Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Acte d’inauguració de l’exposició sobre Jeroni Munyós a la Casa de la Cultura de Tavernes de la Valldigna

0
Publicat el 31 de maig de 2025

Dimecres passat, 28 de maig, es va inaugurar a la Casa de la Cultura de Tavernes l’exposició “Jeroni Munyós: matemàtiques, cosmologia i humanisme en l’època del Renaixement”, una mostra amb l’objectiu de donar a conéixer la vida i obra d’un dels científics més rellevants de la ciència valenciana durant el Renaixement. Es podrà visitar tots els matins i vesprades que hi haja actes en la Casa de la Cultura fina el pròxim 26 de juny.

L’acte inaugural va comptar amb els parlament de la regidora de Cultura, Encar Mifsud, de Carme Melo, directora del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València (UV) i de l’alcaldessa Lara Romero. Van assistir-hi el gerent de la UV, Juan Vicente Climent, regidors del govern municipal així com companys de la universitat.

Els parlaments, a més de presentar l’exposició, incidiren en la importància històrica de Jeroni Munyós, i sobre tot en la col·laboració UV-Ajuntament per oferir l’exposició a Tavernes, després del seu recorregut per diverses  localitats i centres universitaris. Es va indicar també que es volia que aquesta col·laboració tinguera continuïtat i s’anunciava que ja es treballava en una segona mostra de la Universitat de València.

L’acte va servir per presentar el llibre  col·lectiu A la lluna de València. 10 biografies d’astrònom a astrònom, on a través de les biografies dels més importants astrònoms valencians s’ofereix una informació del món científic valencià al llarg de la història.

 

Jeroni Munyós i la supernova de 1572  

Tot seguit Enric Marco, va oferir la xarrada “Jeroni Munyós i la supernova de 1572.” acompanyada de diverses imatges adients projectades en televisor. Carmen Melo va ser l’encarregada de presentar el conferenciant, destacant el seu paper en el departament d’Astronomia de la UV, així com els diversos treballs en el camp de la il·luminació nocturna en les ciutats i la contaminació lumínica.

Enric Marco assenyalava que la Universitat de València, havia organitzat l’homenatge a un dels seus professors més il·lustres, el primer astrònom de la Universitat, amb l'”Any Jeroni Munyós”, per commemorar els 500 anys del seu naixement, amb un seguit d’actes entre els quals destaca l’exposició sobre aquest personatge que es pot visionar ara a la Casa de la Cultura.

Va explicar, en un senzill recorregut per la història, la concepció del Món en la antiguitat basat en el que es coneix en astronomia com la teoria geocèntrica,  formulada per Aristòtil al segle iv aC i completada per Claudi Ptolemu, en una concepció que afirmava que el cel era immutable, una creació divina i perfecta, que posava  el nostre planeta immòbil en el centre de l’univers que només comprenia el sistema solar.

Per tant, la resta dels planetes coneguts, el Sol i les estrelles giraven al voltant de la Terra, en esferes concèntriques perfectes, amb un component religiós molt fort en ser també l’única teoria reconeguda per l’Església i que donava, deien els defensors, detall de la perfecció de l’univers immutable creat per Déu.

Una creença que va sobreviure fins al final del segle XVI quan va ser a poc a poc substituïda pel model heliocèntric, o siga el Sol com a centre del nostre sistema solar i els planetes girant al seu voltant amb la qual cosa la Terra perdia el protagonisme.

Enric Marco explicava com el primer científic modern que va postular aquest sistema va ser Nicolau Copèrnic en la seua obra De Revolutionibus Orbium Coelestium publicat després de la seua mort, potser per evitar-li problemes amb l’Església, indicava. La invenció del telescopi i les observacions fetes per Galileo Galilei , com ara les llunes de Júpiter, posaven en dubte alguns dels principis del geocentrisme.

I en aquest context, explicava, apareix al cel un estel “busca-raons” a la constel·lació de Cassiopea, la qual cosa va fer que la societat començarà a desconfiar de l’ordre diví del firmament. Aquesta aparició va tindre tanta repercussió que el rei Felip II demanà a Jeroni Munyós, el més savi del seus súbdits, que li explicara què era aquell objecte estrany al cel. El seu estudi no va ser ben rebut per ser massa “trencador” amb les idees geocentristes encara imperant.

El treball sobre la nova estrella de Jeroni Munyós es conegué arreu d’Europa. Com a mostra,  recordava que al llibre Dialogo Sopra i Due Massimi Sistemi del Mondo, en català Diàleg Sobre els Dos Grans Sistemes del Món de Galileo Galilei, on es debat sobre quin dels dos sistemes, geocèntric o heliocèntric, era el més correcte, el astrònom valencià es citat junt a l’astrònom danés Tycho Brahe i d’altres astrònoms europeus en parlar de l’estrella nova. i que també hi ha una referència a l’estrella nova al primer acte de “Hamlet” de W. Shakespeare.

Marco recordava que Jeroni Muñoz va participar en els inicis de la revolució científica europea del segle XVI i XVII, junt amb Copèrnic, revolució que continua amb Galileu, Kepler i Newton. És un exemple per als astrònoms actuals, pel seu treball intel·lectual constant, per la seua obertura al món, però també per la seua crítica al poder, a les idees imperants, als criteris d’autoritat.

I acabava la xerrada amb aquestes paraules del mateix Jeroni Munyós: Soc de l’opinió que en les coses que poden demostrar-se no cal donar crèdit a ningú, ni a Ptolomeu, ni al rei Alfons, ni a Regiomontanus, que per a mi és més docte que Nicolau Copèrnic i Erasme Reinhold. És a dir: La raó ha d’estar sobre l’autoritat i cal criticar severament als que se sotmeten a les opinions d’alguns autors com si foren sagrats.

Amb algunes preguntes dels assistents, Enric Marco va explicar alguns detalls sobre  les supernoves des d’una perspectiva de la ciència actual, l’evolució de les estrelles en les últimes fases de la seua vida i, indicava com el Sol, una estrella mitjana està enmig de la seua vida, de la qual li queden 4.500 milions d’any per extingir-se.

L’exposició

L’exposició que es pot veure al vestíbul de la Casa de la Cultura és un treball conjunt de l’Observatori Astronòmic i del departament d’Astronomia i Astrofísica, amb textos sobre els aspectes més rellevants de la vida i l’obra de Jeroni Munyós elaborats per Amelia Ortiz Gil i Fernando Ballesteros Roselló, de l’Observatori i Enric Marco Soler, del Departament d’Astronomia i Astrofísica, tots de la Universitat de València.

Es fa un recorregut per la vida de Munyós des del seu naixement a València el 1522 fins a la mort a Valladolid el 1591, amb explicació de com seria la seua joventut en una època convulsa, just durant la Germania i la repressió posterior de la virreina Germana de Foix.

Els panells fan un recorregut per la seua vida com a professor de la UV, i es dedicarà a múltiples funcions, a banda d’ensenyar matemàtiques, hebreu i astronomia. Així, farà treballs d’astronomia, matemàtiques, geodèsia, de delimitació de les fronteres del Regne de València front al de Castella, un cens de la població valenciana (cristiana i morisca), tractats de geografia, treballs d’enginyeria per canalitzar aigua a València, Múrcia, Llorca, Cartagena, Salamanca, etc… tot i que el faria famós arreu dels regnes hispànics i d’Europa l’observació i estudi de la nova estrella que aparegué al cel de València a primeries de novembre de 1572.

L’exposició, a partir de la base de la vida de l’astrònom, es també un recorregut pels aspectes socials i econòmics de l’època en que viure, majorment el segle XVI.

Parlament preparat per Enric Marco, finalment no llegit.

Vé Centenari Jeroni Munyós, Matemàtiques, Cosmologia i Humanisme, Tavernes de la Valldigna

A partir de la noticia a La cotorra de la Vall: Acte d’inauguració i conferència d’Enric Marco de l’exposició sobre Jeroni Munyós a la Casa de la Cultura de Tavernes de la Valldigna

Parlant dels 35 anys del Hubble a Queda’t amb mi

1
Publicat el 24 de maig de 2025

Dimarts passat em van convidar al nou programa de la ràdio d’À Punt, Queda’t amb mi, per parlar dels 35 anys del telescopi espacial Hubble. També es va aprofitar per parlar de la dèria d’observar el cel, amb entrevistes a Joanma Bullón, president d’AstroAras i per fer referències a pel·lícules amb forta càrrega astronòmica com Interstellar. Una bona estona per parlar amb les periodistes Mar Hernàndez i Gemma Juan de ciència i de com influeix en la societat.

Si vos abelleix ací està l’àudio a la meua participació al programa amb l’entrevista que em fa Mar Hernàndez.

Queda’t amb Mar per mirar les estrelles. 20 maig 2025.

https://www.apuntmedia.es/programes/quedat-amb-mi/clips/queda-t-amb-mar/20-05-2025-queda-t-mar-mirar-estrelles_135_1788624.html

Ací baix l’enllaç a l’àudio complet de tota la tercera hora del programa.

20.05.2025 | Queda’t amb mi | Tercera Part
Temporada 1 53 min.

https://www.apuntmedia.es/programes/quedat-amb-mi/complets/20-05-2025-queda-t-tercera-part_135_1788630.html

Eva Gallen ens presenta Abraham Climent, fundador de la firma Abraham Sebâstian. Mar Hernández ens parla de l’obsessió per mirar les estrelles.

Viure millor a la nit a Expociència

0
Publicat el 23 de maig de 2025

El dissabte 10 de maig tornàrem a presentar el nostre taller de contaminació lumínica a la que és, a hores d’ara, la principal fira científica valenciana.

Expociència és la jornada anual de portes obertes del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV). Enguany, durant aquest esdeveniment s’han pogut gaudir d’unes 100 activitats, organitzades per investigadors dels diferents instituts i professionals de les empreses del Parc i de la resta de la Universitat de València. Totes les activitats estan destinades per a tots els públics i la seua temàtica està sempre relacionada amb la ciència i la tecnologia.


I un any més hem posat en marxa el nostre taller: ENLLUMENAR BÉ PER A VIURE MILLOR amb diverses activitats dirigides a xiquets i adults per a conscienciar-los sobre el problema de la contaminació lumínica.

Un petit poble, diverses llums càlides i fredes i un projector per fer les estrelles i la Via Làctia.

Salvem la nit, el nostre grup de treball de la Universitat de València que estudia els problemes que causa l’enllumenat nocturn sobre els ecosistemes nocturns i la salut humana, va presentar dues tasques relacionades amb la llum.

La principal activitat va ser la nostra caixa de llum, un dispositiu que mostra l’evolució de l’enllumenat dels últims 50 anys. Començant per la senzilla bombeta de llum incandescent, seguint per la mal anomenada llum de baix consum, un tub fluorescent enrotllat que deixà prompte les nostres llars en arribar la “revolució” dels LED. Aquests darrers dispositius productors de llum poden ser de moltes classes diferents que poden separar-se en dos grups: llums freds que donen una tonalitat blanca o molt blanca i els llums càlids que la donen més groguenca.

La diferència entre ells és la quantitat de component blava que té cada llum: les fredes presenten un pic molt marcat de llum blava mentre que els càlids la quantitat de blau es molt residual.

La literatura científica ha fet notar des de fa anys que la llum artificial nocturna amb molt de component blau és un disruptor del cicle circadiari i causa insomni i altres malalties. Per això és essencial dormir a les fosques i evitar llums blanques a la nit.

Tot això ho contàvem a les famílies que s’acostaven al nostre taller. Per afegir més informació sobre el tema s’oferia el còmic Il·lumina el teu rellotge, en diversos panells i codi QR per poder-se’ls baixar. Una nena parla amb un gat setciències dels problemes causats per la contaminació lumínica d’una forma divertida i molt entenedora. Al final s’hi troben uns tests per veure com portes els teus ritmes biològics i unes recomanacions per dormir millor.

Caixa de llums amb els seus espectres.

La segona activitat per fer comprendre com la llum artificial nocturna ens furta les estrelles consistí en una caixa amb un petit poble, diverses llums càlides i fredes i un projector per fer les estrelles i la Via Làctia. Sense apantallament les estrelles desapareixien essent la làmpada freda la pitjor de totes. Però a més la llum incidia directament en les finestres de les cases simulant la intrusió lumínica. Un exemple pràctic que agradà als visitants.

Finalment, a més de les dues tasques per explicar la contaminació lumínica amb llums reals també disposàvem de l’exposició “La contaminació lumínica depén de nosaltres” que explica, amb ajuda d’infografies i textos literaris relacionats, la defensa del cel nocturn.

Imatges: Ángel Morales i Enric Marco.

La coral Marinyén participa en el VIII Encontre Coral de Bortziriak a la localitat de Lesaka (Nafarroa)

0
Publicat el 22 de maig de 2025

La Coral Marinyén va actuar ahir dissabte en la localitat basca de Lesaka (Nafarroa) en la VIII edició del Encuentro Coral de Bortziriak que es va celebrar en la casa de cultura Harriondoa de Lesaka junt a les corals “Giltzarri Abesbatza” de Lesaka i “Basandere Ahotsak” de Pamplona.

Giltzarri Abesbatza

La coral Giltzarri Abesbatza de Lesaka és una coral formada per persones de diferents edats del Baztan Bidasoa (Sunbilla, Etxalar, Igantzi, Lesaka, Hendaia, Irún y Baztán) que va nàixer en l’any 1996, per tal d’activar l’afecció per la música i el cant entre els joves. Dirigida per la lesakarra Isabel Lácar Abril i acompanyament al piano de Imanol Elizasu va interpretar:

Maria Solt eta Kastero de A.Morote i P. Olaz
Zure Babezia de E. Ugalde
Altza Eder Ur airian- Porrusalda  de X. Sarasola

Giltzarri Abesbatza: Maria Solt eta Kastero

Marinyén

La Coral Marinyén de Tavernes va actuar en segon lloc dirigida per Fran Lledó. En aquesta ocasió va oferir una selecció de cançons de diferents estils:

Ukuthula Tadicional Zulú
El vell Montgó d’E. Murillo-P.Muñoz
L’amo de son carabassa  Popular de Menorca
Alleluia de L. Cohen
Ator ator de J. Guridi

Marinyén: El vell Montgó

Marinyén: Ator Ator

Basandere Ahotsak

El cor “Basandere Ahotsak” està format per veus femenines i va ser fundat en 2022. Els seus components tenen una llarga trajectòria i una extensa formació musical i pertanyen de manera activa, bé com a intèrprets o com directores, en altres formacions corals bastants conegudes en el panorama musical actual.

En les interpretacions conjuguen les diferents experiències musicals individuals per a oferir un repertori variat i acuradament triat, amb obres compostes diverses des del Renaixement fins als nostres dies. Dirigida per Jara Liras va interpretar

Agur Maria d’Estitxu
Vuelie de Ingenmann Fjellheim
Sapo Cancionero de Flores Pinaud
Sto mi e milo Tradicional de Macedònia
Besarkatu ninduzun de J. Elberdin

Basandere Ahotsak: Agur Maria

Cant comú de les tres corals
El cant comú de les tres coral dirigides per Isabel Lácar va interpretar “Hegoak ebaki banizkio” o “Txoria txori” (Un ocell ocell és), un poema basc de Joxean Artze, musicat per Mikel Laboa. La lletra, que nosaltres traduïm, diu

Si li hagués tallat les ales
aleshores encara seria meu,
no se n’hauria allunyat.
Però mai més ja no
hauria estat un ocell
i allò que jo estimava era un ocell.

Hegoak ebaki banizkio

Després del concert, que va tindre un gran èxit i en el qual les tres corals foren amplament aplaudides pels assistents, els director van rebre un detall recordatori de la trobada.

Cal ressenyar el fet que la casa de cultura Harriondoa de Lesaka està ubicada en l’església d’un antic convent de monges agustines, construïda per un indià de Lasaka enriquit amb el comerç de la “cotxinilla” (tint) per a la seua neboda que volia ser monja, tot i que en l’ultim moment no va entrar al convent. Amb una història paral·lela al monestir de Valldigna, va passar amb el temps a mans privades i ser enderrocat per construir en el solar una fàbrica. Només es va salvar l’església que, posteriorment compraria l’Ajuntament i que ha convertit en Casa de la Cultura.

Casa de la Cultura Harrionda de Lesaka
Recepció a l’Ajuntament de Lesaka
Sant Joan Loitzune

Els membres de la coral Marinyén, que han estat acollit amb els braços obert i amb un gran sentit de la germanor per la coral amfitriona, han estat rebuts a l’Ajuntament de Lesaka, i en tot moment acompanyats pels membres de la coral de Lesaka, han compartit una jornada de marcat caràcter cultural amb visites i explicacions detallades al senyoriu de Bertiz, Etxalar, Sant Joan Loitzune (oficialment en francés Saint-Jean-de-Luz) i a diversos llocs de la mateixa localitat de Lesaka.

Seguint el costum i com en altres ocasions, tant a la visita de les esglésies monumentals d’Etxalar i de Sant Joan Baptista de Sant Joan Loitzune la coral va interpretar una cançó.

A partir de la notícia de la Cotorra de la Vall: La coral Marinyén participa en el VIII Encontre Coral de Bortziriak a la localitat de Lesaka (Nafarroa).

Publicat dins de Música i etiquetada amb , , , , | Deixa un comentari

Tornem a Elx en defensa de la nit

0
Publicat el 14 de maig de 2025

Benvolgudes, benvolguts

Us informem que el pròxim divendres 30 de maig a les 19:00 h, tindrà lloc al Casal Jaume I d’Elx una conferència sota el títol LA CONTAMINACIÓ LUMÍNICA I COM ENS AFECTA. EL CAS DEL BAIX VINALOPÓ

L’acte serà impartit pel Dr. Enric Marco Soler, astrònom, Universitat de València, i president de l’associació Cel Fosc, entitat dedicada a la lluita contra la contaminació lumínica. Durant la conferència, s’abordaran les causes i conseqüències d’aquest tipus de contaminació ambiental, així com les seues repercussions sobre la salut, la biodiversitat, l’eficiència energètica i l’observació astronòmica, centrant-se especialment en la situació de la comarca del Baix Vinalopó.

L’acte està organitzat per l’Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó i ACPV – Casal d’Elx, amb la col·laboració de Cel Fosc, la Red Española de Estudios sobre Contaminación Lumínica (REECL) i la Universitat de València.

Amb aquesta iniciativa, es pretén conscienciar la ciutadania sobre un problema sovint invisibilitzat però amb greus conseqüències ambientals i socials.

L’entrada és lliure

Us esperem
JD IECBV

Publicat dins de Cel fosc i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

‘Era foraster, i em vau acollir’, de Lourdes Boïgues

0
Publicat el 12 de maig de 2025
L’actual Monestir de Valldigna. 21 setembre 2024. Enric Marco.

Acabe de llegir la novel·la Era foraster, i em vau acollir de l’escriptora valenciana, Lourdes Boïgues, i publicat per Lletra Impresa. Una història coral que discorre en el Monestir de Valldigna l’any 1396, només un centenar d’anys després de la fundació. La descripció de la societat valldignenca d’aleshores, amb cristians i musulmans compartint territori encara que cadascú en els seus pobles o alqueries, tots sota el poder del poderós abat Rull, un veritable senyor feudal. El gust pels detalls, des dels menjars de cada grup humà, la seua vestimenta, el seus pensaments, etc. fa la novel·la de Lourdes realment notable.  Interessant per entreveure com es vivia al segle XIV a uns dels senyorius més importants del Regne de València. L’aventura del protagonista, el jove fra Nicolau, ja és ficció.

Deixe la ressenya de la Veu dels llibres.

—————————————————

Era foraster, i em vau acollir, amb aquest versicle de sant Mateu que anuncia el moment de trànsit entre el món present i el món futur, l’escriptora valenciana, Lourdes Boïgues, dona títol a una magnífica novel·la coral.

Ens transporta a la Valldigna de finals del segle XIV, a través d’un mosaic de personatges de diferents estaments, edats i càrrecs.

Coneguda principalment per la seua obra infantil i juvenil, Boïgues també ha demostrat la seua bona ploma en la narrativa per a adults amb Fills de la fam (Edicions del Sud, 2017) i Dibuixa’m el cos (Edicions del Sud, 2022). Ara, amb aquesta nova obra, Era foraster, i em vau acollir, ens transporta a la Valldigna de finals del segle XIV, a través d’un mosaic de personatges de diferents estaments, edats i càrrecs.

Els personatges són profunds i complexos, molts dels quals es veuen moguts per interessos personals com són el poder, els diners o la recerca de llibertat. I, tot i que al principi hem dit que és una novel·la coral, per la gran quantitat de personatges que la conformem, un hi destaca per damunt de la resta: el jove fra Nicolau, un monjo cistercenc recentment nomenat membre de ple dret de l’orde i que guarda un secret d’origen desconegut per ell mateix.

És una novel·la coral, per la gran quantitat de personatges que la conformem, un hi destaca per damunt de la resta: el jove fra Nicolau, un monjo cistercenc recentment nomenat membre de ple dret de l’orde i que guarda un secret.

No obstant això, aquest no és l’únic misteri, ja que prompte la Vall i els pobles que l’envolten es veuen atrapats en una sèrie d’esdeveniments inquietants que fan trontollar la pau aparent de la regió. És impossible no deixar-se dur per la història, no només pels conflictes dels personatges, sinó també per la riquesa descriptiva amb què l’autora recrea  el paisatge, la roba, les viandes i els costums de l’època que ens situen en un escenari històric, ric i carregat de tensions socials i religioses. La convivència entre cristians i sarraïns es torna cada cop més tensa. Els vassalls estan farts de la càrrega dels impostos opressius.

La fam és una companya diària, la supervivència, en moltes ocasions, esdevé inassolible i, a tot açò, s’hi afegeixen els crims que sacsegen la comunitat religiosa, dins i fora dels murs del monestir, i que intensifiquen el sentiment d’angoixa i  perill que plana sobre tota la narració.

Lourdes Boïgues, Era foraster, i em vau acollir, Lletra Impresa (2024)

La Vall i els pobles que l’envolten es veuen atrapats en una sèrie d’esdeveniments inquietants que fan trontollar la pau aparent de la regió.

A mesura que la trama avança, fra Nicolau descobreix que la situació és encara més complexa del que semblava. La profanació de l’església de Santa Maria de Valldigna i els diferents successos inesperats fan que diferents investigadors acudisquen a la recerca de la veritat, que pot estar relacionada amb secrets personals profunds dins la comunitat. Els misteris, però, no es limiten a confabulacions polítiques o religioses,  les històries d’amor també habiten en el cor dels personatges, tot i que amagades pels prejudicis i les normes no escrites de convivència.

Boïgues combina hàbilment la intriga amb la recreació històrica detallada, tot i que l’autora adverteix que “Aquest llibre no és un assaig històric ni arqueològic, sinó una novel·la de ficció”. Aquest rerefons històric proporciona un marc perfecte per a una trama plena de misteris, conxorxes i perills.

La riquesa descriptiva amb què l’autora recrea el paisatge, la roba, les viandes i els costums de l’època que ens situen en un escenari històric, ric i carregat de tensions socials i religioses.

L’obra teixeix una trama captivadora, on el pes de la història es fon amb elements de misteri i intriga. L’autora crea un relat que és un reflex de les tensions socials de l’època alhora que explora les lluites personals dels personatges.

Un altre element a destacar és l’amor pel territori que es traspua en cada pàgina del llibre fent d‘Era foraster, i em vau acollir un homenatge a les terres de la Valldigna, que  esdevenen un personatge més, amb les seues pròpies ombres i secrets.

És aquesta una finestra fascinant a una època convulsa de la nostra història, on la fe, el poder i la identitat es posen a prova enmig d’una tempesta de conspiracions i perills. Una lectura imprescindible per als amants de la ficció històrica i els thrillers.

De ‘Era foraster, i em vau acollir’, de Lourdes Boïgues, la Veu dels llibres. Creative Commons.

El cel de maig de 2025

0
Publicat el 3 de maig de 2025
Nova imatge de la galàxia Sombrero, o Messier 104, presentada per commemorar els 35 anys del Telescopi Espacial Hubble. NASA/ESA.

El mes de maig comença amb núvols, reblits de pols sahariana, que pinten el cel diürn d’un color gris groguenc i el nocturn empastifen les estrelles. Així que l’accés al cel és de moment difícil. A més amb l’horari d’estiu es fa més tard de nit. Anem de cap a l’estiu, sense fred a la nit però observacions passada la mitjanit.

Planetes

Els planetes ens van abandonant poc a poc en el cel del capvespre. Venus, Mercuri i Saturn ja fa setmanes que passaren la conjunció solar i ara s’han de veure a la matinada. Només ens queden Júpiter i Mart que davallen cap a l’oest cada dia que passa. Sembla que no tindrem planetes visibles durant la primera part de la nit durant juliol i agost.

Júpiter és el planeta més gran i el primer que ens deixarà la darrera setmana de mes. Actualment es troba entre les banyes de Taure, ben prop de la constel·lació d’Auriga.

Júpiter i Mart al capvespre del 5 de maig de 2025 a les 21:30. Stellarium.

Més amunt podrem trobar el planeta Mart actualment situat junt al centre de la constel·lació de Cancer. La nit del 5 de maig podrem observar la conjunció o aproximació del planeta al cúmul estel·lar obert M44 o el Pesebre. Mart passarà a tan sols 37,6 minuts d’arc del cúmul. Un bon objectiu per observar i fotografiar.

Unes hores abans, la nit del 3 al 4 de maig, en direcció de la constel·lació de Càncer,  una lluna creixent visitarà el planeta. Serà una conjunció de la Lluna i Mart, amb la Lluna a 2° 04´ al nord de Mart.

Conjunció de Mart i M44 la nit del 5 de maig de 2025. Stellarium.

Al final de mes retornarà temporalment Mercuri al cel del capvespre. El 30 de maig  Mercuri estarà en conjunció solar superior. Mercuri passarà a només 0° 34´ del Sol. Significa per que passarà per darrere del Sol però un mica per damunt d’ell. Així que en aquest moment el planeta estarà al punt més distant de la Terra, a 1,32 ua. A partir d’aleshores Mercuri deixarà de ser un objecte matutí a ser un de vespertí.

Una hora abans de l’alba seran visibles en direcció a l’est els altres planetes, Venus, més brillant i més baix i Saturn, molt dèbil i més alt. Del 22 al 24 de maig una lluna minvant es passejarà entre els planetes ajudant a reconèixer-los. La matinada del 23 la Lluna es situarà en els dos planetes formant un trio còsmic. Bon moment per observar-los.

Venus, Lluna, Saturn observats cap a l’horitzó est poc abans de l’alba el 23 de maig 2025 a les 5:30. Stellarium.

Com a curiositat el 6 de maig a les 8:09 el Sol passarà sobre l’equador del planeta Saturn. Serà el moment de l’equinocci de Saturn i el canvi d’estació.

Fets notables

L’òrbita de la Lluna és el·líptica i, per tant, hi ha moments en que el nostre satèl·lit es troba més lluny de la Terra, l’apogeu, i es veu més petita i d’altres en que es troba més prop, el perigeu, i la veiem més grossa. Això ja ho vaig explicar fa anys en aquest bloc, en l’article La Lluna canvia de grandària. Allí ho vaig explicar amb fotos preses de dues llunes plenes de mesos diferents.

Aquest mes resulta que la Lluna en apogeu coincideix amb la lluna plena i en perigeu en la nova. No puc fer foto de la lluna nova però ací baix teniu les dades de les respectives grandàries aparents i distàncies al centre de la Terra. Podeu veure com la distància varia en uns 50000 km i la grandària en 2 minuts d’arc.

• Maig 11, 02.46. La Lluna en apogeu. Distància geocèntrica 406 228 km. Grandària angular de la Lluna: 29,4 minuts d’arc.
• Maig 12, 18.55. Lluna Plena. Distància geocèntrica 405 256 km. Grandària angular de la Lluna: 29,5 minuts d’arc.

• Maig 26, 03.33. La Lluna en perigeu. Distància geocèntrica 358 988 km. Grandària angular de la Lluna: 33,4 minuts d’arc.
• Maig 27, 05.03. Lluna Nova. Distància geocèntrica 358 993 km. Grandària angular de la Lluna: 32,5 minuts d’arc.

Pluges d’estels

Pluja de meteors η-Aquàrids. Activitat entre el 19 d’abril al 28 de maig, amb un màxim el 6 de maig. La taxa màxima observable serà de 40 meteors per hora. El radiant es troba en direcció de la constel·lació d’Aquari. L’objecte propulsor de la pluja és el cometa 1P/Halley, serà observable al capvespre del 5 i en la matinada del 6 de maig, cap a la part est de l’esfera celeste.

La Lluna

La Lluna presentarà les següents fases en hora local:

Fase Mes Dia Hora
Quart creixent Maig 04 15 52
Lluna plena Maig 12 18 55
Quart minvant Maig 20 13 59
Lluna nova Maig 27 0503

Les efemèrides dels planetes i la Lluna són de l’INAOE, Mèxic.