Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

17 de juny de 2016
0 comentaris

Targeta vermella a la corrupció

El torcebraç entre Vladimir Plahotniuc i el poble moldau es du a terme en diversos àmbits. En altres apunts ja he fet referència a la conquesta del Parlament que va dur a terme al gener com a punt d’inflexió claríssim o a la lluita per mantenir un espai de comunicació lliure, una qüestió que espero poder-vos ampliar aviat. Al costat del poder legislatiu i de l’anomenat quart poder, però, n’hi ha un altre que és clau: el judicial.

Aquests darrers dies ha estat notícia la jutgessa Domnica Manole perquè li han obert un expedient. El motiu, deixant de banda ara altres qüestions, ve de la lluita de la Plataforma Dignitat i Veritat, que es va passar mesos recollint signatures arreu del país perquè es pogués fer un referèndum per canviar la Constitució i que el president de la República pogués ser escollit directament pel poble i no pel Parlament, com passa ara. Al final de la recollida, la Comissió Electoral Central els va denegar la petició amb una lectura de la llei bastant controvertida. I va ser precisament aquest el punt en què la jutgessa Manole va intervenir per emetre una sentència contrària a la decisió [la notícia, en anglès]. Per entendre’ns, i tot i que ella ho explica com un simple exercici professional, imparcial i honest de la seva feina, es va enfrontar al sistema oligàrquic controlat per Plahotniuc. I és en aquest context que es produeix aquest expedient. El 31 de maig, a proposta del fiscal general, el Consell General de la Magistratura aprova iniciar un procés penal contra la magistrada.

En aquest context, acaba de llançar-se una campanya ben singular. Coincidint amb l’Eurocopa de futbol, els ambaixadors de diversos estats de la Unió Europea, encapçalats pel cap de la Delegació de la UE a la República Moldava, Pirkka Tapiola, ensenyen targeta vermella a la corrupció. Ho han fet, primer, a través de fotografies que van penjar ahir al Facebook de la Delegació, i després, a través d’un vídeo en què un àrbitre professional explica la importància d’aplicar les regles del joc deixant de banda les amistats.

Tot i tractar-se d’un gest simbòlic que no tothom percep de la mateixa manera, ja està començant a tenir repercussió. D’una banda, l’equip del partit de Maia Sandu, el PAS, també s’ha fet una fotografia amb la targeta vermella i l’ha penjat a Facebook. De l’altra, a la sessió del Parlament d’aquesta tarda, en què precisament s’ha de votar un paquet de lleis sobre la integritat, el president del Parlament, Andrian Candu, també del PD de Plahotniuc, ha proposat que es fes servir la cartolina vermella de la campanya per votar, en un gest que alguns s’han pres en broma i que probablement obeeix a un intent de mostrar cintura i humor, ja que la campanya, impulsada per diplomàtics, posa una mica més de pressió al govern i al parlament moldau.

 

La Delegació de la UE a la República Moldava ensenya targeta vermella a la corrupció.
La Delegació de la UE a la República Moldava ensenya targeta vermella a la corrupció.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!