Ciència nombres i lletres

Activitats per descobrir la intel·ligència. Divulgació científica i cultural.

Eclipsi de Lluna

Publicat el 21 de gener de 2019 per Jordi Domènech i Arnau

Pensava que segurament estaria núvol fins les darreres previsions meteorològiques del diumenge pel vespre. Cel clar, van acabar pronosticant. I sí, cap a les cinc de la matinada ja ho era i la Lluna es veia perfectament, molt enfosquida i vermella.

Malauradament, des de la finestra, la Lluna se’ns amagaria just abans de començar la totalitat de l’eclipsi. I no és fàcil vivint a ciutat trobar llocs amb una bona vista prop de l’horitzó que és on s’ha produït la totalitat. Segur que des dels terrats o pisos alts d’algunes cases properes s’ha pogut veure, però no hi ja manera fàcil d’accedir-hi.

O sigui que en la foto que n’he fet, encara és veu una part, just a dalt a la dreta, amb llum solar.

I si és un eclipsi i el sol no toca l’altra part de la Lluna, perquè, encara que una mica fosca es pot veure?

Si la Terra no tingués atmosfera, la part eclipsada seria fosca del tot, però la llum del Sol es propaga i refracta per l’atmosfera terrestre i acaba il·luminant la Lluna, és el mateix efecte que ens fa veure el cel il·luminat de vermell després de pondre’s el Sol, o abans de sortir, la llum que es propaga per l’atmosfera. I com que la llum vermella es propaga millor que la blava, el resultat és una Lluna rogenca.

La foto, amb la màquina recolzada al marc de la finestra, és el millor que m’ha sortit. Si hagués pogut disparar amb trípode i sense els dits freds, potser hauria sigut una mica millor, però és raonable per a una màquina compacta.

La Lluna minuts abans de la totalitat de l’eclipsi. A la banda superior a la dreta, encara li tocava una mica de sol directe

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.