Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

Passant comptes: apunts amb feina feta, propostes i alguns recursos

0
Publicat el 28 d'abril de 2021

Deixo l’acta de regidor (aquí tota la info), i és moment de fer un cert balanç… o almenys de consignar ni que sigui d’urgència alguns enllaços per endreçar una mica tota la informació que he anat aplegant i bastint aquests prop de sis anys. Espero que us sigui d’utilitat.

  • Mapa de google obert amb diferents capes amb: més de 600 fotografies pròpies sobre espais, edificis, carrers d’interés, enllaços a fitxes de patrimoni, rieres, barris, etc. Algunes de les capes (rieres, turons, edificis inclosos en el catàleg de patrimoni, barris) són d’altres autors (Oriol Rodríguez, Viquipèdia, etc). El vaig actualitzant quan tinc temps (ara em queden unes 150 fotos per entrar… però més enllà d’això ja no sé si el podré actualitzar gaire més). És, amb tot, un bon recurs. A mi m’ha estat de molta utilitat com a eina de treball. També tinc un mapa de google obert amb la feina en marxa quan vaig deixar la regidoria d’Urbanisme (no els vaig poder refondre perquè eren massa capes).
  • Resums de les sessions plenàries a les quals he assistit aquest mandat +infografies – Videoactes ple
  • Resums setmanals de feina i actualitat.
  • Darrers articles publicats.
  • Agenda oberta (l’he deixat d’actualitzar aquest mes d’abril)

De cara al futur, enllaço diferents apunts que recullen feina feta, pendents i propostes de futur.

Altres:

D’explicar-se (darrera conversa –per un temps!– al Badalona Matí)

0
Publicat el 28 d'abril de 2021

Aquest matí, en Carles Tornero m’ha convidat al seu magazín matinal, Badalona Matí, a respondre les seves preguntes (sempre tot un exercici). Amb aquesta conversa tanco per un temps l’atenció informativa al voltant de la meva renúncia a l’acta de regidor. En els 24 minuts de l’entrevista, que teniu recollits en aquest vídeo, desenvolupo algunes de les idees que he anat exposant aquests dies:

També hi ha espai per alguns elements de novetat i que, de fet, han centrat l’interés informatiu dels mitjans locals. Aquí teniu un (més…)

Que Badalona va tenir un govern republicà, un govern, si em permeteu, de via àmplia

0
Publicat el 27 d'abril de 2021

A continuació el meu darrer discurs al saló de plens de l’Ajuntament, que aquest vespre ha aprovat oficialment la meva renúncia a l’acta de regidor (aquí se n’expliquen els motius).

Avui, que es fa efectiva la meva renúncia a l’acta de regidor (anunciada fa 15 dies), finalitza una etapa, una de moltes, en el meu compromís amb la ciutat. En uns minuts, acabaran cinc anys i mig de representant de la ciutadania en aquest ple. Quin honor, quina responsabilitat.

Toca fer balanç. Situem-nos al 2015.

ERC tornava al saló de plens, compromès en amb un govern de canvi, heterogeni, bàsicament novell, però també molt compromès amb la ciutat. Ens va tocar assumir aleshores potser un pes impossible: el d’unes expectatives que ens reclamaven solucionar en tres anys el que no s’havia arreglat en 30.

El nostre pas en política no és, des d’aquest punt de vista tan parcial, una història prou reeixida. El temps se’ns va acabar massa aviat, segurament. Toca fer autocrítica i analitzar càlculs erronis, badades i inexperiències. De fet no hem deixat de fer-ho.

Però agafo una frase prestada d’en Ricard Vilaregut, parlant d’aquells tres anys: menys del que volíem, més del que pensavem.

Perquè si era tan fàcil i evident… perquè ningú abans no havia plantejat la tarifació social perquè l’accés als serveis municipals fos segons la riquesa de cadascú? I si era tan fàcil i evident, perquè cap altre govern no havia consignat una aportació significativa per fer habitatge social com ho vam fer nosaltres (–8M, tres anys després el més calent és a (més…)

12 dates que expliquen els meus cinc anys i mig de regidor a Badalona

0
Publicat el 22 d'abril de 2021

13 de juny de 2015, dissabte. Fa sol i molta calor. És l’hora de dinar i surten a la plaça els regidors que conformaran el nou govern de Badalona en representació de Guanyem, ERC i ICV-EUiA. L’alcaldessa Dolors Sabater ofereix la vara a la ciutadania amb un somriure, mentre Xavier García Albiol, l’anterior alcalde, surt de la casa de la Vila per la porta del darrere (literalment)… Dies d’alta càrrega metafòrica: al balcó, representants d’entitats saluden eufòrics; a peu de carrer, barrejats amb la multitud, els electes. Hi ha una foto preciosa d’aquest moment, tota il·lusió. Tanmateix, la imatge no mostra la impossible motxilla d’expectatives que carreguem a la nostra esquena.

18 d’abril de 2016. Ens trobem al recinte de l’Escorxador, al cor de la Salut. Ada Colau dona el tret de sortida del procés de redacció del Pla d’Actuació Metropolità. Com convertir les fronteres entre termes municipals en frontisses? Vet aquí una agenda política de fons per connectar Badalona amb la realitat metropolitana, que es veu també amb la participació del municipi en l’Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública, en la coordinació de ciutats republicanes contra la pobresa energètica i sobretot en la inclusió de la ciutat al Consorci del Besòs. L’intent, només reeixit en part, de moure una mica la brúixola del debat territorial.

7 de juny de 2016. Comença un procés de participació inèdit per volum i ambició: els veïns de Badalona estan cridats a decidir el futur de 14 milions d’euros… exemple d’una acció de govern que pregunta i inclou en la presa de (més…)

Calaix de llibres | Sant Jordi’21

0
Publicat el 14 d'abril de 2021

Comparteixo en aquest apunt al blog els enllaços que he anat aplegant els darrers dies per a ús personal al voltant de Sant Jordi 2021: hi trobareu un munt de recomanacions, pistes i recursos al voltant de les novetats literàries i del món del llibre en general i particular. Espero que us sigui d’utilitat, hi veureu, és clar, un evident accent personal i badaloní! Bona Diada del llibre… en una normalitat cada vegada més propera.

Ah, aquest és un contingut en construcció, d’avui fins a divendres l’aniré actualitzant progressivament. Són ja més d’un centenar d’enllaços, que ja podeu (més…)

Deixo l’acta de regidor: raons en primera persona

3
Publicat el 6 d'abril de 2021

Aquest vespre he presentat formalment la meva renúncia al càrrec de regidor de l’Ajuntament de Badalona a la secretària municipal perquè es faci efectiva al proper ple ordinari (això implica també la renúncia a ser diputat provincial). Aquesta decisió és fruit d’una llarga reflexió personal i política i és fruit d’unes discrepàncies amb l’actual direcció d’Esquerra a Badalona. Diferències polítiques, públiques i ben conegudes, que tenen a veure amb el paper que el partit ha de jugar com a alternativa de govern i com a referent principal del pol republicà a la ciutat.

En el seu moment, al juliol de 2019, ja em vaig a oposar el trencament del grup municipal que conformàvem amb Guanyem Badalona en Comú. Per mi, aquell acord implicava una aposta de ciutat a curt i a mitjà termini. Vam ser primera força d’esquerres, amb uns resultats inèdits en una candidatura compromesa amb les polítiques de progrés i l’autodeterminació a Badalona. Un capital polític que no vam saber aprofitar i retenir.

També vaig diferir en la manera com es va negociar el relleu de d’alcalde Pastor. La meva aposta va ser sempre enfortir la candidatura republicana i forçar el PSC a entendre que tocava una alternativa, i per descomptat, no contribuir a ajudar-los a eludir la seva responsabilitat en la crisi de Govern creada.

Els darrers mesos s’ha anat generant un clima de desconfiança entre les forces que hauríem de ser més properes i amb qui establir vincles i lligams de reconstrucció. Fet que finalment ha portat a un escenari de moció de censura que difícilment serà real, més enllà de l’estèril joc tàctic d’anar desgastant l’adversari polític.

Reivindico fermament el Govern d’entesa de 2015-2018, amb unes polítiques avançades als plantejaments actuals de la via àmplia… i reivindico també tota la feina que va fer: el compromís ferm amb l’1 d’octubre; la tasca de reivindicar el paper de Badalona a l’àrea metropolitana; el projecte de futur de les Tres Xemeneies; un pressupost participatiu amb inversions inèdites en habitatge i accessibilitat i l’impuls de la tarificació social. Hi ha projecte en clau republicana a la ciutat, projecte que hem d’actualitzar i enfortir, però (més…)

Acord històric contra la pobresa energètica i Badalona en femení

0
Publicat el 5 d'abril de 2021
“La #Badalona, històries en femení”, un projecte dissenyat per la Clara Faner en col·laboració amb la Fundació la Salut Alta, finalista en els premis Acento G 2020.

[RESUM DEL 29 DE MARÇ AL 5 D’ABRIL] Acord Generalitat-Endesa, mitjançant el qual es condona el deute de pobresa energètica de 35.518 famílies vulnerables. No l’hauran de pagar i no seran portades als tribunals. Un pas històric en la protecció de les persones i els seus drets. A més Endesa també pagarà el 50% del deute que es generi a futur (infografia resum). Molta feina, cintura i ambició, un treballat consens entre administracions, ben articulat també amb societat civil… tot això es veu avui (finalment!) en un pas important per lluitar contra la #pobresaenergètica. “Enmig de la paràlisi i la incertesa per la manca d’acord per formar govern, s’ha produït un compromís històric en l’àmbit dels drets socials…” Quan diem no desaprofitar cap eina i quan diem enfortir l’acció de govern JA és per coses com aquesta.

1.078.208 euros és el deute acumulat a la ciutat per les famílies vulnerables que no han pogut pagar el rebut de la llum entre 2015 i 2020. Un deute que ja no hauran de pagar a partir de l’acord signat entre Endesa, que aporta aquestes dades recollides per Televisió de Badalona, i la Generalitat (altres reaccions al municipi, aquí). A Badalona, junt amb altres municipis metropolitans, vam defensar fa 4 anys q les companyies elèctriques havien d’assumir la seva responsabilitat. I vam fer servir totes les eines per incidir-hi. Avui, doblement (més…)