de l'Horta estant

Política lingüística. O tota política ho és?

Fal·làcia del 50%

0
Publicat el 4 de març de 2018

Totes les distribucions distintes de 1/1 (50%/50%) entre hòmen i dones, en algun lloc NO són causades per una pòlítica activa de discriminació contr un o l’altre sexe.

A les presons, la ratio és 15/1 (15 hòmens per cada dona). Entre la gent sense sostre (homeless), el 84% són hòmens.

No és raonable afirmar que algú està discriminant activament les dones perquè no ingressen a la presó o perquè no es queden sense casa. Ningú demanarà una quota mínima de dones a les presons o dormint al carrer.

En uns altres àmbits s’ha d’aplicar la mateixa lògica; assumir que els fenómens socials no tenen una única causa, i que per a entendre’ls cal fer anàlisis multivariants, que prenguen en consideració, a més del sexes de les persones, les altre variables que puguen contribuir a una explicació correcta.

Només amb un bon diagnòstic de la realitat és possible dissenyar i aplicar mesures correctores effectives.

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Maniqueisme

0
Publicat el 4 de març de 2018

La simplificació maniquea segons la qual tot allò que feien les dones era d’inferior qualitat i/o indigne de respecte i atenció, era absurda i insostenible.

La simplificació contrària també ho és. ‘Masculí’ no és sinònim de rebutjable o indesitjable. Esta bé ser un home, com està bé ser una dona. ‘Testosterònic’ no pot ser un insult, com no ho és ‘estrogènic’*.

Les característiques típiques de la masculinitat no són anacronismes a extingir o pecats a extirpar de la humanitat.

 

* L’ús derogatori de la expressió ‘testosterònic’, d’altra banda, està basat en la ignorància de la fisiologia endocrina. L’hormona que exerceix els efectes masculinitzadors sonre el cervell és l’estradiol, una de les més conegudes hormones ‘femenines’. Estrictament, si voleu insultar algú perquè el seu comportament és molt masculí (i sou prou maniquístes com per a considerar que això és un insult), n’hauríeu de dir ‘estradiòlic’.

 

Publicat dins de General | Deixa un comentari