Mascançà

El bloc de Vilaweb Mollerussa

2 de febrer de 2015
0 comentaris

Ferides obertes (per Engelbert Montalà)

En veure la cara que va posar el meu pare quan varem entrar a les dutxes del camp concentració de Mauthausen i que van servir per exterminar centenars de milers de persones, em vaig fer gran de cop.
Al sortir d’aquella cambra, recordo que es va ajupir a la meva altura, i em va dir: escolta, recorda i sobretot no ho oblidis mai.
Moltes vegades, especialment ara, en moments de dol per la mort del meu pare, faig un repàs dels moments que més m’han marcat durant tota la seva vida. Els destrio, classificant-los per imatges, somriures, abraçades, amor, plors, tristeses; i en faig un àlbum mental mentre em pregunto: què perdurarà d’ell en mi.
Aquell matí d’estiu a Mauthausen és un dels moments més impactants que recordo i que més ha perdurat en la meva persona.
Ara, en el present, i sobretot durant aquests dies en que recordem l’alliberament d’un d’aquells camps d’extermini humà, em retornen i retronen amb força dins el meu cap aquelles paraules, aquella imatge, aquella posat.
El record de les coses és bàsic per no ensopegar de nou amb les mateixes pedres en el camí del transcurs dels temps. La barbàrie s’ha de mastegar, de tant en tant, des de l’estómac, per adonar-nos del que fa només un grapat d’anys passava a Europa, a casa nostra.
Tot fent un exercici de memòria, podem comprovar que la barbàrie no és tan llunyana, i que molta de la gent que la va viure en les seves pròpies carns eren veïns, companys, amics dels nostres padrins.
Potser va sent hora de retre homenatge pels carrers de les nostres ciutats i els nostres pobles a aquells qui van perdre la vida en aquell holocaust, i que els nostres fills recordin sempre que veïns de Juneda i Mollerussa van ser-hi. Crec que és urgent i imprescindible dedicar un trosset del nostre, del seu municipi, a la seva memòria.
En Josep Torres Tribó, mestre durant la república a la nostra ciutat, i col·laborador de la revista satírica de Mollerussa “La Tarota” on hi signava amb pseudònim ‘Cap d ruc’ mereix un especial record en algun racó de Mollerussa, per la seva tasca en la lluita per la llibertat i el dret de les persones. No pot ser complicat, que un carrer de la nostra ciutat o una plaça, porti el nom d’en Josep, i així recordar-lo cada dia, sense necessitat d’esperar aniversaris.
El passat dijous, el nostre regidor Francesc Pla va plantejar la proposta al Ple ordinari, i ens va alegrar observar la predisposició del consistori a reflexionar-ho. Si continuem lluitant per la memòria històrica del nostre municipi, potser el següent pas serà restablir i posar en record als represaliats durant la guerra civil i així començar a curar ferides que en moltes cases, avui dia, encara són obertes.
Ara, sóc jo el que m’estic preparant per portar el meu fill a veure camp concentració de Mauthausen, i us ben prometo que m’estic preparant per posar el gest que va tenir el meu pare i que tan m’ha marcat, per a que ell també ho recordi tota la seva vida, i així pugui transferir-ho als seus fills, i ells als meus besnets; i que la història, encara que sigui dolorosa, quedi sempre en la memòria de tots nosaltres.

Engelbert Montalà i Pla
Alcaldable d’ERC a l’Ajuntament de Mollerussa.
Mollerussa a 30 de gener de 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!