Espai de Dissidència

La Bitàcola de Xavier Diez

19 de juny de 2015
2 comentaris

Isabel la Catòlica i Girona

Qualsevol usuari de l’Institut Vicens Vives de Girona, coneix la seva adreça: Isabel la Catòlica, 17. El nom porta cua. La reina de Castella esdevingué un símbol de la unió d’Espanya, utilitzat a bastament pel franquisme i el nacionalisme espanyol, i enaltida per una historiografia que la considerava una figura providencial, d’aquí que hi hagi molts carrers i places, i noms d’escoles i instituts arreu de la geografia hispànica. Per acabar-ho d’adobar, servidor de vostès es va empassar sencera la sèrie que fa poc va emetre Televisió Espanyola, i que entre vostès i jo, no estava gens malament. Si més no, malgrat que també queia en l’enaltiment, també mostrava els aspectes més sòrdids.

Tanmateix, si hagués de destacar un dels fets d’aquesta senyora, va ser el decret del 31 de març de 1492, pel qual s’expulsà els jueus de les corones de Castella i Aragó. Aquest fou un acte de tal brutalitat, inspirat pel fanatisme religiós de la pròpia reina i de l’ànsia de quedar-se amb els seus béns, que encara avui em sembla imperdonable. Aquest és un episodi pel qual la memòria oficial del nostre país passa de puntetes, i que explica, en certa mesura, una certa tradició d’intolerància assentada en l’inconscient col·lectiu espanyol. Amb segles sense minories religioses, molts espanyols veuen aquells que són diferents com una insuportable heretgia.

Trobo que és inconcebible que Girona li mantingui el nom del carrer. La nostra ciutat, que ha sabut reinventar-se i excavar el gloriós passat jueu, que ha fet del call un dels pols d’atracció del país, que té un centre, el Bonastruc de Porta, que atreu centenars de milers de persones d’arreu, que té un deute amb la comunitat jueva, no es pot permetre la ignomínia que hi hagi una placa que la recordi al costat de l’institut més antic de la demarcació. És imperdonable que el Vives es trobi en un carrer que recorda una genocida.

Porto algunes setmanes insistint sobre el tema. He perseguit a alguns dels nous regidors per recordar-los que no és massa coherent reivindicar el passat jueu de la ciutat, i mantenir en el nomenclàtor a aquella que va determinar la seva expulsió. És per això que considero que la Isabel ha de perdre el seu carrer. Tenint en compte la seva ubicació, i adreça d’un dels instituts més antics del país, i que per tant, ha de tenir una certa capacitat pedagògica, ja tinc les meves propostes. En comptes d’una reina, potser estaria bé dedicar-li a la Rosa Parks, aquella dona que a Montgommery, Alabama, va decidir no aixecar-se del seient. No seria mala opció dedicar un carrer a Anna Frank, autora del llibre que molts alumnes de l’institut llegeixen i que és un recordatori molt útil sobre les conseqüències del totalitarisme. O potser la Maria Mercè Marçal, professora d’institut i una de les grans poetes del nostre país que, a diferència d’aquella dona feudal i fanàtica, escrigué allò de “a l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona / de classe baixa i nació oprimida / I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel”.

  1. Li afegeixo un parell de noms de dones cristianes (adventistes del setè dia), que ben bé poden fer ombra a la marrana (per “bruta i güarra”, pas per judaitzant) coronada:

    Sojourner Truth (1797-1883). Nascuda sota l’esclavatge, va ser la primera dona en guanyar un judici contra un home blanc als EUA. Va lluitar per abolir l’esclavatge. https://en.wikipedia.org/wiki/Sojourner_Truth

    Irene Morgan (1917-2007). L’any 1944 va ser detinguda per negar-se a cedir el seu seient d’un autobus a una parella blanca (un fet molt semblant al que Rosa Parks faria anys després); l’any 1946 va ser jutgada per aquest fet, i en aquest judici la Cort Suprema dels EUA va dictaminar en contra de la llei segrecionista de l’Estat de Virginia. https://en.wikipedia.org/wiki/Irene_Morgan#cite_ref-8

    Atentament, i bon dissabte

  2. Estic totalment d’acord amb la globalitat de l’article (com en gairebé tots els dels bloc), a excepció de les alternatives al nom del carrer. Potser ens hauríem de plantejar d’una vegada de començar a suprimir els noms de persones de carrers i llocs públics: tothom, per moltes qualitats que tingui i molt que hagi fet pel món o una part d’aquest, té les seves parts fosques, els seus secrets inconfessables… En definitiva, que ningú és perfecte. A més, que és molt subjectiu valorar cada personatge: per a alguns ja els hi va bé el nom d’Isabel la Católica, i per a altres ens semblarà abominable (trobo perfectament raonable que a algú li molesti passejar per un Carrer de la Passionària, com a mi per una Avinguda del Generalísimo).

    I si comencéssim a neutralitzar el nomenclàtor dels carrerers: carrer del Peix, Alt, del Vent, de Dalt, de Baix, del Mig, Estret, Ample, Curt, de l’Ermita, del Mercat, etc. etc. etc… ? El mateix proposaria per a noms d’instituts, escoles, biblioteques i tot allò públic. En l’àmbit privat, evidentment, cadascú que posi el nom que vulgui a allò que paga amb els seus diners…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!