Vicent Luna i Sirera

Tirant al blanc

20 de maig de 2015
0 comentaris

A qui votar a les Corts Valencianes?

El 24-M els valencians i valencianes tenim unes eleccions transcendentals per renovar els nostres representants a les Corts Valencianes i als Ajuntaments. Feia anys que no es copsava entre la població tanta expectativa. I és que després de tot el què hem vist, sentit i escoltat al llarg d’aquests 20 anys de governs corruptes del PP, no hi ha per a menys. El diumenge 24-M tenim l’oportunitat de capgirar aquesta situació, però a qui votar? Al meu parer hi ha dos partits que marquen la diferència, i que haurien de ser votats pels valencians que volem un futur amb dignitat per al nostre país.

Gràcies a ells, i des de l’oposició, ens hem pogut assabentar de tants i tants casos de corrupció i han segut l’altaveu de les nostres denúncies i propostes. Dos coalicions que ens ofereixen dos projectes de país il·lusionants i engrescadors, amb diferències, però també amb moltes coincidències. Dos projectes que xoquen frontalment amb el model tradicional i espanyolista del PP i, en una bona part també amb el del PSOE. He llegit  part dels seus programes electorals i voldria destacar un aspecte de cadascun d’ells que al meu parer són capitals i els fa únics.

Per primera vegada una coalició, COMPROMÍS, (Bloc-Iniciativa-Verds), aposta per exigir un Concert Econòmic. Els valencians volem tindre el mateix que tenen el bascos i el navarresos des de fa 40 anys. L’estat espanyol porta quatre dècades, si més no, que ens està espoliant descaradament.

I també per primera vegada hi ha una coalició, ACORD CIUTADÀ (EUPV-Verds-ERPV-AS:AC) que obri la possibilitat que el poble valencià reclame el dret a decidir. Un dret democràtic reconegut internacionalment i que, al meu parer, tard o d’hora ha de ser l’instrument que ens porte a aconseguir la desitjada llibertat.

El concert econòmic i el dret a decidir són com la clau i el pany. Els bascos i els navarresos , com hem dit, fa anys que tenen la clau i no tardaran a exigir obrir el pany. Els catalans, farts de reclamar el mateix que tenen els bascos, han tirat pel recte i a final d’any decidiran el seu futur. Els valencians no tenim ni la clau ni el pany, però almenys ja hi ha dos partits, amb possibilitats de formar govern, que aposten per un d’ells. És un primer pas, això és el què tenim i ho hem d’aprofitar. Jo no tinc cap dubte que arribarà el dia que més d’un partit valencià exigiran, sense complexos, tenir la clau i el pany. I llavors arribarà el dia que ho podrem tot, perquè fa molts de temps que ja “no ens alimenten molles i volem el pa sencer”.

Ací teniu les dues cites que he tret dels seues programes electorals.

CONCERT ECONÒMIC  RESPONSABLE (COALICIÓ COMPROMÍS: BLOC-INICIATIVA-VERDS)

“Compromís demana, com a base per al desenvolupament d’una acció de govern justa, solidària i enfocada a les persones, EL CONCERT ECONÒMIC RESPONSABLE, que suposa la recaptació i gestió per la Generalitat de tots els tributs que es generen, i negociació posterior amb l’Estat per transferir-li l’excedent per solidaritat i per compensar els serveis generals que ens presta”.

DESENVOLUPAMENT DE L’AUTOGOVERN (EUPV-VERDS-ERPV-AS:AC)

 “Des del punt de vista valencià, a més, l’actual estat de coses […sense un finançament suficient] resulta especialment insuportable i sols pot resoldre’s a través de dues vies: un canvi global que òbriga un nou procés constituent a l’Estat espanyol o que, després d’un procés propi, reclame també per al poble valencià el dret a decidir. Ateses les característiques indentitàries de la societat valenciana probablement calga optar per la primera via sense tancar completament la segona. Una República Federal basada en el principi de lliure adhesió de les parts ha de ser aconseguida a través de la mobilització social des de la base”.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!