Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

4 de maig de 2016
0 comentaris

Marta Petreu, cicle de cinema romanès i Panait Istrati

Aquest mes de maig hi ha programades a Barcelona tot un seguit d’activitats relacionades amb la cultura romanesa que us convido a posar a les vostres agendes.

De fet, l’activitat va començar el passat 29 d’abril al Poefesta, Festival Internacional de Poesia d’Oliva [Pàgina de Facebook], on l’escriptora romanesa Marta Petreu va participar en una lectura dels seus poemes. I prèviament els lectors havien pogut gaudir d’una entrevista que Xavier Montoliu va publicar a Núvol  i que servia com a introducció per a la família literària del país que no coneixia Petreu, redactora en cap de la revista Apostrof. Ahir mateix, el Centre Dona i Literatura [twitter] la va acollir a la Universitat de Barcelona en una taula rodona en què va estar acompanyada de Xavier Montoliu i Adina Mocanu, acte del qual he pres la fotografia que il·lustra l’apunt. La conferència va tenir una orientació força acadèmica, s’hi va fer una panoràmica de les escriptores romaneses dels darrers decennis i, amb les intervencions del públic, es va debatre la situació de les escriptores i de la literatura en general.

Si la informació de l’acte d’ahir no us va arribar a temps, si no podíeu assistir-hi malgrat tenir curiositat o interès, o bé si us agrada més la lectura directa de la poesia que no pas les aproximacions acadèmiques, avui és la vostra, perquè Petreu encara és a Barcelona i aquest vespre, a 2/4 de 9, la seva obra es podrà tornar a sentir a l’Horiginal [twitter]. La tornarà a acompanyar Xavier Montoliu i, amb ell, Marc Romera i Amadeu Vidal. Aprofiteu-ho.

Sense gaire pausa, dijous comença una nova Mostra de Cinema Romanès Contemporani a la Filmoteca de la Generalitat. No és pas el primer que es fa a Barcelona i tots han tingut bona acollida. La qualitat del cinema romanès actual és força reconeguda i la tria que s’ha programat en aquesta ocasió també promet. Sense estendre-m’hi més, us remeto al web i us convido a assistir a les projeccions.

I finalment (de moment), l’Institut Cultural Romanès, que també és al darrere de totes aquestes iniciatives de difusió de la cultura romanesa, anuncia pel 23 de maig una vetllada literària sobre la figura de Panait Istrati, escriptor romanès que va escriure també en francès i que recentment ha estat traduït al català per Anna Casassas. La traductora, Xavier Montoliu, l’actor Elies Barberà Bolinches i l’editora de Minúscula Valeria Bergalli protagonitzaran aquesta taula rodona.

Marta Petreu, entre  Xavier Montoliu i Adina Mocanu a l'acte d'ahir al Centre Dona i Literatura de la Universitat de Barcelona. Foto extreta del seu twitter.
Marta Petreu, entre Xavier Montoliu i Adina Mocanu a l’acte d’ahir al Centre Dona i Literatura de la Universitat de Barcelona. Foto extreta del seu twitter.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!