Blog d'en Xavier Mir

Un dels 2.079.340 vots del 21 de desembre de 2017

15 d'abril de 2016
0 comentaris

De l’unionisme romàntic a l’unionisme pragmàtic: els moldaus s’organitzen

A l’edició d’ahir del programa de Jurnal TV “…şi punctum!”, un programa setmanal que va començar el mes passat i que debat l’actualitat del projecte unionista, el primer dels tres convidats que va parlar  després del reportatge introductori de l’historiador, boxejador, exministre i barcelonista Octavian Ţîcu va ser George Simion, líder de la plataforma unionista Acció 2012. I la primera frase que va dir va ser que “és important que passem d’un unionisme romàntic de poesies i cançons a un unionisme pragmàtic i intel·ligent”. Tota una declaració d’intencions i un avís més que una part de les elits polítiques de la República Moldava s’hi han posat de debò.

Tal com va explicar Simion, els unionistes han aprofitat intel·ligentment l’anunci que el febrer passat va fer el primer ministre romanès, Dacian Cioloş, en el sentit que Romania donaria suport financer a municipis de la República Moldava, especialment a aquells que estiguessin agermanats amb municipis romanesos. Cioloş, doncs, a partir de casos de bones pràctiques ja existents en aquest àmbit, vol estimular la cooperació municipal en un moment en què el govern moldau és àmpliament contestat i moltes persones no veuen gens clar que l’ajut de govern a govern tingui cap repercussió positiva en la població. I els unionistes recullen el guant i diumenge passat organitzen una conferència de representants municipals de tots dos països on agermanen 450 municipis perquè el finançament romanès que ja arriba a la República Moldava hi arribi més i millor.

I paral·lelament a aquesta organització interna del poder municipal [web en anglès], l’unionisme també s’està organitzant en un altre àmbit que, com en el cas de Romania, és molt potent i pot canviar resultats electorals: la diàspora.

Captura de pantalla de l'emissió de dijous 14 d'abril del programa de Jurnal TV "...şi punctum!"
Captura de pantalla de l’emissió de dijous 14 d’abril del programa de Jurnal TV “…şi punctum!”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!