Connexions des de #Badalona

"Si jo hi sóc i tu també / la terra és meva i és teva." (Joan Argenté)

Avançar en el projecte de les 3X per desbloquejar un sector clau

0

⚠️ Actualització d’aquest apunt de juliol de 2020:

⬇️ A continuació l’apunt com va ser escrit el febrer de 2020:

L’àrea de les Tres Xemeneies, àrea emplaçada entre Sant Adrià de Besòs i Badalona, té una escala i un valor estratègic enorme al nord de l’àrea metropolitana de Barcelona. Són més de 30 hectàrees ara qualificades d’industrial i que contenen un conjunt arquitectònic formidable, l’antiga central tèrmica de Fecsa, declarada pels dos municipis bé d’interés local (📄 fitxa de la viquipèdia). El que passi en aquest espai determinarà el futur de Sant Adrià i en bona part també el de Badalona, i pot ser una carta interessant també en clau regional i nacional.

Com hem arribat fins aquí?
El consens al territori era i és que ja no té sentit un ús industrial en aquest espai tan valuós i que per tant toca plantejar la seva transformació urbanística. Entre l’opció d’expropiació (compra, urbanització i equipaments a costa del pressupost públic) i la de transformació del sòl (la urbanització i equipació i increment habitatge públic van a costa de la plusvàlua generada amb el canvi d’ús) es va acabar optant per la via de la transformació… això sí, defensant i reforçant l’interès públic.

I en efecte, amb l’actual proposta damunt la taula (🗞 article d’El País), prèvia a l’aprovació incial a través d’un pla director urbanístic (❓ recursos pedagòtics: què és un PDU? + glossari), amb la ‘transformació’, els espais lliures passen del 15% al 31%, els equipaments del 9% a l’11% i el sostre passa d’industrial a residencial i (més…)