Wu Ming.cat

A l'esquerra, la CUP

23 de maig de 2007
6 comentaris

Em dic Ming. Wu Ming.cat

. Qui som (…)


Wu Ming.cat és un col·lectiu d’escriptors. 

. Badalona

Algú de nosaltres n’és, de Badalona, no ho som pas tots. Posar Badalona és reivindicar un “territori”. Dir Badalona és dir Paterna, Cornellà de Llobregat, Torrent, Sagunt, Salt… Volem expressar que venim dels marges, de zones de marca o frontera, híbrids. D’allà on campa el suburbi. On s’hi amuntega la vella classe obrera i el nou precariat i la immigració. Curt, som carn de cinturó industrial, de geto i blocs hiperpoblats. Un món de fàbriques desaparegudes o deslocalitzades. Llocs on dirigien l’orquestra, o pesaven prou, els comunistes, el moviment obrer organitzat, i l’esquerra més combativa i tossuda. Badalona, en aquest sentit, és com Torí, Bolonya, Le Corneuve, o un Manchester en menut.

. Wu Ming

Wu Ming són els nostres orígens, el referent més poderós. Es tracta d’una proposta política i literària que una colla d’escriptors bolonyesos, procedents de moviment socials diversos –autònoms, món del rock, la música punkie, dels centres socials, etcètera- han creat, durant la dècada dels 90 sota el nom de Luther Blisset. Tot plegat ha generat una web ben potent, una colla de llibres col·lectius i alguns d’individuals, sempre en el camp de la ficció. Amb una presència no gens menyspreable. I un veritable exemple a seguir. Per cert que els de Wu Ming , tal com va succeir amb Luther Blisset, sempre han fet crides per tal d’escampar les sigles i els noms sense rostre, tot impulsant iniciatives més o menys semblants. 

. Classe obrera

De Badalona, dèiem. Del cor, l’epicentre del suburbi. La banlieu catalana. I descendents de classe treballadora. I, a més, ben orgullosos de ser-ne. Obreres i obrers del metall, del tèxtil, de químiques, de grans i petites empreses. Ho duem, tot això, al nostre ADN.

 . WM i WM.cat: lligams

Els de Wu Ming.cat som, fonamentalment, seguidors, lectors, dels italians. Seguidors i lectors, tot s’ha de dir, engrescats i gairebé incondicionals. No hi mantenim, però, cap lligam orgànic ni personal. I, per descomptat, no els hem demanat permís per fer servir el nom que ells empren ni per catalanitzar-lo. 

. Referents ideològics

En tenim, esclar. Venim, com molts altres, de a llarga lluita de les treballadores i els treballadors, del moviment obrer organitzat, de l’esquerra anarquista, socialista, i comunista. D’un delit per fer una societat de lliures i iguals. Amb experiències com ara la comuna de París, la revolució russa, i els moviments anticolonials i de construcció nacional en països del tercer i del primer món. I això, aquesta herència, la assumim de forma crítica, dinàmica, amb tots els desastres, misèries, paranys, i encerts, que es vulgui. És, en qualsevol cas, la nostra, d’herència. Els avantpassats. El vell fil roig que en cada moment concret s’encarna, és enarborat per qui s’hi enfronta amb l’estat de coses existent. El vell talp que treballa sense aturar.

 . “P” de projectes

Tenim una realitat: aquest bloc. Unes definicions i unes semblances. Uns models. I aviat posarem fil a l’agulla del nostre primer llibre. La idea és treballar en el camp de la no ficció (la biografia, la història, el reportatge o la crònica d’actualitat). De tot això i d’altres coses que pensem fer ja hi anirem parlant, fil per randa, a través d’aquestes planes.

. Wu Ming

És una paraula xinesa que vol dir “sense nom”. Els noms no són importants, ni els estrellats, allò substancial és el projecte, la collita. És per això que aquesta revolució no té rostre.

BRAUN, memòries d’una fàbrica / BRAUN, memorias de una fábrica

  1. Molt interessant. Encara que no em trobo situat exactament a la mateixa zona que vosaltres, m’hi acosto.

    Ara bé, no sé si us adoneu que els arguments que feu servir a l’apartat "àmbit d’actuació" estan amarats d’imperialisme cultural (marc mental espanyol, visió anglocentrista del món, desigualtat lingüística).

    Endavant i molta sort!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!