Mascançà

El bloc de Vilaweb Mollerussa

7 de maig de 2009
0 comentaris

9 de maig: Centre de Recerques del Pla d? Urgell Mascançà.

per Esteve Mestre i Roigé

Francesc Foguet acaba de publicar un article antològic, en aquest bloc del Mascançà, “Escriure” i llegir el Pla d’Urgell”, que tindria de ser de lectura obligatòria per tots els alumnes d’ESO de la nostra comarca.

Fer un Centre de Recerques o un Grup d’Estudis, ha estat una quimera o un somni impossible que ens hem plantejat diferents persones de la comarca, en els darrers decennis. Per la part que em toca, a la redacció de la revista Barret Picat ja se’n parlava a la fi dels 80. En un article sobre la necessitat de fer una Història Gràfica de Linyola, publicat al n. 82 de B.P. –febrer 94- Francesc Foguet, l’ acabava amb “…el Consell Comarcal del Pla d’ Urgell, el qual hauria d’ estudiar la conformació d’ un Centre d’ Estudis i d’ Investigació Comarcal, de característiques similars als Centres que funcionen admirablement en algunes comarques catalanes”.

Han passat els anys, fins que un historiador Jordi Soldevila va fer seves aquestes aspiracions i es va veure amb el cor i la voluntat de posar fil a l’ agulla, iniciant a partir de l’ abril de 2008, tota una sèrie de contactes que fructificaren i que han portat a que el proper dissabte 9 de maig, a les 11 del matí, tindrà lloc  la presentació del Centre de Recerques Mascançà a la sala d’ actes de l’ Espai Cultural dels Canals d’Urgell, per tot seguit fer la inauguració a la sala de l’ entitat, de l’ exposició “De la Guerra, 1936-1939”, on Pol Galitó farà una explicació del material exposat.

I a partir d’ aquí, serà l’ hora de començar a treballar, a escriure. Entre les persones que s’han significat i recolzat el projecte des dels seus inicis, mencionaria a personalitats com Raimon Graells i Josep M. Cabau de Torregrossa, Albert Martinez de Golmés, Joan Yeguas i Sebastià Garralon del Palau d’ Anglesola, Jordi Domingo, Esther Solé i Josep Camps,  de Mollerussa, o ja els mencionats, Jordi Soldevila, Francesc Foguet i Pol Galitó de Linyola, entre molts altres noms que s’han adherit a aquest ampli projecte,  que com és diu al díptic de presentació, vol incidir en tots els camps de la història, ciències i l’ art…: “Aquesta pluralitat de persones permet una pluralitat de camps científics tan diferents com la filologia, geografia, l’ art, la història, l’ arqueologia, la biologia, la botànica, l’ ornitologia, l’ arxivística i la biblioteconomia, el dret, l’ antropologia o l’ educació”.

L’ èxit més important del Centre de Recerques, fins ara, ha estat posar en contacte a estudiosos, que fa només un any no es coneixien entre ells, i per mi, està clar que ajuntant les seves sinèrgies, en els propers anys, superats els inicis difícils, amb els treballs que s’aniran publicant, i activistes culturals com són alguns dels seus membres, no en tinc cap dubte, que en primer lloc, milloraran el grau de coneixement i d’ estimació que tenen els habitants de la Plana de si mateixos, però que també donaran a conèixer i sobretot “faran saber” als Països Catalans,  el que és l’ essència de la Plana d’ Urgell: la seva història, el seu paisatge i l’ esperit emprenedor dels seus homes i les seves dones.

Felicitem-nos, avui, que el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà comenci a caminar!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!