Sobre la pujada dels preus de l’electricitat

0
Publicat el 9 de gener de 2021

SOBRE LA PUJADA DEL PREU DE L’ELECRICITAT

Vista la ignorància general en la matèria i el creuament d’acusacions entre sectors de la dreta i l’extrema esquerra (i sense tractar de fer d’advocat dels governs de Sànchez o de Rajoy), caldria documentar-se una miqueta abans d’amollar bestieses i improperis de tota mena. A este país, en circumstàncies normals, el gruix de l’energia prové de les nuclears a molt baix cost, recolzat habitualment per unes renovables cada volta amb major implantació. Tanmateix, davant un PIC de la demanda com el que tenim estos dies, s’activen fonts de submistrament extraordinàries com són les centrals tèrmiques o de cicle combinat, depenents majoritàriament del gas natural (i també del carbó).I el gas natural és, al seu torn, 100% importat, bàsicament liquat (GNL) en vaixells d’Argèlia (+50%), USA, Noruega o Nigèria. Molt possiblement, com no disposem de la logística privilegiada del centre d’Europa que reb el gas directament de Rússia mitjançant enormes gasoductes com ara Nord-Stream 1 i 2, o d’altres que travessen el Mar Negre, eixe gas liquat ens costa més car. Per la seua banda, davant la pujada de la demanda, qui comercialitza el gas se n’aprofita per pujar el preu (igual com passa amb el barril de Brent, el peix o l’or), i el cost de la producció, amb unes renovables que tampoc funcionen amb esta climatologia, PUJA. A banda cal tindre en compte que de la factura de la llum que paguem, més del 50% correspon a taxes i transport.

Per tant, més enllà de la demagògia generalitzada (la de fa uns anys i l’actual), QUÈ pot fer un Govern o un Estat per a que la factura siga menys gravosa per al consumidor? Supose que solament té unes poques opcions amb les que treballar de manera puntual: baixar l’IVA, baixar la taxa d’hidrocarburs i tal vegada (açò és de collita pròpia) com a membres de la UE (mesures aranzelàries, compensatòries etc) o de manera bilateral, tractar d’incidir sobre els països exportadors del gas per tal de baixar també les tarifes, particularment en un hivern dur i al bell mig de la crisi epidèmica més greu viscuda en 100 anys.

No sé si la meua explicació és la més acurada, però és un tant vergonyant llegir càrrecs públics de tots els colors abusant de la demagògia i amollant bajanades de tot tipus. Perquè la llum,com tants sembla que volen fer creure mentre clamen al cel, no es pot pujar o baixar de manera arbitrària i capriciosa, ni a lliure discreció de ningú.

Publicat dins de General | Deixa un comentari