BONA VIDA

Jaume Fàbrega

100 refranys sobre el menjar i el beure

21 de juliol de 2021
General

Jaume Fàbrega és un dels grans estudiosos sobre cuina tradicional catalana. A 100 refranys sobre el menjar i el beure (Cossetània Edicions) ens invita a descobrir com s’han traslladat les rutines i creences gastronòmiques dels nostres avantpassats en el parlar popular. Per tal que el lector en pugui copsar el significat, comenta cadascun dels refranys, que li

Llegir més

greix, llard, oli: mites i veritats

21 de maig de 2021
General

GREIXOS I OLIS Avui, hi ha una mena de “llardofòbia” o lipofòbia que fa la gent tingui por als greixos, almenys als clàssics: durant un temps a l’ oli d’ oliva (tot just fa poc reivindicat,però potser ja massa vindicat  sota l’estratègia comercial de la “dieta mediterrània”) i encara al llard (greix, saïm, sagí, sèu,

Llegir més

LES “TORRIJAS” COLONIALS

16 de maig de 2021
General

    TORRADETES DE SANTA TERESA Un fulletó de El Corte Inglés ens informen, en català, que el dolç típic de Setamana Santa són les “torrijas”. Mai ho hagués, dit, em pensava que eren els bunyols. Certament, les torradetes de Santa Teresa també es fan a Madrid, i potser tenen un origen castellà, i en

Llegir més

PAELLA VS ARRÒS A LA CASOLA: CEBA O NO

13 de maig de 2021
General

ARRÒS A LA CASSOLA Plats afins serien l’ Arròs negre, Arròs Fosc, Arròs a la catalana, Paella (catalana), Arròs a la paella, Arròs de colls i punys (Barcelona), Arròs de menuts, o Arròs de colls i punys, Arròs de peix, Arròs de l’ art (Lloret), Arròs de muntanya, Arròs amb colomí, Arròs amb múrgoles, Arròs

Llegir més

PEIX CONGELAT I EN CONSERVA, UNA BONA ALTERNATIVA

11 de maig de 2021
General

GUIA DELS CONGELATS I DE LES CONSERVES DE PEIX Una característica de les conserves de peix és que el resultat, sovint, és un producte ben diferent del producte fresc. Es el cas, per exemple, del bacallà: els mediterranis , acostumats al gust meravellós d’ aquest producte- que, tanmateix, és elaborat pels nòrdics!-, solem trobar decebedor

Llegir més

BOTIFARRA DEOLÇA, UN SECRET DE GIRONA

9 de maig de 2021
General

BOTIFARRA DOLÇA La botifarra dolça és feta de carn de porc picada, sucre i llimona. Això, ajudat pel fet que en coure-la queda caramel.litzada, en fa, sens dubte, l´embotit més curiós del món. En altres cultures hi ha embotits amb un punt de dolç, així trobem “morcillas” dolces a Sòria i  les Canàries i “morcelas”

Llegir més

CORDON BLEU, ESCOLA DE CUINA I VEDELLA FARCIDA

2 de maig de 2021
General

CORDON BLEU Hi ha versions amb pollastre o porc, però la recepta original porta vedella, pernil, formatge i un arrebossat crocant. Però, a més la denominació Cordon Bleu (cordó blau, cinta blava) dona nom a una famosa escola de cuina internacional. Conten els historiadors de la cuina  que el terme cordon bleu  procedeix d’una distinció

Llegir més

IBÈRICS, LA REALITAT I L’ ENGANY

30 d'abril de 2021
General

  ELS PERNILS, ESPATLLES I LLOMS IBÈRICS: QUE NO US ENGANYIN Parlem bàcicament de pernils però també hi ha altres productes part de peces (com el secret) i altres del porc fresc, com el xoriço, la llonganissa (slachixhón) o la cansalada, Podem tenir dubtes a l’hora d’identificar els productes ibèrics del mercat. La verItat és

Llegir més

ARRÒS BLANC, ARRÒS DE MALALT?

29 d'abril de 2021
General

L’ ARRÒS BLANC, ALIMENT DEL MÓN   L’ arròs blanc- és a dir, simplement bullit o fet al vapor- és un dels aliments més consumits al món. D’ orient a Amèrica, fa la funció de base del menjar. A Catalunya també el trobem, dit també arròs blanc a la cubana, Arròs blanc, Arròs bullit, Arròs

Llegir més

LA LLIMA O PATATA DE MAR, DELÍCIA SECRETA

27 d'abril de 2021
General

LLIMA O PATATA DE MAR, UN PLAER SECRET A França, hi ha restaurants  que ofereixen violets, una de les més rares criatures marines, dites també figues de mer. Són famosos els procedents de Marsella i els seus entorns, d’Hyères, Toulon, etc., to i que també n’ hi ha als entorns de Leucata, a tocar la

Llegir més

HISTÒRIA DE LA CUINA CATALANA, AL COMPLET

21 d'abril de 2021
General

LA MEVA HISTÒRIA DE LA CUINA Com a historiador, sempre m’ ha interessat la història de la cuina; i com a escriptor gastronòmic, l’ aportació de Catalunya- particularment a l’ Edat Mitjana- que és única a Europa. He dedicat diversos llibres al tema, com ara “La cuina catalana a través del temps” (un gran volum

Llegir més

LÈXIC SOBRE EL SEXE…PERQUÈ DIR “POLLA”, SI TENIM DESENES DE MOTS AUTÒCTONS?

17 d'abril de 2021
General

LÈXIC ERÒTIC L’empobriment de la nostra llengua, degut fonamentalment a la intrusió violenta de l’ espanyol o el francès i a  circumstàncies polítiques i culturals ben conegudes, fan que el lèxic eròtic es limiti, gairebé, a polla i follar. Mots empobridors- i lamentable castellanismes- que constitueixen una disrupció  violenta a la llengua. Altrament, no disposem

Llegir més

Cafè caleta, cremat, queimada…: un cafè amanit

16 d'abril de 2021
General

CAFÈ CALETA És una reconfortant  beguda considerada com a pròpia dels pescadors d’ Evissa, que consisteix a mesclar infusió de cafè d’ordi —avui en dia, també de qualsevol cafè— amb conyac cremat. La mescla és endolcida amb sucre i sovint és aromatitzada amb pell de llimó- i també de taronja- grans de cafè i branquillons

Llegir més