Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall i Camps

On va la universitat?

2

Ahir em va tocar fer una gestió a l’Escola d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili, al Campus Sescelades de Tarragona. Sempre m’ha fet gràcia aquest ús abusiu del mot campus per designar una realitat que no té res a veure amb la nord-americana, però aquest no és el tema. No hi havia estat mai i em va costar Déu i ajuda trobar l’oficina que buscava. El recinte és un conjunt d’edificis moderns, estil Bellaterra, units per patis, escales, rampes, jardinets… però sense pràcticament cap rètol que orienti el visitant ocasional. Les úniques referències escrites, en esprai, són les invectives contra Bolonya

El més curiós de la meva experiència va ser la sensació de que en aquella Escola Tècnica no hi havia activitat de cap tipus, encara que fos la una del migdia d’un dimecres. Una hora plenament lectiva, doncs. Recintes deshabitats, despatxos buits, poquíssims estudiants… fins i tot la cafeteria estava mig buida. La sensació era la de trobar-se en un món endogàmic, tancat en ell mateix, d’esquena a la societat, apte només per a iniciats. Insisteixo: parlo de sensació, no de realitat.

No vaig poder evitar fer-me moltes preguntes en pocs minuts. Què dimonis s’hi fa, a les universitats? Realment la qualitat de l’ensenyament és la mateixa d’abans? Perquè n’hi ha tantes? En definitiva, cap a on van les universitats? Avui s’han celebrat eleccions al rectorat de la Universitat de Barcelona. Caldrà estar atents al nivell de participació, perquè ens donarà una dada interessant per al debat.

Publicat dins de Societat | Deixa un comentari