Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Una proposta per a dissabte (i per a tots)

Publicat el 28 de gener de 2008 per vicent

Dissabte farà 800 anys justos del naixement de Jaume I, el rei que va incorporar València i Mallorca i que va configurar la nació on vivim avui. 


A més alguns considerem Jaume I el primer dels nostres blocaires ja que El Llibre dels Fets no és una crònica a l’ús sinó un relat profundament personal que sembla que el rei dictava, atès que ell no sabia escriure.

Així que propose una combinació d’aquests dos elements. Propose que dissabte el màxim nombre possible de blocaires commemorem l’efemèride fent un post que continga un fragment del Llibre dels Fets i una reproducció del Penó de la Conquesta, la bandera que els andalusins hissaren a les Torres de Quart de València en senyal de rendició.

El text del llibre, en un arxiu massa complicat però útil, el podeu trobar ací. I el Penó no és difícil d’aconseguir.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

  1. Jo sóc qui va posar eixe word del "Llibre dels fets" a la xarxa. Compte que és una edició d’Aguiló del segle XIX (agafada de la Biblioteca online Joan Lluís Vives) i conté moltes errades de transcripció (però de moment no hi ha res més en edició digital). La podeu normalitzar a l’ortografia actual tranquil·lament.

    Malgrat que discrepe en què Jaume I formara cap nació (les nacions es formen a la contemporaneitat, la seua conquesta "simplement" va donar peu a què una mateixa comunitat ètnica ocupara un determinat territori), m’agrada molt la iniciativa. Tractaré de donar-li difusió entre la blogosfera valenciana.

  2. Ja he preparat el Llibre dels feyts, de Els nostres clàssics. I el penó ja és al meu arxiu d’imatges. L’he tret de Viquipèdia, com suggeria algú dels que han respost aquí.
    L’HIDROAVIÓ APAGAFOCS

  3. Entra en http://www.nuevaculturaurbana.com/ vés-te’n a "ponencias visuales" i escolta la de José Miguel Iribas. Posa la connexió Vlc-Barna a parir. I Barna com una shirt. Ho paga la Chacón i a més l’ínclit té ascedència a l?institut català d’arquitectura avançada. O siga que………fotrrrrrrrrreeeeeeeee !

    Hala ves i veges-ho. Si no pots busca-ho en Google, é la primea que apareix  

  4. Trobo aquesta
    iniciativa molt intel.ligent per tal de conèixer quina és l’influència real de
    la XBS.

    Per cert, que al mateix dia a la meva crònica de la Catosfera vaig estar a punt
    d’escriure que Jaume I va ser el primer blocaire de l’història. Finalment em
    vaig decidir pel Ramon Muntaner doncs ell si que la va escriure personalment i
    era un soldat, posició més similar al blocaire actual.

    També tinc fet el post pel dissabte

  5. El reclam amb motiu de l’acte de l’homenatge del penó de la conquesta és un acte que ens honora a tots més enllà de cap ús partidiste.

  6. Ho sento, em sembla increïble això de glorificar un rei i una conquesta, i inventar-se que aquell Jaume I tenia en ment construïr una nació o quelcom semblant. Les nacions són una invenció recent fruit de la necessitat d’homogeneització dels estats nacionals, cada cop més abocades al control sobre tots els racons de la vida de les persones, desenvolupant així una colonització també interna que arriba a avui dia fins els poblets més apartats de les metròpolis. Catalunya no és un estat però funciona com a tal, i el seu nacionalisme és equiparable a qualsevol altre. Està molt bé sentir-se català i també reivindicar un horitzó de Països Catalans, però siguem conscients del perill d’una hipotètica Gran Catalunya, de les proclames patriòtiques (no li faltava raó al Evaristo: "un patriota, un idiota") i de les invencions històriques que el nacionalisme català tira endavant per justificar la seva ideologia. Què passa, per exemple, amb l’Alguer? És també part de la nació catalana? Llavors, les Antilles són part de la nació francesa? O Còrcega, què carai!? Els catalans a Sardenya poden ser mal vistos, ho he viscut de prop, com els espanyols. A l’Alguer, la població autòctona sarda va ser expulsada per assentar colons catalans, i la discriminació es va perpetuar en el temps, tot i que ara ha quedat dil.luida. És propi de totes les conquestes i colonitzacions. Està bé, va passar fa temps, i avui dia la realitat és aquesta i no la podem fer enrrere. Però llavors no glorifiquem perillosament i amb ingenuïtat dubtosos passats…

  7. Hola. Fa dies que veig per alguns llocs que es diu que els andalusins van hissar el Penó en les torres de Quart, i em pense que l’origen està ací. El van hissar a la torre del Temple, que estava just a l’altra banda de la ciutat. No és que siga res important, però m’ha semblat que estaria bé avisar de l’error. Salutacions.

  8. Gran iniciativa!! Suposo que he estat un dels últims en afegir-m’hi (tenim la Fira de la Candelera a Molins), però val igual. Si Jaume I sortís de la tomba, al.lucinaria amb els nostres dirigents i la situació política actual. Possiblement més que amb els ordinadors i internet 🙂 

  9. les torres de quart varen ser construides al segle XV, xiquet… lo mes semblant que n’hi havia a prop, era la porta de al-hanax, mes o menys a la plaça del tossal…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.