Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

2020: el millor i el pitjor de Badalona

0

L’any va començar amb el temporal Glòria, que no només va trencar el pont del Petroli, símbol de la sempre precària autoestima badalonina, sinó que feia tremolar els fonaments de la política municipal d’una manera que alguns van veure ja com un avís del que havia de venir en pocs mesos. El mandat a Badalona havia començat el juny de 2019 amb un xantatge (el PSC va fer valer el seu o jo o Albiol, davant la força d’esquerres que l’havia superat en vots formada per la unió de Guanyem i ERC) i en poc temps havia de fracassar davant d’una potent prova d’estrès després de la detenció de l’alcalde del PSC per saltar-se ebri el confinament. Una notícia xocant que va revelar les esquerdes irreconciliables (?) entre les forces polítiques de progrés a la ciutat alhora de defensar que la candidata de la principal força d’esquerres al plenari tingués l’alcaldia. Badalona, abocada al tercer ple d’investidura en dos anys assistia estupefacta al retorn de Xavier Garcia Albiol i les seves polítiques intolerants a l’alcaldia. Tornava així en primer terme de l’agenda local l’alarmisme i l’assenyalament del pobre… ingredient principal de la fórmula populista del PP a l’àrea metropolitana.

En realitat, però, la notícia era (és, encara, de fet) una altra. Amb la nova investidura, la ciutat sumava inestabilitat política a la inestabilitat política que ja patia… i ho feia en (més…)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

2020: Més de 100 apunts al blog en un any d’altíssima intensitat

0

Any d’altíssima intensitat, singular com pocs… potser com cap. En aquest enllaç podeu accedir a l’article de resum que m’ha encarregat l’Independent sobre el 2020.

Aquest apunt aplega (i en part endreça) diferents continguts publicats en aquest blog i que reflecteixen el més destacat dels darrers 12 mesos des d’aquest trosset de món que és Catalunya i que és Badalona. Han estat 111 apunts… sobre l’actualitat local, buscant les interconnexions amb la realitat metropolitana, subratllant les bones notícies (que hi han estat), denunciant les incongruències i les injustícies (també, és clar). Destaca la forta incursió del vídeo en els meus continguts, en especial en la sèrie Diari de confinament, amb 60 capsules (diàries en el moment més intens del confinament). Les teniu aquí.

El més destacat de l’any ho teniu en aquests 37 resums setmanals de l’actualitat. Ja veureu que la ciutat dona per molt! 😉

Mes a mes, la cosa ha anat així:

  • Gener: el Glòria fa la primera escombrada a la política local.
  • Febrer: pas important per la protecció del turó de l’Enric, baròmetres interessats i #resetBDN.
  • Març: pla d’accessibilitat en marxa, per fi; 8M necessari i la irrupció del coronavirus i el confinament. Neix la Xarxa Solidària de Badalona.
  • Abril: Catacrac a la política municipal. La detenció de l’alcalde Pastor.
  • Maig: Torna el PP. El #resetBDN surt per la culata. Núvols negres sobre el teixit productiu.
  • Juny: El PP evidencia falta de múscul per donar resposta a les necessitats. Sense resposta a la pandèmia i servint-se del fum. Badalona estrena platja.
  • Juliol: Desgel a les 3X, Sant Jordi d’Estiu i el PP que va omplint l’agenda amb l’alarmisme:
  • Agost: el debat ‘construït’ sobre les ocupacions, més que una ‘serp d’estiu’. Festa major confinada i amb nous protagonistes (malgrat tot).
  • Setembre: #escolessegures, front comú de l’oposició per la reactivació, mobilitzacions al voltant de la pobresa habitacional.
  • Octubre: Open House Barcelona, Filmets… normalitats lluitades, amb tant d’esforç #laculturaéssegura; aposta de la Generalitat a Can Ruti, acampada per l’habitatge davant del Viver, el treball coordinat amb l’oposició continua.
  • Novembre: sis mesos de govern del PP: ni resposta a la pandèmia ni estabilitat al plenari. Noves oportunitats a la CACI. Continua l’acampada… sense resposta! I emergeix una nova crisi al govern populista: el desgovern a la Guàrdia Urbana.
  • Desembre: aposta estratègica del govern per la comarca i Badalona amb les 3X, l’incendi mortal al Gorg revela l’emergència al voltant de la pobresa. Reprovació al govern del PP.


+ Aquests són els articles publicats aquest any en diferents mitjans.


+ Aquestes són les infografies dels darrers plens a l’Ajuntament de Badalona.

+ I aquí les 24 entrevistes de #Laciutatqueensespera, un aprenentatge fantàstic amb gent fantàstica com la Maria Sisternas, l’Elisenda Alamany, l’Isma Peña, en Pere Joan Cardona, la (més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb | Deixa un comentari

Convenis escolars desbloquejats i reforç Marina Badalona: darrer ple de l’any

0

En el #plebdn extraordinari d’avui, ara sí, el darrer de l’any, s’ha discutit un important reforç de l’empresa pública que gestiona el Port de Badalona, amb la la incorporació del Departament de Territori en l’accionariat. Badalona té a la zona del Gorg un repte de ciutat, i cal tenir un instrument fort per vetllar l’interés del municipi. Aquí un resum de la meva intervenció en vídeo.

El ple també ha aprovat les addendes que desbloquegen la inversió de 1,5M d’euros d’ajuts per part del Deprtament d’Afers Socials del Govern per a Badalona, dins el contracte programa de serveis socials, molt enfocades a la realitat de la ciutat de la pandèmia, i en especial al #sensellarisme. La regidora Anna Lara ha fet aquesta intervenció al ple.

El tema del ple, però, ha estat l’aprovació per part muncipal dels convenis amb el Departament d’Educació que impliquen la construcció avançada per part de l’Ajuntament de les escoles del (més…)

Nadal enllaçat a Badalona (recomanacions i activitats per unes festes confinades)

0
Impacència en la inauguració del Pessebre a la plaça de la Vila.
Impacència en la inauguració del Pessebre a la plaça de la Vila.
  • El Museu de la ciutat és un dels clars protagonistes del Nadal a la ciutat: al hall es pot visitar la fantàstica mostra sobre Ramon Casas i al Decumanus (que per cert compleix 10 anys com a espai museïtzat) es poden conèixer les darreres novetats de les excavacions a Bétulo, amb ‘itinerari infantil’ inclòs. Per cert, que el Museu ha reeditat el plànol de Solà i Seriol de 1878 sobre Badalona, i ja es troba a la venda a la seva botiga… és un autèntic regalàs.
  • Un Nadal sense cavalcada de Reis, però amb la Fàbrica de Joguines i un Campament Reial al parc de Montigalà, i que, amb tot, arriba envoltada d’una certa controvèrsia atesa la situació d’alarma sanitària. Aquí podeu conèixer la programació municipal i aquí conèixer el posicionament d’ERC sobre el tema.
  • Tanmateix, algunes entitats de la ciutat (el Círcol, les associacions de veïns de Sant Antoni de Llefià, Bufalà, Centre, Dalt de la Vila i moltes altres) han fet també programació, plantejada amb termes més prudents. Destaca aquí el Fes a casa el teu fanalet, la sopa de pedres virtual, els entranyables Pastorets i totes les activitats al voltant del tió. Estigueu al dia amb la web saps què? i amb la tot just estrenada agenda muncipal.
  • Més enllà del lluminós consumisme que ens envolta, són diverses les entitats de la ciutat que aprofiten aquests dies per demanar aportacions i suport. En aquest enllaç podeu saber-ne més. També pot ser un bon moment per conèixer d’a prop l’economia social, que va arrelant cada vegada més a la ciutat i a la comarca. Per cert, l’Ajuntament coordina la (més…)
Publicat dins de General i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Una oportunitat clau a la comarca: 3X per la innovació

0

El Govern de la Generalitat aposta per situar a les #3Xemeneies un projecte internacional vinculat amb el coneixement. El projecte ha de contribuir tb a la reactivació i a la reindustrialització i s’ha aprovat avui al consell executiu. És una gran notícia en clau de país (i amb profund impacte a #Badalona).

El desenvolupament de les #3X canviarà #Badalona i és molt positiu que es reforci el caràcter públic de l’operació, que ara ja és molt més q una operació immobiliària més. De fet, lliga amb el capital innovador de la comarca (energia, alimentació, salut) i és una oportunitat crucial per repensar-nos com a territori.

El que ha passat avui és fruit d’una aposta sostinguda en el temps i en la qual hem participat en clau republicana: convertir una operació immobiliària (que és el que hi havia el 2015) en una aposta amb un percentatge molt significatiu de sòl destinat a activitat econòmica i a equipaments; i amb una governança interna amb més pes públic (a través del Consorci del Besòs, un procés participatiu que ja va concloure la necessitat de situar-hi un gran equpament vinculat amb la ciència, i amb la implicació del govern de la Generalitat a través del PDU). D’aquest procés per situar el tema en clau estratègica en podeu ampliar la informació en aquest apunt al blog de fa uns mesos.

Una operació d’orfebreria política que, en els darrers tres mesos s’ha vist reforçada amb diferents posicionaments com a ERC Badalona, Santa Coloma i Sant Adrià per insistir en la necessitat d’aprofitar els Fons Europeus i el projecte de HUB del coneixement en desenvolupament sostenible i la pau, que finalment ha obtingut avui l’aprovació del consell executiu.

L’incendi encara fumeja i un nadal ple d’incertesa

0
Baetulo, posada al dia. Quina meravella les noves peces que es poden veure a l’espai de les Termes i el Decumanus, que avui just compleixen 10 anys. Un dels grans tresors de #Badalona i que a partir d’avui es poden visitar i gaudir!

 

[RESUM DE LA SETMANA DEL 14 AL 20 DE DESEMBRE] “L’incendi de #Badalona no és només una desgràcia. És la conseqüència d’un problema estructural.” Han estat diversos els articles que aquests darrers set dies han aprofundit en el mortal incendi de fa uns dies al Gorg. Un dels més interessants és aquest retrat a la Barcelona de les barraques, amb 77 assentaments, amb les veus de les entitats q treballen sobre el terreny. Esquerra Republicana-Avancem Mes considera que el govern de del PP de Badalona no ha estat a l’alçada i lamenta en aquesta nota l’ús partidista de la tragèdia de la nau incendiada. El govern del PP a Badalona està utilitzant l’incendi del Gorg per reforçar la seva estratègia política d’estigmatització de la pobresa. L’última és aquest full informatiu en què atia el conflicte des d’un punt de vista partidista, servint-se, això sí, dels recursos públics.

A la Tertúlia de Badalona Matí vam parlar del tema, també. I finalment, és clar, l’incendi del Gorg, amb la necessitat de fer un abordatge estructural d’aquest drama i de com alguns l’utilitza per anar ‘teixint’ el seu relat d’estigmatització de la pobresa. Per cert, que (més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

‘Reset’ a la Diputació de Barcelona i talls de llum que perviuen

0

L'exposició dedicada a Ramon Casas al Museu de Badalona és una oportunitat única per conèixer un gran artista i la seva relació amb #Badalona. Val molt la pena! Es pot veure des d'aquest dijous i fins passat festes.
L’exposició dedicada a Ramon Casas al Museu de Badalona és una oportunitat única per conèixer un gran artista i la seva relació amb #Badalona. Val molt la pena! Es pot veure des d’aquest dijous i fins passat festes.
[RESUM DEL 7 AL 13 DE DESEMBRE DE 2020] L’actualitat de la setmana a Badalona ha estat marcada pel malaurat incendi mortal al Gorg, sobre el qual he escrit aquest article al Diari Públic i del qual també podeu ampliar informació en aquest altre enllaç. També aquests darrers set dies, he publicat aquesta peça al Nació Digital sobre l’encaix metropolità. Espero que us interessi!

Per la resta, aquest és el resum de la setmana:

Tornen els talls de llum al barri de Sant Roc. Les elèctriques -ara mateix amb beneficis milionaris- han de complir amb la llei i la seva obligació de responsabilitat social; i mentrestant, els ajuntaments poden fer coses. És el cas de Manresa, q instal·larà comptadors socials en els pisos ocupats a grans tenidors. També ho denuncia la regidora Anna Lara, aquí.

Per un ‘reset’ a la Diputació de Barcelona: és possible i avui més necessari que mai.”Demanem la dimissió de Núria Marín però no descartem una moció de censura. ERC demana la dimissió de Núria Marín com a presidenta de la Diputació i a l’alcaldia de l’Hospitalet. Està sent investigada pels presumptes delictes de malversació i omissió del deure de perseguir un delicte (📄 comunicat oficial). “JxCat i el PdCat hi tenen molt a dir, en un cas tan flagrant de sospita i una imputació tan seriosa, han de fer el (més…)

Reflexions després de les flames

0

Aquest és l’article que el Diari Públic em publica avui sobre l’incendi a Badalona, és una reflexió sobre les raons estructurals que van encendre les flames:

Hi ha evidents raons estructurals darrera l’incendi mortal de la nau industrial del Gorg, a Badalona, que converteixen aquest desgraciat incident en molt més que un succès local. Veiem aquí moltes pobreses sumades (habitacional, energètica, econòmica) i la fatal política d’immigració estatal que condemna molts dels nostres veïns i veïnes –molts d’ells treballadors i treballadores– a la marginalitat.

Entre les flames, veiem també l’encarcarament de l’administració a l’hora de donar resposta a situacions cada vegada més complexes; i la caducitat d’eines d’intervenció urbanística, la falta de (més…)

Un incendi que mostra la fractura de la societat (recull articles)

0

🔥 Sobre l’incendi a Badalona, i les implicacions de #laciutatqueensespera… alguns enllaços que us poden interessar per ampliar la informació.

Anàlisi i opinió:

Comunicats i manifestos:

Altres recursos d’interés:

Publicat dins de General i etiquetada amb , , | Deixa un comentari

Àrea metropolitana: més enllà de les declaracions d’intencions

0

Hi ha un aparent consens en la defensa de la necessitat de revisar i potenciar el paper i funcions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquest, per si sol, podríem dir que ja seria un petit triomf, si ho comparem almenys amb la desconfiança i les desavinences polítiques que generava el tema en el corrent principal del debat polític dels vuitanta, quan Convergència va voler escombrar (i va escombrar, de fet) el projecte Maragallià per al país, brillant, lúcid, valent, potser també massa prematur.

Està bé que el tema estigui damunt l’agenda, per tant. Però malament si només hi és com a comodí per quedar bé. Perquè tot (més…)

Carrers reconquerits i baròmetres interessats a Badalona

0

[RESUM DE LA SETMANA DEL 30 DE NOVEMBRE AL 6 DE DESEMBRE] Aquesta foto ho diu tot: la reconquesta del carrer de Francesc Layret, a Badalona, després de la marxa enrera de fa unes setmanes del PP que va tornar a permetre-hi la circulació el cap de setmana. Bones notícies, per tant, però cal ser exigints i impulsar la veritable pacificació. En aquest enllaç podeu ampliar posicionaments personals.

Abans d’entrar en matèria, em permeto recordar-vos dos apunts més publicats al blog aquests dies. Aquesta vídeo-ressenya del nou llibre del Raül Romeva; i aquest altre que recupera un article meu de 19 anys enrera, que lliga amb una reflexió molt actual al voltant de com han de ser els habitatges des de la perspectiva de l’interés públic.

Políticament, aquests set dies ha estat rellevant la presentació de l’enquesta sociopolítica (el baròmetre) que l’Ajuntament encarrega anualment des de fa uns anys. La majoria dels veïns de Badalona (50,8%) consideren que la ciutat millorarà en els propers (més…)

Sense parets: el cas Soldevila

0

A continuació un article publicat el novembre de 2001, fa 19 anys! a la secció que vaig tenir durant alguns anys a El Punt amb el nom de ‘La Crònica Urbana’. Gairebé dues dècades després, trobo que fa bona parella amb aquesta peça de la Maria Sisternas a l’ARA: tan ella com jo, amb tots aquests anys de diferència (i mira que han canviat coses!) citavem l’arquitecte de Badalona Alfons Soldevila com a exemple d’audàcia, “una de les grans aptituds de la bona arquitectura” i de compromís social. Aquí va l’article com va sortir publicat aleshores al diari:

Sense parets (25/11/2001)

La nostra política d’habitatge és covarda i poc imaginativa. Ho apuntava així en una crònica anterior: podem i hem d’assajar solucions menys rígides, més ambicioses, respecte el nostre injust i per això ben sovint cruel parc immobiliari. Un parc que creix més enllà de la ciutat seguint un model gens sostenible i que no satisfà gairebé ningú, excepte els que se’n omplen les butxaques.

La política pública d’habitatge tampoc no s’allunya gaire d’aquest model expansiu i unidireccional. Fa uns pocs anys, el nostre prestigiós i oblidat arquitecte Alfons Soldevila va quedar fora del projecte per fer habitatge social a Montigalà perquè el projecte que presentava era massa agosarat. Però Soldevila no defensava cap idea quixotesca, només intentava respondre una pregunta: totes les cases han de ser iguals? una casa és alguna cosa més que un lloc on dormir o menjar, és també a la ciutat dins la ciutat, el país dins el país. El paisatge que contemplem finestra enllà conforma, segurament, la visió més íntima del que és per nosaltres el lloc on vivim. Una casa, a més, mai no és una illa, sinó que forma part del continu de la ciutat ens recorda que no estem sols.

Com retratava minuciós i irònic Tati, o Hitchcock, més malpensat i murri, en una casa descobrim un petit cosmos entranyable o inquietant, en tot cas sempre ple de vida. I això tant si l’observem en la seva estructuració vertical –l’edifici, la piseria, el bloc–, com si (més…)

Publicat dins de General i etiquetada amb , | Deixa un comentari

Pont ‘glocal’ per a la República

0

UBUNTU “Una nena va prendre llavors la paraula i va dir: com podríem estar feliços com a cap de nosaltres, si la resta no ho estigués.” Jo sóc en tu. Aquesta és la idea força principal d’Ubuntu, l’assaig de Raül Romeva que va guanyar el Premi Irla 2020 i que ara a publicat Angle Editorial amb un pròleg d’Oriol Junqueras.

És molt interessant com el llibre de Raül Romeva posa en relació el marc de la fragilitat individual i comunitària amb el de la responsabilitat en un context de consciència global. Cal recordar la via Romeva: “el compromís amb la república Catalana és des de sempre un compromís global”. És un text que (més…)