Recomanació de la Biblioteca Pública Municipal de Castelló de Rugat.
Per Sabina Climent Hernández
Ja us avise que el llibre que recomane no es troba entre els llibres més venuts, i és que les biblioteques estan atapeïdes de grans llibres i no necessàriament de renom.
Aquest, ben segur que té la missió de difondre l’imaginari valencià de la por i els nostres monstres.
Fa uns dies vaig ajudar una usuària a trobar un llibre amb la informació que buscava de feia temps. I em va vindre al cap aquest volum, a la presentació del qual vaig assistir l’octubre passat: Guia inacabada de la fantasia valenciana. I sé que la majoria de les biblioteques de la Vall i de la xarxa el tenen en el seu catàleg.
Com diu el títol; és una guia de l’imaginari autòcton de la por. On tant majors com menuts podeu llegir relats que han protagonitzat els malsons de valencians i valencianes durant segles; consultar, mirar, indagar, comprovar i també sorprendre-vos, tremolar de por amb les espantacriatures valencianes, i descobrir llocs màgics de la nostra geografia…
La Guia inacabada de la fantasia valenciana respon a tres preguntes: quines són les criatures fantàstiques que han aguaitat a les generacions valencianes? Víctor Labrado respon amb el «Repertori alfabètic de llocs, objectes, presències secretes i éssers o criatures de natura ambigua o d’existència improbable».
On s’amaguen aquests éssers a la nostra geografia? Francesc Gisbert ens il·lumina el camí amb «Geografia màgica i llegendària de personatges, entitats, espais i creences de l’imaginari valencià».
I, finalment, el quan? Joan Borja ens programa l’any amb el «Calendari essencial de personatges, éssers, entitats, espais i creences fantàstiques de l’imaginari popular valencià».
La guia té dos índexs que en faciliten la consulta: un índex onomàstic de criatures, i un de toponímic. També una extensa i acurada bibliografia que inclou des dels estudis de Martínez i Martínez, Sanchis Guarner o Capó, compilacions i recopilatoris locals fins a obres infantils que han sigut referents en la recuperació i revitalització del nostre imaginari.
Les il·lustracions són de Marc Bou, amb el seu característic traç escultòric, amb un estil geomètric característic i ho remena amb la tradició del gravat, ací de to gòtic estilitzat, amb una bona dosi de misteri i d’ombra. Dialoguen a la perfecció amb els textos i tenen un paper essencial per a actualitzar i reviure aquest patrimoni immaterial valencià a través d’aquesta obra de referència.
En el pròleg, la Biblioteca de l’Etno convida els lectors i lectores, així com les biblioteques i els centres d’estudis locals i comarcals, a ajudar a completar-la perquè en un futur siga una guia del tot acabada.
Avís: Lector/a, si coneixeu o trobeu a faltar algun esperit, indret on puga habitar, amagar-se alguna criatura… no dubteu i col·laborar amb l’Etno.
Autors: Borja Sanz, Joan / Gisbert Muñoz, Francesc / Gómez Labrado, Victor
Il·lustrador: Bou Ferris, Marc.
Editorial: L’Etno, Museu Valencià d’Enologia.
Any d’edició: 2022.
ISBN: 978-84-7795-937-3.
Pàgines: 238.
Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!