Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

18 d'octubre de 2016
0 comentaris

Un 30 d’octubre decisiu per aturar l’incipient totalitarisme

Pot semblar exagerat parlar de totalitarisme, però no ho és. El pas d’un sistema democràtic a un de totalitari no sempre es produeix a través d’un cop d’estat militar, com sabem. També es pot fer de manera gradual, especialment quan la democràcia del país en qüestió encara és jove, plena de mancances i amb més promeses de futur que no pas realitats sòlides. Diumenge 30 d’octubre hi ha la primera volta de les eleccions presidencials a la República de Moldàvia i el que hi ha en joc és aturar l’avenç de l’oligarca Plahotniuc a través de les poques escletxes que pugui haver-hi, una de les quals és l’elecció de la presidència del país per vot directe dels ciutadans i no dels 101 diputats del Parlament. Plahotniuc ja controla la majoria de mitjans de comunicació, té gent de la seva confiança i obediència a les institucions clau (Parlament, Fiscalia, Junta Electoral Central, etc.) i intentarà continuar blindant-se i buscant l’aparença d’estat democràtic que li permeti continuar enriquint-se, blanquejant diners i eixamplar el seu àmbit d’influència.

Oficialment hi ha 12 candidats entre els qui s’hi presenten en representació d’algun partit i els qui ho fan com a independents. A la pràctica, la majoria de sondejos reflecteixen que el més votat, i per tant qui té assegurat el pas a la segona volta, serà el líder del Partit dels Socialistes (PSRM) Igor Dodon, que és declaradament antieuropeu i pro-Rússia i que segons algunes informacions publicades finança la seva campanya amb diners que provenen de Rússia, cosa il·legal i que a les darreres eleccions al Parlament va ser el motiu esgrimit per excloure el partit de Renato Usatii.

Els sondejos donaven una segona posició molt ajustada entre tres candidats: Marian Lupu, que és el candidat del PD de Plahotniuc; Andrei Nastase, líder de la Plataforma Dignitat i Veritat, posteriorment esdevingut partit; i Maia Sandu, del Partit Acció i Solidaritat. Nastase i Sandu, però, s’havien compromès a fer una única candidatura conjunta per assegurar-se el pas a la segona volta i finalment ho han fet: serà Maia Sandu qui representi els votants del seu PAS, els del PPDA de Nastase i els del que queda del PLDM (després de la destrossa que hi va fer Vlad Filat), ara dignament liderat per Viorel Cibotaru, que fa front comú contra l’oligarca.

Aquesta setmana s’ha fet públic que el Partit Popular Europeu dóna suport explícit a Maia Sandu i demana a Iurie Leanca que es retiri de la cursa i també doni suport a Sandu, cosa que ha estat un revés considerable per a ell. Leanca va ser primer ministre i també ha intentat desmarcar-se del passat oligàrquic fundant un nou partit, però amb menys sort que Sandu. També el Partit Liberal Reformador, una escissió del PL de Mihai Ghimpu, ha fet públic el seu suport a Sandu. De fet, fins i tot Plahotniuc mateix ha fet avui unes declaracions en què diu que si a la segona volta no hi arriba el seu candidat, Marian Lupu, sinó Dodon i Sandu, demanarà el vot per Sandu. Es tracta d’unes declaracions clarament enverinades, però. Tal com explica Sandu, la situació ideal per a Plahotniuc (i la que s’ha volgut evitar precisament amb la renúncia de Nastase i la fusió en una sola candidatura de Sandu) era que a la segona volta els ciutadans moldaus haguessin d’escollir entre Lupu i Dodon, perquè per a ell hauria estat un win-win. Per sota del seu abrandat antieuropeisme, Dodon no deixa de ser també un home que no plantaria mai cara a Plahotniuc.

Sandu és una dona intel·ligent i ben preparada que està jugant molt bé les seves cartes, que fa una bona comunicació i que ha rebut suports clau com els que us explicava, però caldrà veure què passa els propers deu dies i, fins i tot, el dia de les eleccions i el posterior escrutini, perquè és evident que Plahotniuc farà tot el que pugui per evitar que Sandu arribi a la segona volta i, si ho aconsegueix, que arribi a la presidència del país.

Imatge de la capçalera de la pàgina de Facebook de Maia Sandu
Imatge de la capçalera de la pàgina de Facebook de Maia Sandu

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!