Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

25 de maig de 2016
0 comentaris

Plahotniuc intenta vendre el relat a Barroso

Vladimir Plahotniuc, sobre el qual ja he escrit diversos apunts en aquest blog, continua fent gestions per intentar que el govern que ell dirigeix des de l’ombra sigui reconegut per la comunitat internacional. Fa deu dies va viatjar als Estats Units i, ja aleshores, tant la premsa moldava [article de Jurnal en anglès] com, per exemple, l’analista Kamil Całus del Centre for Eastern Studies polonès [article també en anglès], van alertar de les seves intencions i dels riscos de legitimar-lo.

Avui ha forçat una compareixença al costat de l’expresident de la Comissió Europea José Manuel Durão Barroso arran d’un acte de l’Associació d’Empresaris de Moldàvia que Plahotniuc mateix ha organitzat  a Chișinău, ja que presideix aquesta associació. Novament, tot i no tenir cap càrrec públic, ha tornat a parlar com si fos el cap del govern. Mitjans com ProTV o molts altres se n’han fet ressò, però són molts els qui saben de quin peu calça i ho expliquen en anglès per avisar qui vulgui ser avisat.

Aquesta tarda mateix, Andrei Curararu ja ho explicava en aquest apunt en anglès. Vitalie Călugăreanu, periodista de la Deutsche Welle, també ho explicava [en aquest cas, article en romanès] amb un titular ben clar: “Ex-președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a pozat miercuri, la Chișinău, alături de cel mai controversat politician din Republica Moldova” [L’expresident de la Comissió Europea, s’ha fotografiat aquest dimecres, a Chișinău, al costat del polític més controvertit de la República Moldava]. I també entitats que segueixen l’evolució política del país, com la Moldova Foundation, hi han dedicat aquest article en anglès, cap al final del qual podem llegir: “Plahotniuc, who indirectly controls the government in Moldova, made the statement at the Forum, saying that he would take “a personal responsibility to ensure the stability” in the country.”

Els mitjans del país estan reaccionant i aprofitant les declaracions que ha fet Barroso, que ha expressat la seva decepció davant la corrupció creixent i la manca de reformes ni d’actuacions en aquest sentit. I ho ha fet al costat de qui per a molts n’és el màxim responsable i beneficiari. A Europa Libera, que publica la notícia en romanès, també hi ha escrit un excel·lent article d’opinió Vitalie Ciobanu, on explica que “Numai în 2015, un an în care țara a vuit de proteste pe tema miliardului furat și toată lumea până la cel mai umil portar de sediu vorbea despre „jaful secolului”, s-au spălat alte 10,6 miliarde de dolari prin intermediul instanțelor judecătorești din Moldova și al unor companii off-shore, fără ca instituțiile antifraudă și Banca Națională să se sesizeze” [Només el 2015, un any en què el país ha bullit de protestes pel tema del bilió robat i tothom parlava del robatori del segle, encara s’han blanquejat 10,6 bilions de dòlars més a través de les instàncies judicials moldaves i d’un seguit d’empreses off shore, sense que les institucions de lluita contra el frau ho hagin denunciat]. L’article que Ciobanu pren com a font sí que és en anglès: aquí.

I mentrestant, Publika TV, un dels mitjans controlats per Plahotniuc, informa com si res que avui ha tingut lloc l’esdeveniment econòmic més important de l’any.

Jose Manuel Durao Barroso, al fòrum econòmic d'avui a Chisinau. Imatge extreta de la notícia que n'ha fet la Deutsche Welle. http://www.dw.com/ro/jos%C3%A9-manuel-barroso-la-forumul-de-albire-a-oligarhului-plahotniuc/a-19282105
Jose Manuel Durao Barroso, al fòrum econòmic d’avui a Chisinau. Imatge extreta de la notícia que n’ha fet la Deutsche Welle. http://www.dw.com/ro/jos%C3%A9-manuel-barroso-la-forumul-de-albire-a-oligarhului-plahotniuc/a-19282105

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!