Gàlim

Aproximadament, el bloc de Pep Albinyana

Diguem bon dia

0
Publicat el 26 d'agost de 2024

Un bar normal, sense pretensions. Això buscàvem per a dinar. Preguntem al xicon de darrere la barra, ens indica on seure i demanem.

Entren dues parelles, de mitjana edat. Comenten coses entre ells, en valencià. Quan se’ls acosta el cambrer li pregunten en castellà i ja tenim el burro en l’herba. La mateixa persona que amb nosaltres ha parlat naturalment en valencià, els ha contestat en castellà, i a partir d’ací el valencià ha desaparegut en un rogle on cinc valencianoparlants se n’han passat a raonar en castellà.

A la temptació suïcida de posar-se a parlar en castellà a la primera sensació que qui ens escolta no parla valencià, s’afig (cada volta més) l’actitud tristament preventiva de començar en castellà una conversa amb desconeguts per si de cas… I és així, amagant innecessàriament i vergonyosament la llengua, com ens apuntem a matar-la. Inconscientment, mirem d’evitar la possibilitat de qualsevol conflicte, quan, ben mirat, l’hipotètic problema de comunicació se l’haurien de solucionar “ells” que són qui ens fan víctimes del conflicte lingüístic.

L’exemple, real, dissabte passat, ens pot il·lustrar alhora que hi ha solucions senzilles per poc que tinguem una miqueta de consciència lingüística. Si només una d’aquelles cinc persones haguera tornat a parlar en valencià, sé cert que la normalitat hi hauria tornat. I segurament, haver dit “Bon dia” només passar la porta ja hauria fet tota la faena.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Huitanta-cinc anys. Massa anys muts

0
Publicat el 17 d'agost de 2024

Última carta de Joaquín Albiñana Soler, escrita a la presó

Hui fa huitanta-cinc anys van matar a Paterna cinc ollerians:

Pelegrín Grau Boluda (52 anys), Enrique Martínez Trenzano (42 anys), Francisco Micó Cerdà (38 anys), Vicente Soriano Garrote (36 anys), José Más Sánchez (37 anys), Federico Gras Cuquerella (48 anys) i Juan Arades Mola (46 anys). Els va executar el franquisme vencedor de l’alçament militar violent –esdevingut una guerra– contra la legalitat de la república.

No van ser els primers afusellats per la repressió. El 12 de juny anterior ja havien mort, a Llíria, Vicente Boluda (40 anys).

Després en van vindre més. Molts (massa) més. Isidro Berenguer Garcia (36 anys), Vicente Grau Nácher (44 anys), Joaquín Ferrando Alfonso (32 anys), i Joaquín Perales Castelló (35 anys) el 7 de setembre de 1939; i Joaquín Albiñana Soler (39 anys), Rosendo Albiñana Boluda (29 anys), Joaquín Gironés Blasco (42 anys), José Albiñana Engo (43 anys) i Juan Albiñana Engo (50 anys) el 23 de desembre d’aquell mateix any.

La mort els va arribar després de passar mesos en condicions inhumanes en presó; molts, víctimes de tortures físiques i psicològiques. I després de la mort física vingué la mort social, d’ells i de les famílies. I la por enquistada que –pot costar de creure– no ha desaparegut encara del tot. També el terror en les famílies de represaliats que van esquivar la condemna a mort, però hagueren de passar anys de presó. I vingué el calvari de les fosses o del soterrar clandestí. I els anys en camps de treball esclau, com el cas de José Albiñana Samper, mort l’agost de 1942 al de Sant Pere Pescador a l’Alt Empordà.

El llistat, potser, no és complet, perquè aquestes històries continuen callades entre la por inoculada i la vergonya induïda. Huitanta-cinc són massa anys per a continuar muts.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Regidoria de Benestar Animal (amb excepcions)

1
Publicat el 12 d'agost de 2024

Vaquetes a l’Olleria. Fotografia: Ajuntament de l’Olleria

Ja comencen a circular, per cases i establiments de l’Olleria, el llibre de festes de Moros i Cristians d’enguany i el programeta d’actes previs, els de la trilogia festera i els posteriors. I d’ací no res apareixeran les crítiques als actes taurins, recuperats amb entusiasme pel PP. Potser ja n’han eixit i no ho he vist.

No és la meua pretensió ara obrir cap de debat sobre aquests espectacles, sinó fer públic un dubte que m’assalta: com es poden compaginar en un mateix consistori l’existència d’una Regidoria de Benestar Animal amb uns festejos que, vulgues o no, provoquen el patiment dels bous?

Ho veig contradictori. Trobe un contrasentit crear una regidoria encarregada de vigilar que els animals no siguen víctima de maltractaments, i alhora programar i promocionar espectacles que els fan passar les anacoretes. No sé si, fins i tot, que l’àrea de Benestar Animal no ho denuncie la pot fer incórrer en algun incompliment punible de les seues obligacions.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Diversificar? Massa demanes

0
Publicat el 1 d'agost de 2024

Fotografia: Toni Pérez, Carlos Mazón, Nuria Montes i Fede Fuster anuncien la derogació de la taxa turística a Londres (fotografia: GVA)

No diguis res és un llibre imprescindible sobre la violència política a Irlanda del Nord. Amb un estil empeltat de narrativa, Patrick Radden Keefe hi barreja fets domèstics i moments històrics amb els quals explica motivacions, justificacions, dubtes, drames, conflictes morals irresolts… Acabat de llegir vaig buscar de seguida més obres d’aquest periodista. Vaig anar a parar a Canalles, on aplega dotze articles llargs en què descriu personatges que es mouen fregant la ratlla de la il·legalitat, o traspassant-la de manera descarada i desacomplexada.

Com a curiositat, en el text dedicat al traficant d’armes sirià Munzir Al-Kassar, establert luxosament i ostentosa a Marbella, em vaig trobar el lamentablement famós comissari Villarejo. Sempre pel mig, com un faristol. El policia critica l’extradició d’Al-Kassar als Estats Units: es veu que el comerciant de pistoles, metralladores i més artefactes de matar al gros havia prestat bons serveis a l’estat espanyol.

En tot cas, i arribem on volia anar a parar, és en l’article sobre Joaquín (Chapo) Guzmán on vaig llegir unes línies que em vénen al cap pràcticament cada dia mirant, sentint o llegint notícies. En aquest capítol, el periodista narra peripècies del líder del càrtel de Sinaloa, responsable de maldats i massacres diverses relacionades amb el tràfic de drogues (més enllà dels drames que ja causa el consum i dependència d’aquestes substàncies). En un punt del text, Keefe afirma que el paisatge del crim a Mèxic havia començat a canviar i que alguns grups del sector del narcotràfic diversifiquen el negoci (sempre dins el ram de la delinqüència que és l’àrea que dominen, és clar), i miren d’ampliar les fonts d’ingressos: l’extorsió, el tràfic de persones, els segrestos… I més: “En l’actualitat, organitzacions que abans es concentraven exclusivament en les drogues treuen beneficis de la indústria petroliera mexicana i exporten mineral de ferro robat a la Xina; el preu de la llima als supermercats dels Estats Units s’ha doblat en els darrers anys perquè els càrtels cobren impostos als pagesos mexicans que cultiven cítrics.”

És clar que el caràcter delictiu i criminal d’aquestes organitzacions i activitats no té res a veure amb el mercat del turisme a casa nostra, però va ser llegir-ho i assaltar-me la idea: si fins i tot aquells de l’àmbit de la delinqüència tenen clar que cal diversificar el negoci, com és que ací la Generalitat d’ara (l’anterior, a gosades que també…) s’enlluerna i ens vol enlluernar amb una activitat econòmica que s’ha demostrat empobridora (econòmicament i socialment) per al país? Insistisc (abans que ningú tinga la temptació de dir que ho compare): la comparança és només de la visió de negoci dels gestors, no equipare (no ho mane Déu!) l’ètica, la legalitat ni molt menys la humanitat completament absents en els càrtels de la droga.

Però és que l’embelés dels administradors de l’estatut d’autonomia valencià amb el monocultiu del turisme, la gran hostaleria i els macrofestivals de música no casa amb una visió econòmica de futur seriosa i de qualitat. De qualitat pecuniària, social i cultural. O sostenible, cosa que no és per molts adjectius gratuïts i fofos que s’esforcen a afegir als eslògans i cartells promocionals.

Periòdicament (i a l’estiu és gairebé de manera constant) ens ataranten amb xifres de rècords de visites, de pernoctacions, de percentatges altíssims de reserves… de nombres d’euros amb un grapat de zeros que diu que es gasten aquestes persones. I de quantitats ingents de diners que es veu que tuactes com els macrofestivals musicals mouen. Ens manquen, mínimament detallades, dades de quantes d’aquestes milionades repercuteixen directament en l’economia de casa, quantes es queden en les caixes de les grans empreses foresteres, i quants cabassos de bitllets que necessiten altres activitats econòmiques i socials no els arriben perquè açò fa més bonic.

Més trens per als turistes, més aeroports per a visitants, ports de mar més amples per a creuers atibacats de gent amb pressa, més megafestivals per a personal que no visita les botigues del poble ni el bar de la plaça, més pisos i hotels per a gent que passeja per ciutats-decorat. Més adoració del turisme.

Diversificar? Inversió seriosa en el camp, en indústria, en investigació…? Massa demanes.

Publicat dins de General | Deixa un comentari