Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

16 de juny de 2018
0 comentaris

Llavors de futur

 

 

Diu Al Tall en una de les seues emblemàtiques cançons: “no sou lladres de saqueig,/que ens poseu la cova en casa/i des d’ella governeu”. Efectivament, des que ens posaren aquella cova que els valencians no tenim la clau de la nostra casa, i us diré més, de la nostra llengua. Són massa segles de persecució i menyspreu, d’una malaltissa obsessió per fer desaparèixer tota llengua que no siga l’espanyol. Tot i així, no han pogut amb nosaltres i al llarg dels segles sempre han hagut valencians tossuts que han estimat el valencià, i han fet tot el possible per estudiar-lo i donar-la a conèixer.

Divendres passat, a la llibreria Detroit d’Alcoi, es presentà el llibre “L’interés per la llengua dels valencians”, del professor Josep Daniel Climent. L’escriptor alcoià Francesc Gisbert ens parlà del dilatat treball d’aquest escriptor de la Costera, un estudiós de la història de la nostra llengua que ha editat un bon grapat de llibres sobre valencians tossuts que dedicaren part de la seua vida a dignificar-la. Llibres sobre, entre altres, Lluís Fullana, Enric Valor, Nicolau Primitiu, Emili Gómez, etcètera. Climent, ha volgut fer ara una mena de resum de gran part d’ells, amb una finalitat divulgadora. Aquest llibre que ara ens presenta està estructurat al voltant de tres eixos. Per una banda, la vida i l’obra de vuit personatges destacats: Lluís Fullana, Josep Ribelles, Carles Salvador, Sanchis Guarner, Josep Giner, Enric Valor, Nicolau Primitiu i Francesc Ferrer Pastor. Huit valencians que ens salvaren els mots, i que gràcies al seu treball i fermesa avui el nostre català està més viu. En la segona part, Climent ens parla de la transcendència que per a l’idioma va tindre la publicació de vuit llibres cabdals, entre altres,  “El Diccionari valencià-castellà” de M. J. Sanelo, “La llengua dels valencians” de Guarner, o les “Lliçons de gramàtica valenciana” de Carles Salvador. La darrera part del llibre la dedica al fets. Un total de deu moments que han marcat el devenir de la llengua: la participació dels valencians en el Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana de 1906, l’aprovació de les Normes de Castelló, l’Exposició del Diccionari català-valencià-balear o, entre altres, l’Acte d’Afirmació Valencianista de 1914.

“L’interés per la llengua dels valencians” és un llibre pensat per ser llegit per tothom, per divulgar i donar a conèixer els avatars pels quals ha hagut de passar el valencià. Un llibre per fomentar el coneixent sobre la llengua, doncs sense coneixement no hi ha estima. Un llibre, al meu parer, perfecte per completar el currículum de batxiller. Amb aquest llibre Climent ens hi recorda que allò que tenim no és gratuït, ni ha caigut del cel, i que molts dels problemes de normalització i ús que ara tenim ja van ser abordat per altres generacions de valencians i valencianes. Aquet llibre és un petit homenatge a totes elles. Un dels objectius d’aquest doctor en Filologia és divulgar el seu treball, ell mateix ens diu que els seus llibres són com “píndoles per al present i llavors de futur”.

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!