porucs i sense esma, que tant sols intenten desviar la mirada, i desvirtuar la realitat, tot plegat molt trist. Aquest 70% que demana a Espanya un tracte favorable a la qüestió, se’ns dubte tenen una mentalitat autonòmica, i es creuen que l’estat espanyol es el que ens ha de concedir el nostre estat, i en un 60% no es creuen que aquest objectiu es viable, curiosament la situació desesperada actual es creuen que si es viable, n’hi ha que no n’aprendran mai.

 

En definitiva, la pregunta inicial hauria de ser una realitat el més aviat possible, i per les tendències de les enquestes sembla que la victòria no seria pas difícil, tot i que el Duran de torn, segur que interpretarà que aquesta majoria no vol un estat propi, sinó ves a saber que, en la ment espanyola i colonial del personatge.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.