Arxiu mensual: juliol de 2013

Cartes d’Itàlia, de Josep Pla. El Po.

Les terres del Po formen una de les conrades més agradables, més riques, més vividores que es poden desitjar. No és estrany que hagin estat trepitjades tantes vegades i per gent diversa. Llur prestigi ha estat una invitació activa a … Continua llegint

Publicat dins de cinema | Deixa un comentari

Cartes d’Itàlia, de Josep Pla. Llibreries a Bolonya.

Són llibreries desordenades, amb la mercaderia barrejada i posada de qualsevol manera. El llibreter i els seus empleats solen tenir una tertúlia que es renovada cada dia. El client pot fer el que vulgui: baixar la soterrani, pujari baixar, amb … Continua llegint

Publicat dins de anècdotes | Deixa un comentari

Cartes d’Itàlia, de Josep Pla. L’esquenadret.

Són molt dignes d’atenció de seguida els esquendrets. Especialment els vells, que són els que s’estan, calçats de xinel·les negres brodades de blanc, a les portes de les tavernes i dels bars, fumant amb una elegància fabulosa i amb desdeny … Continua llegint

Publicat dins de anècdotes | Deixa un comentari

Cartes d’Itàlia, de Josep Pla. El Vesuvi.

En el seu “Viatge a Itàlia”, Goethe diu que el país és tan bònic que, encara que el Vesuvi fos tres vegades més perillós, la gent no se’n mouria. Potser el Vesuvi no es farà moure, però potser la màfia … Continua llegint

Publicat dins de anècdotes | Deixa un comentari

Cartes d’Itàlia, de Josep Pla. Restaurants de Roma.

A Roma hi ha restaurants de totes classes; àdhuc n’hi ha que fan cuina estrictament internacional. N’hi ha també de molt bons, i la característica d’aquests establiments és que fan cuina regional. No s’han avergonyit mai, aquests restaurants, de presentat … Continua llegint

Publicat dins de menjar i beure | Deixa un comentari

Cartes d’Itàlia, de Josep Pla. El perfum del menjar.

La caràcterística d’aquesta cuina és el prodigiós conjunt d’aromes que presenta. Ho perfumen tot: no solament la carn en totes les seves formes, sense oblidar la caça i el peix, sinó les verdures, que a la península són, en general, … Continua llegint

Publicat dins de menjar i beure | Deixa un comentari

Cartes d’Itàlia, de Josep Pla. El barroc.

“El barroc és un forma de vida caracteritzada per la falta absoluta de fronteres entre la bondat i la maldat -per la facilitat amb què hom pot passar, frívolament, del caprici al fanatisme, del bé al mal, sense solució de … Continua llegint

Publicat dins de a ponent | Deixa un comentari

Cartes d’Itàlia, de Josep Pla. Arezzo.

Al capítol dedicat a la ciutat d’Arezzo, Pla recorda noms vinculats a la ciutat com Petrarca, Pietro Aretino, Piero de la Francesca, Masaccio i Paolo Uccello. A mi no em passa el mateix, quan vaig veure a l’autopista que porta … Continua llegint

Publicat dins de música | Deixa un comentari

Cartes d’Itàlia, de Josep Pla. Al dente.

La grandesa de la pasta eixuta està en això: que quan està a punt, és a dir, al punt de cuita i al punt d’eixuta, es fon sense fondre’s a la boca, es menja sense mastegar, se sent tova i … Continua llegint

Publicat dins de menjar i beure | Deixa un comentari

Cartes d’Itàlia, de Josep Pla. Un bon estòmac.

El primer que cal per viatjar és un bon estòmac. Tenir un bon estòmac és al base de tots els ideals humans. Una persona que disposi d’un estòmac que no pugui resistir un canvi d’hàbits i de combinacions culinàries val … Continua llegint

Publicat dins de menjar i beure | Deixa un comentari