Un altre blog

Anna Oliver Borràs

Mural Sonor, l’antologia de la música en català feta al País Valencià.

0
Publicat el 15 de maig de 2022

El Mural Sonor està aquest cap de setmana al Principal de València, i això per ell mateixa ja és una gran satisfacció per a la gent que formem part d’Acció Cultural, i fins arribar ací han ocorregut moltes coses per a que fora possible, moltes emocions.

Dissabte passat, l’únic dels tres discos que no s’ha programat al teatre (de moment, no renunciem 😉) obria els actes del 7 de maig a Castelló, per a commemorar el 25 d’abril. Vaig voler deixar constància del que significava, al discurs del matí, i després dels agraïments – imprescindibles – vaig fer per traslladar el sentit del projecte del Mural, amb aquestes paraules:

Tinc al fons mateix dels ulls

Una tebior de tot l’any

Tota ella es desperta*

Tres versos de tres dels poemes cançons del disc ARREL del que seguidament gaudirem amb Miquel Gil i Noèlia Llorens.

Els he triat perquè representen bé que fem hui a Castelló, cada 25 d’abril és com el despertar d’eixe sentiment nacional que la resta de l’any mantenim conscient.

I els he triat també perquè mostren que significa el Mural, que no és un projecte musical, o almenys no sols això, és una forma de vertebrar el territori, d’actualitzar els nostres referents, gràcies a la col·laboració de molts artistes, des de les poetes que han fet els textos fins als músics que els han arranjat i els canten.

Textos amb un acurat ús de la llengua, que les Normes de Castelló ens reglaren, i, per tant, un homenatge implícit als seus signants.

En el cas d’ARREL, un recorregut per les comarques que construeixen el País Valencià i que ens mostra la seua diversitat, fora del tòpic foraster i el reducte folkloritzant que deia Fuster.

I en el cas del Mural complet, una metàfora de com la voluntat de ser poble, de reconéixer als qui ens precediren i el treball conjunt de moltes mans, feu possible que la nostra cultura, el nostre País existisca 315 anys després del primer intente d’eliminar-nos.

Parafrasejant a Joan Amèric: No podem ser del món sense ser d’algun lloc.

A Acció Cultural cuidem la cultura, cuidem els nostres referents, cuidem el nostre valencià, el català de tots, perquè els seus valors, construeixen el País Valencià que volem ser.

 

*Versos de les cançons de la Ribera Alta, Plana Alta i Plana Baixa del disc ARREL.

 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari