Ciència nombres i lletres

Activitats per descobrir la intel·ligència. Divulgació científica i cultural.

Horitzons llunyans. Foto incògnita

Publicat el 20 de novembre de 2018 per Jordi Domènech i Arnau

Una de les maneres que he fet servir per ensenyar geografia de Catalunya, no vull dir al món de l’ensenyament, sinó a la vida real, ha estat el d’identificar fotos. I la idea em va venir perquè alguna vegada m’havia trobat amb alguna fotografia —bàsicament diapositiva o en paper— que ja no recordava on era.

Clar que la memòria i el context, jugaven a favor meu, però per exemple me’n va sortir una, d’un poble amb un carretera en primer terme, que l’únic que recordava és que havia estat en una ruta per carreteres secundàries entre la Terra Alta i Barcelona. I més o menys la data que va resultar ser irrellevant. Una altra vegada, tenia la presa de la foto delimitada al nord de la Segarra o voltants, però feta amb una càmera digital on aquell dia només hi havia unes poques fotos d’interiors o primers plans; s’hi veien dos pobles, un proper i un més enllà, alineats…

De totes maneres la foto, misteriosa, que us vull mostrar avui us diré recordo perfectament quan —primavera de 2015— i on la vaig fer —carretera entre Igualada i Santa Coloma de Queralt—. La foto era força dolenta en el sentit que hi havia una certa boirina. Això ho vaig poder arreglar una mica a costa del realisme dels colors: el vermell es veu menys afectat que el verd o el blau, i a l’ordinador es pot tractar la imatge de tal manera que la lluminositat la determini el canal vermell amb el contrast pujat. No és gaire artístic ni realista, però permet veure allò que a primera vista costaria. Puc afegir que la foto és feta amb un zoom equivalent a 576 mm sobre un quadre de 35.

Un paisatge de finals de primavera, un dia no tan clar com sembla.

Les preguntes són: Quines són les muntanyes del fons,  esquerra i dreta? Quin és el poble de mig pla? Des d’on exactament es va fer la foto? Aquí la pista és que al costat mateix d’un monument.

En el meu cas, l’eina fonamental que empro per identificar fotos és GoogleEarth, les fotos que hi té col·locades i la vista a nivell de carretera anomenada StreetView.

Subsidiàriament: podeu identificar alguna altra cosa a la foto?

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.