Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

Mons que es toquen però no es veuen

0
Publicat el 26 de juny de 2020

[RESUM DE LA QUARTA SETMANA DE JUNY 2020] Desmantellat un assentament il·legal prop del port. Al voltant d’aquesta notícia, ben redifosa per tots els canals possibles pel govern populista del PP a Badalona, una reflexió: la nostra ciutat necessita enfortir la seva política sobre el #sensellarisme evitant la política-espectacle que no soluciona sinó que trasllada els ‘problemes’; i cal estratègia coordinada àrea metropolitana. I de la notícia… una foto que se’n derivava, que convida també a pensar.

Aquesta imatge del lloc on hi havia l’assentament precari de persones resumeix amb trista eloqüència les dues ciutats, primer i quart món a tocar, en realitats que es toquen però no es veuen.
(més…)

#laCiutatQueEnsEspera 4 i 5: Meritxell Benedí i Xavier Godàs

0
Publicat el 25 de juny de 2020

A #laCiutatqueEnsEspera aquesta setmana la veu experta i compromesa de la Meritxell Benedí, directora general de Serveis Socials del govern, que posa el focus en el sistema de català de serveis socials (en aquest article recent, desenvolupa la idea), que cal reinventar i enfortir. En depen molt.

La cooperació, factor clau en #laCiutatQueEnsEspera i del tot inexcusable en l’àrea metropolitana. Aqeusts darrers set dies m’acompanyat també la veu del sociòleg Xavier Godàs (aquí selecció d’articles al Nació Digital). Hem de connectar amb el continu urbà (i de les solucions).

La Badalona desconeguda al Museu i altres temes… ben ‘coneguts’ a la ciutat

0
Publicat el 21 de juny de 2020

Quatre imatges: 1) la Morera des del Turó de l'Enric, avui recuperat entre tots. 2) la Torre Mena i futura plaça Trafalgar, on vam garantir connectivitat. 3) cases dels pescadors, recuperades en part i 4) Richard Strauss a la Salut Alta, amb repte urbanístic ben vigent. Fins al setembre al Museu de Badalona (insisteixo en la idoneïtat del hall per a fer aquest tipus d'exposició més petita) podeu redescobrir una #Badalona desconeguda a través de la #fotografia. Val molt la pena!
Quatre imatges: 1) la Morera des del Turó de l’Enric, avui recuperat entre tots. 2) la Torre Mena i futura plaça Trafalgar, on vam garantir connectivitat. 3) cases dels pescadors, recuperades en part i 4) Richard Strauss a la Salut Alta, amb repte urbanístic ben vigent. Fins al setembre al Museu de Badalona (insisteixo en la idoneïtat del hall per a fer aquest tipus d’exposició més petita) podeu redescobrir una #Badalona desconeguda a través de la #fotografia. Val molt la pena!
[RESUM DE LA QUARTA SETMANA DE JUNY 2020] Al blog aquesta setmana també trobareu els següents apunts: (Algunes) dades i reflexions sobre la seguretat a Badalona, els capítols dos i tres de #laCiutatQueEnsEspera amb Ismael Peña i Maria Nadeu, i un resum del darrer ple extraordinari, una sessió que va tornar a evidenciar massa mancances.

A banda d’això, aquests darrers set dies també ha estat notícia:

Divendres a la comissió informativa de Territori vam preguntar si aquest tràmit aniria d’urgència al ple de juny i ens van (més…)

(Algunes) dades i reflexions sobre la seguretat a Badalona

0
Publicat el 21 de juny de 2020

Res del que passa a #Badalona és molt diferent del que passa a altres llocs de l’àrea metropolitana, la diferència és que la ‘seguretat’ a #Badalona és tema de debat (pimpampum) polític. El PP ha construït projecte inflamant percepció, i el PSC li ha fet seguidisme.

“#Badalona té 58 delictes per cada 1.000 habitants. Això la situa en la meitat alta de les ciutats grans amb més delinqüència, amb nivells semblants a Mataró o Castelldefels, però allunyada de ciutats com L’H (64) i Sant Adrià (92) o BCN.” (120). Podeu ampliar més informació en aquest article de Roger Mancho a l’Independent.

Us diran que situar aquests elements de context fer un discurs negacionista. No. És cert: hi ha sectors de #Badalona on pateixen punts calents. De fet, els indicadors de seguretat van a la baixa, excepte el de robatoris amb (més…)

#laCiutatQueEnsEspera 2 i 3: Ismael Peña i Maria Nadeu

0
Publicat el 20 de juny de 2020

#laCiutatQueEnsEspera, segon capítol; avui amb l’Ismael Peña, l’@ictlogist de Twitter, tot un referent en la reflexió sobre l’impacte de les #TIC en la societat. Quedeu-vos amb aquest concepte: la ciutat com a eina, la ciutat com a hardware. El software depèn de nosaltres!

Participació real i xarxes veïnals que funcionen, malgrat tot. Reflexions a #laCiutatQueEnsEspera, amb Maria Nadeu, directora de la Fundació La Salut Alta, des d’un dels barris amb més complexitat social (també amb més vitalitat) de Badalona.

El ple extraordinari de juny a Badalona evidencia moltes (massa) mancances

0
Publicat el 19 de juny de 2020

  1. Entren al ple modificacions pressupost poc ambicioses per fer front a les noves necessitats però resten lluny del que li cal a Badalona en els temps post #Covid. La ciutat continua a l’espera del pla de reactivació que havia treballat l’anterior govern i l’oposició i que ningú sap quan es presentarà.
  2. Torna al plenari el concurs de les escoles bressol, una repetició en un àmbit sensible com és l’educació 0-3 i que demostra el molt que queda per fer en aquesta temàtica a la ciutat, i el reforç tècnic que cal fer en l’àmbit de contractació.
  3. Inextremis s’aprova el contracte programa x assegurar serveis socials a la ciutat, gràcies a l’acord amb el Departament de Treball i Afers Socials de la Generalitat.

No bloquegem però som exigents! #Badalona mereix més.

Ajuts que han d’arribar ja a la ciutadania

0
Publicat el 13 de juny de 2020

[RESUM DE LA TERCERA SETMANA DE JUNY] Setmana de platja reconquerida (amb exemple de civilitat, per cert), i de Francesc Layret per als vianants (una bona proposta, que cal ampliar) i també set dies en què en el blog també he ‘parlat’ de la persistent repressió política a partir de la fiança de vergonya sobre Lluís Salvadó i Josep Maria Jové i he començat a les meves xarxes una sèrie sobre #laCiutatQueEnsEspera amb la Maria Sisternas de priemera convidada, i que podeu repescar aquí. A continuació, la resta d’actualitat:

Comencem parlant d’habitatge? És urgent enllestir la tramitació dels ajuts econòmics d’especial urgència adreçats a persones que tenen un contracte de lloguer i s’han vist afectats per l’estat d’emergència de la Covid19… tota vegada que també cal 1) reforçar Oficina Local d’Habitatge i 2) convocar amb urgència el Consell Municipal d’Habitatge.

Contra el que alguns (en especial PSC) estan explicant a les xarxes (obviant q qui dota –o infradota– és l’estat), s’ha fet curt en la línia d’ajuts. Aquest gràfic de Jose Rodríguez ho explica bé. L’aportació del ‘gobierno’ a CAT està per sota % població i no compta nivell vida. La veritat és que el govern de Pedro Sànchez té molts pendents en #habitatge: per exemple, activar microcrèdits per fer front a lloguer i actualitzar i dotar com es mereix el Plan Nacional de Vivienda. Catalunya hauria de doblar l’aportació estatal, de 200 a 400M. Menys lliçons.

La Generalitat estudia ara destinar fons de (més…)

#laCiutatQueEnsEspera 1: Maria Sisternas, objectiu parc públic habitatge

0
Publicat el 12 de juny de 2020

Poques persones com la MariaSisternas ens han fet (re)pensar tant la ciutat i l’#habitatge aquests dies. Em fa molta il·lusió explicar q avui començo una nova sèrie amb veus sobre #laCiutatQueEnsEspera i que la Maria Sisternas, arquitecta, articulista i una de les persones escollides per pensar l’estratègia de país post pandèmia, és la primera ‘convidada’.

En aquest enllaç podeu repescar alguns dels seus articles sobre urbanisme i habitatge i que són un bon complement al vídeo.

(més…)

Caixa de solidaritat, encara: Jové i Salvadó, dos servidors sota amenaça

0
Publicat el 10 de juny de 2020

En Josep Maria Jové i en Lluís Salvadó, acusats d’organitzar l’1O tenen 20 dies per pagar la fiança de més de 1.600.000€. Si no ho fan, els embargaran tots els seus béns. La seva repressió no s’atura, la nostra solidaritat tampoc! + caixadesolidaritat.cat/

La repressió política al nostre país no ha estat confinada en aquest temps d’emergència sanitària, més aviat ha estat tapada, dissimulada esperant el moment. I el moment ha arribat. No és cap sorpresa; a aquestes altures, a Catalunya, això ja no pot ser una sorpresa… senzillament és un recordatori més, que el càstig polític a una ideologia (disfressat de causa judicial) continua en marxa i que té víctimes. Algunes de molt (més…)

La presencialitat es va fent un lloc

0
Publicat el 7 de juny de 2020

[RESUM DE LA PRIMERA SETMANA DE JUNY] En aquests darrers dos dies, diferents actes ‘presencials’ han anat desgelant el desconfinament; amb totes les mesures de seguretat i responsabilitat cívica, això sí. Distància física, no distància social. M’ha agradat poder-hi participar i reprendre la vida social i política a peu de carrer.

Al blog podeu ampliar altres aspectes de l’actualitat setmanal, com ara 1️⃣ Els reptes ambientals de Badalona, 2️⃣ Per la reactivació econòmica i 3️⃣ Conclusions d’un debat de cultura diferent

Però a la ciutat també ha estat notícia:

Dilluns s’inicien noves millores al parc de Can Solei i Ca l’Arnús (https://j.mp/2XwFzQl). Mig milió d’euros decidits participativament el (més…)

Cinc reptes ambientals a Badalona

0
Publicat el 5 de juny de 2020

 
Cinc dels principals reptes en clau ambiental de la ciutat de Badalona, tot coincidint amb la celebració avui divendres del Dia Mundial del Medi Ambient.

  1. Ciutat habitable (aire net, renaturalització, eficiència): impuls i ampliació de les zones de baixes emissions, pla d’electrolineres local, nous criteris d’urbanització per promoure pas vianants, zona 30 km/h, desplegament zones verdes d’aparcament a la ciutat, convertir C31 en via interurbana; pla de rehabilitació d’edificis, pla d’autosuficiència energètica; revisió de la urbanització de rieres, millora capacitat de drenatge parcs públics, aposta per la biodiversitat al verd urbà…
  2. Transport públic competitiu arreu i més bici: reivindicació de l’extensió de la L1 i Tram al municipi, revisió i millora de la xarxa d’autobusos amb l’objectiu d’augmentar velocitat comercial, extensió de la xarxa de carril bici, senyalètica per afavorir els desplaçaments a peu.
  3. Protegir les valls (Betlem, Canyet, Pomar): blindatge i actualització urbanística de la serralada de Marina i de les zones situades damunt la B20.
  4. Resposta crisi climàtica (platja, sanejament): actualització i impuls pla director clavegueram, construcció d’espigons a la platja de la Mora, millora capacitat de resposta del sanejament per afavorir separació aigües negres i pluvials, revisió polítiques urbanístiques primera línia de mar.
  5. Nou model productiu i de consum: impuls economia social, petit comerç i afavorir noves modalitats logístiques més responsables.

🚏 Enllaços sb nou #urbanisme: http://ow.ly/PaCl30oT5Jl
🌳 Llista #crisiclimàtica: http://ow.ly/E3Kz30oT5Cj
🌎 Llista Sostenibilitat: http://ow.ly/xQ1W30oT5CV

(més…)

Badalona es mereix, ja, un pla de recuperació ambiciós

0
Publicat el 3 de juny de 2020

Aquesta setmana hem conegut les dades de l’atur a la ciutat de Badalona del passat mes de maig. Són dades molt preocupants. És veritat que s’observa un lleuger alentiment de la destrucció de l’ocupació respecte les del mes d’abril, també és veritat que el mes d’abril no es pot comparar amb cap altre mes perquè estavem enmig d’una emergència sanitària. Les dades del mes de maig, insisteixo, continuen sent molt preocupants.

I ho són perquè continuen afectant els mateixos col·lectius vulnerables: la gent jove, els majors de 45 anys, les dones, i també tota la població nouvinguda. Hem de baixar a peu de carrer per veure-les. Són les cues de la fam. Tanta i tanta gent, tants i tantes veïns i veïnes nostres que estaven a l’economia submergida i que han vist com la pandèmia pulveritzava el seu modus de vida.

Més coses que no ens expliquen aquestes dades però que hi són. El retard en el (més…)

Debat sobre cultura que no sembla més del mateix

0
Publicat el 2 de juny de 2020

Estimulant debat #ActivemlaCultura, en clau Badalona, però no només. Molt interessant, per cert, la tria de ponents que recull la mirada artística inclusiva i comunitària; que lliga cultura i educació i reivindica l’art urbà… i que no sempre són presents en aquesta mena de debats.

Aquí podeu repescar l’acte en la seva totalitat i al meu blog sobre cultura i Badalona fa molts anys que he anat abocant idees i reflexions… Per si us ve de gust, hi podeu donar un cop d’ull aquí. D’altra banda, la Rosa Carbonell, una de les ponents, ha fet un interessant fil de TW desenvolupant alguna de les idees.

De la xerrada, jo em quedo amb:

  • La necessitat de la mirada estratègica, i a la ciutat els centres cívics han de jugar un paper. Falcar impuls de la creació i dels drets culturals. La cultura crítica, eina per repensar-nos com a societat. (Rosa Carbonell)
  • Deixar la grandiloqüència i anar a buscar les iniciatives ‘micro’ q poden fer un tot. Actualitzar el (més…)