Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

26 d'octubre de 2016
0 comentaris

Sorpresa a les presidencials moldaves: Lupu retira la candidatura

A la recta final de les eleccions presidencials ha saltat la sorpresa. Aquest matí, Marian Lupu, candidat del Partit Demòcrata de Vladimir Plahotniuc, ha fet saber als mitjans que es retira de la cursa i que dóna suport a Maia Sandu. Lupu i Plahotniuc han comparegut junts per fer l’anunci, tal com es pot veure en aquest vídeo del canal Publika, propietat de Plahotniuc, per argumentar la decisió en diversos punts.

En primer lloc, creuen que cal continuar l’aproximació a la Unió Europea sigui qui sigui el president, que el nom no importa i que aquesta és la màxima prioritat. En segon lloc, sostenen que el cop d’efecte de la renúncia de Nastase per defensar una candidatura única en la persona de Maia Sandu no ha tingut l’efecte esperat i que la diferència entre Sandu i Lupu als sondejos és mínima, tot i que amb un lleuger avantatge per a Sandu.  En tercer lloc, asseguren que, vista l’evolució de la campanya i els atacs que ha rebut la seva formació, els preocupa com arribaria a la segona volta el candidat que hauria de vèncer el candidat pro-Rússia Igor Dodon (PSRM). Per totes aquestes raons, han decidit fer una retirada tàctica “basada en la responsabilitat política, en l’anàlisi sociològica i en l’expertesa professional”.

Captura de pantalla del vídeo de Publika TV amb la conferència de premsa. A l'esquerra de la imatge, Marian Lupu; a la dreta, Vladimir Plahotniuc.
Captura de pantalla del vídeo de Publika TV amb la conferència de premsa. A l’esquerra de la imatge, Marian Lupu; a la dreta, Vladimir Plahotniuc.

A continuació us tradueixo les reaccions de Maia Sandu i d’Andrei Nastase:

Reacció de Maia Sandu al seu mur de Facebook

El circ continua.

Plahotniuc ha tingut por que el vot de la gent evidenciés l’escàs suport electoral que té el candidat del poder, Marian Lupu. És un gest desesperat que confirma que Dodon és el candidat que vol Plahotniuc. Amb ell s’hi pot entendre.

D’aquesta manera, el PD ha decidit netejar-se la imatge i declarar un suport a favor meu que és FALS. Amb aquesta poma enverinada, Plahotniuc vol, de fet, ajudar Dodon. El suport i la propaganda que em pugui fer des del seu holding de premsa no tindrà altra finalitat que desacreditar-me.

Els ciutadans, però, entendran perfectament què hi ha darrere d’aquest joc brut. Entendrà que tant  Plahotniuc com Lupu són uns covards.

Ni jo mateixa ni la gent de Moldàvia no necessitem el suport d’en Plahotniuc. La gent sabrà fer la tria  correcta.

 

Reacció d’Andrei Nastase al seu mur de Facebook

Mentre era amb la gent en una trobada de suport al candidat comú [Maia Sandu] m’he assabentat, i no m’ha sorprès gaire, que Marian Lupu, el candidat de l’oligarquia criminal, després d’haver vist els sondejos, ha decidit abandonar.

És cert que el seu és un gest enverinat i covard. Per què? Perquè darrere d’aquesta decisió hi ha l’interès de Plahotniuc i del Partit Demòcrata, que vol ajudar com sigui Igor Dodon a ser president, perquè Dodon, el seu camarada, serà un home còmode, controlable i xantatjable.

Aquesta teòrica preocupació per l’oposició europeista és tan cínica com absurda.

En realitat es tracta d’un altre intent de calumniar el candidat comú del Partit Acţiune şi Solidaritate [Acció i Solidaritat] i de la Plataforma Demnitate şi Adevăr [Dignitat i Veritat], Maia Sandu, amb aquest suport forçat per part d’aquest grup polític criminal de Plahotniuc i Lupu.

Els lladres continuen sent lladres i això no és sinó una altra demostració ben clara de la seva essència  criminal.

Emmerden tot allò que toquen. Aquesta retirada en favor de Maia Sandu no és res més que una nova  infàmia d’aquesta gent. És el guió que han escrit des del GBC [Global Business Center, l’edifici on hi ha el centre neuràlgic dels negocis de Plahotniuc] per oferir a la trepa d’en Dodon la victòria a les eleccions i per desacreditar el candidat comú, que és antioligàrquic i que té el suport del poble, Maia Sandu.

No ens cal el vostre “suport”. Fa pudor de cementiri.

Maia Sandu és la nostra presidenta, la de tota la gent honesta i amb dignitat.

Amb vosaltres o sense vosaltres a la campanya, guanyarem aquestes eleccions en nom de la  democràcia i del futur d’aquest poble.

 

Poc després de les sis de la tarda, Sandu i Nastase han fet també una conferència de premsa que s’ha pogut seguir en directe per Facebook live i en la qual Sandu ha dit que si el partit de Lupu i Plahotniuc fos europeista no hauria forçat una majoria parlamentària recorrent al xantatge i a la compra de diputats, no hauria designat el fiscal general com ho va fer, no hauria frenat les investigacions sobre Ilan Şor, etc. Maia ha dit que Plahotniuc fa joc brut i que ella continuarà fent el seu camí d’acord amb la llei; que Plahotniuc no vol altra cosa que continuar guanyant poder i que per fer-ho necessita un president que sigui feble i xantatjable; que fent públic el seu suport a Sandu intenta confondre’n l’electorat.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!