ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

LA LLENGUA PRÒPIA DEL PAIS D?ACOLLIDA

Sense categoria

El comissari europeu de Multilingüisme, Leonard Orban, en motiu del dia europeu de les Llengües, ha declarat que aprendre la llengua pròpia del país d’acollida es imprescindible per la integració total dels immigrants, què arriben a la Unió Europea, i aquesta integració ha de ser una prioritat per tots i no nomes pels infants, donant dades que revelen que a l’estat espanyol el 46,6 % dels adults nomes parlen en castellà.

Efectivament, l’estat espanyol te l’honor de ser entre els tres països de la Unió amb una proporció mes gran d’adults que no parlen cap llengua estrangera, per contra ha lloat el model lingüístic català. La política de Brussel·les es trobar la millor manera per assegurar que tots els immigrants tinguin l’oportunitat d’aprendre aquestes llengües, i promocionar que el ciutadans europeus tinguin a l’abast estudiar dues llengües estrangeres el més aviat possible, i sense distincions ni privilegis, com un fet normal. Pel que fa a l’aprenentatge el 60      % d’alumnes de secundària a Europa van estudiar dues o més llengües, i contrasta amb les dades de l’Estat espanyol, nomes superat per Portugal i Hongria, i on una vegada més la immersió lingüística catalana ha rebut els elogis europeus.

Se’ns dubte l’estat espanyol es troba a la cua en moltes coses, per exemple en democràcia, i amb mentalitat totalment tancada i ancorada en el passat, això queda reflectit quan gairebé la meitat de la població adulta nomes parla la llengua oficial de primera divisió de l’imperi, alhora els elogis al sistema català deixen en evidencia la xenofòbia lingüística de l’estat respecte Catalunya, i el desig d’eliminar la llengua pròpia catalana que provoca aquest rebuig a l’estat, què teòricament hauria de protegir-la, i que alhora de la veritat no fa res perquè sigui oficial a Europa, ni a Espanya, i voldria veure-la reduïda a la mínima expressió al mateix territori català.

Ha quedat molt clar doncs que pels immigrants aprendre la llengua pròpia es un factor d’integració vital, i per tant s’ha de potenciar davant les critiques dels nacionalistes espanyols radicals de Ciudadanos, PP, PSOE i organitzacions mes properes al feixisme més repulsiu, què a vertaderes iniciatives ciutadanes.

Com sempre diuen la immigració es un problema, jo no hi estic d’acord, evidentment hi ha d’haver uns mecanismes per arribar-hi i un control o limitació, ja que aquí no hi cap tothom, però crec més que es una oportunitat, i en un futur estat independent han de ser una peça important. Aquests dies poden comprovar com el que l’estat espanyol els nega, o sigui participar en unes eleccions, a Arenys de Munt van poder exercir el seu dret a decidir com un ciutadà més, i es una dada que han de tenir en compte, i decidir a quina societat volen formar part, una democràcia de fireta on sempre seran ciutadans de segona o una democràcia oberta i participativa mes acordes pels temps que corren.

En definitiva una prova més de la diferencia de tarannà de la Unió Europea i de l’Estat Espanyol, ara ens toca a nosaltres, decidir igual que els immigrants on volem estar.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.