La Creueta

Revista d'opinió i divulgació de la Vall d'Albaida (sempre en reconstrucció)

23 de juny de 2025
0 comentaris

Bordets i dides. Dides i bordets

Fotografia: postal Casa Misericòrdia de València

La política econòmica de la dictadura franquista, l’autarquia, propicià el pauperisme que, amb la manca de medicines i la deficitària assistència sanitària, deixava com últim recurs ingressar el fill en la institució amb l’esperança de salvar-lo d’una mort segura.

Per M. Luisa Plà Tormo

Titule l’article amb els dos grups humans al voltant dels quals gira tot l’entramat-sistema de què tractem, tots dos inseparables quant a la subsistència.

De 1900 a 1950 van ingressar a la borderia de València 6.883 criatures (3.573 xiquets, 51,9%, i 3.310 xiquetes, 48,05%). En la dècada 1930-1939, quan es va donar prioritat a l’ingrés de xiquets evacuats de Madrid a causa de la guerra, hi van entrar 652 infants, la quantitat més baixa del període.

Per dècades, els nens ingressats són:

1900-1909: 1.891
1910-1919: 1.680
1920-1929: 1.262
1930-1939: 652
1940-1949: 1.398

Entre les causes de l’abandonament de les criatures, les penúries econòmiques pesaven encara: “…una niña de 9 años… lleva pendiente en el cuello una cadena de Nuestra Señora del Pilar… procede de Valencia“. Però n’hi havia més. Acabada la guerra d’Espanya, quines causes espentaven als pares a abandonar un fill?

La moral imperant va fer que es veiés amb molt mals ulls les mares fadrines (la República havia estat un respir momentani per a aquestes dones). Els prejudicis de l’Església tornaven, després de la contesa, a condicionar el pensament de la classe dirigent, i les mares fadrines patien la situació tantes vegades suportada: fill il·legítim = vergonya.

La política econòmica de la dictadura franquista, l’autarquia, propicià el pauperisme que, amb la manca de medicines i la deficitària assistència sanitària, deixava com últim recurs ingressar el fill en la institució amb l’esperança de salvar-lo d’una mort segura.

La postguerra fou llarga i dura: fam, mort, pobresa… obligaren molts pares a desfer-se dels fills en hospicis, borderies, centres d’auxili social. Algunes mares els recuperarien, unes altres s’assabentarien que s’havien mort, potser la gran majoria no pogué reclamar-los.

Cartilla de racionament. Arxiu personal de Bartolomé Sanz Albiñana

Les dides són l’altre grup important de tot aquest entramat del món de l’expòsit.

Com en centúries anteriors, les dides podien ser internes o externes. La llet materna, dins i fora de les borderies era encara l’únic i millor aliment que podia tindre un nounat per a sobreviure.

Les alletadores internes seguien estigmatitzades per la societat amb connotacions negatives, tant a escala social com moral, acusades de manca d’escrúpols tot i que es veien motivades per necessitats econòmiques.

En general, el patró de nodrissa era encara el de llauradora, de baixa extracció social, pobra, o amb comportaments que s’allunyaven de la moral imperant. La nodrissa sana i acomodada era contractada per particulars (dides externes) i gaudien de bona imatge.

Les internes, encarregades d’alimentar els xiquets de les borderies, tenien un treball ardu. Les criatures presentaven un quadre mèdic desolador a conseqüència de la deficient alimentació que la mare havia tingut durant l’embaràs. A les dones amb escassos o nuls recursos econòmics no se’ls podia exigir una alimentació variada, equilibrada i saludable.

Els xiquets naixien amb poc pes, raquítics i amb un sistema immunitari molt feble.

Hi havia períodes en què escassejaven les dides a les incluses. A més de posar en risc la salut pel contagi de nounats infectats, a una alletadora se li podien adjudicar fins a tres xiquets. Generalment no tenien llet per a tots i havien de recórrer a la lactància mixta, natural i de biberó; i quan el nombre de criatures superava les possibilitats que tenien les dides de la institució per a alimentar-les es recorria a la lactància artificial, que alguns metges qualificaven d’alimentació “herodiada”. En 1902, les dides internes cobraven 25 pessetes mensuals; en 1919, el salari era de 30 pessetes.

Anunci de la Glefina

La llet d’aquestes nodrisses no sempre posseïa els nutrients necessaris per a una bona alimentació, cosa que obligava a recórrer a suplements nutricionals. L’oli de fetge d’abadejo ha sigut el suplement nutricional utilitzat durant dècades per a millorar la salut i el benestar dels xiquets. Conté una gran quantitat de vitamines i minerals essencials per al creixement i desenrotllament dels més xicotets, des d’enfortir el sistema immunitari fins a promoure el desenvolupament  ossi i cerebral.

Fou el gran descobriment nutricional de Fernando Rubió Tudurí, qui va recórrer Espanya publicitant i venent un nou producte farmacològic, la Glefina, un xarop distribuït entre els xiquets per a prevenir la malnutrició i que va donar origen a la primera multinacional farmacèutica espanyola.

Fernando Rubió era barceloní de naixement i menorquí d’adopció. Després de molts anys de viure a l’illa va tornar a Barcelona, va estudiar farmàcia i química abans de traslladar-se a l’Institut Pasteur de París per a completar la seua formació.

Aquell oli de fetge d’abadejo que s’administrava als xiquets, en una Espanya de fam i raquitisme, s’obtenia de la cocció del fetge, es premsava i se n’extreia l’oli. S’usava com a suplement dietètic per a prevenir la malnutrició. El medicament va ser patentat amb el nom de Glefina, adoptat pel doctor Marañón per als seus pacients, cosa que va donar-li tot un aval.

Demostrada la seua eficiència, a Albaida es va tenir la sort de comptar entre els veïns un gran farmacèutic, Don Rosendo Juan, sempre al dia dels avanços mèdico-farmacològics que aparegueren. En el seu laboratori-farmàcia albaidí obtenia l’oli d’abadejo… Quants xiquets es van beneficiar d’aquell xarop!

“Si tanque els ulls i aprete les dents, encara em puja a la boca aquell gust de peix podrit que ma mare comprava a Don Rosendo… però gràcies a ell plantí el coll…” Això em contava un home gran que es va morir no fa molts anys.

Tarja de visita del Dr. Rosendo Juan d’Albaida (Impremta Simó d’Albaida. Arxiu personal de l’autora)

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.