Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Dies de Sarajevo (5): de Viena a Istanbul en només un carrer

Publicat el 4 d'agost de 2016 per vicent

La cosa és massa populista i turística, ho he de reconèixer. Però cal dir també que és ben real. Al final de Ferhadija un senyal al terra afirma que Sarajevo és una barreja de cultures, on l’oest es troba amb l’est. I la veritat és que si vens del barri nascut en l’època de l’imperi austro-hongarès quan travesses aquest senyal i entres al barri otomà del segle XVI efectivament passes de l’oest a l’est. En un segon.

Són barris tan clarament diferents que esborrona que puguen estar en una mateixa ciutat. La zona que en diríem austro-hongaresa podria ser Viena. Ara mateix necessitaria molts diners que no té per a ser Viena però podria ser-ho. Per l’estil dels edificis, per la forma del carrer, per l’ambient que s’hi respira. I la zona otomana, Bascarsija, ja avui en dia és perfectament Istanbul. Un Istanbul, això sí, més net i endreçat encara, amb paratges bellísims i acollidors. Hi ha un pati davant mateix de la gran mesquita, on pots beure’t una llimonada al capvespre mentre mires embadalit els minarets il·luminats, l’alta torre del rellotge, estirada com una girafa i just a la teua esquena els murs de la sinagoga vella.

Des dels turons de la ciutat, sobretot des de la fortalesa groga, aquesta zona de la ciutat és simplement increïble. En un rogle que tardes menys de cinc minuts a recórrer caminant pots trobar diverses mesquites, les catedrals catòlica i ortodoxa i la sinagoga vella –la nova només està a l’altra banda del riu. A aquesta ciutat, per aquesta raó hi ha autors que li diuen la Jerusalem d’Europa, tot i que cal anotar que la població jueva és cada cop més petita i irrellevant.

Per això vista la tradicional intolerància religiosa dels Balcans i de la major part d’Europa resulta certament intrigant i alhora reconfortant comprovar com durant segles en aquesta ciutat les diverses confessions han pogut coexistir paret contra paret, pregària al costat de pregària, respectant-se i reconeixent-se. Una sola passa separa efectivament Viena d’Istambul ací a Sarajevo i això diu molt, tots ho sabem, del valor únic d’aquesta ciutat.

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.