Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Sultanahmet (i 6)

Publicat el 27 d'agost de 2015 per vicent

A Santa Sofia una dona s’agenolla i se senya davant un mosaic bizantí que estem mirant. M’impressiona la concentració que té. No parla i per tant no sé si és grega o d’una altra nació ortodoxa. Si fos grega entenc que l’emoció encara seria més gran ja que els mosaics estan en grec, la llengua d’aquesta ciutat fins fa no pas tant.

Dels tres grans monuments de l’esplanada (la Mesquita Blava, Santa Sofia i el palau de Topkaki) de llarg Santa Sofia és la que m’impressiona més. El palau és espectacular però fred. Es nota que està pensat per a impressionar als dignataris estrangers i al propi poble i la Mesquita Blava, lògicament, només es pot visitar quan no hi ha oració, que és quan menys impressionant és. Tot i això el pati interior de la Mesquita és un indret extraordinari i a Topkaki es pot dinar en un racó amb unes vistes insuperables sobre el Bòsfor.

Tanmateix Santa Sofia és una altra cosa. Va ser església i mesquita però avui és un museu però un museu que replega i acumula els testimonis del que aquesta ciutat va ser. Els uns damunt els altres o al costat dels altres. I impressiona molt. Veus l’espai on es coronava l’emperador romà i al costat les cal·ligrafies més grans mai fetes al món musulmà compartint espai amb uns delicats mosaics grecs.

fotoTot l’edifici és un espai digne de ser visitat i apreciat però a més des de les finestres es veuen algunes de les vistes segurament més boniques d’Istanbul, el mar cap a un costat i la mesquita blava cap a l’altre. Inevitable fer fotografies des de les finestres.

A l’eixida és el moment de l’oració i els muetzins dialoguen de minaret a minaret cridant al món la grandesa del seu Al·là. M’assec a escoltar-los i pense com gaudirien Pep Gimeno o Miquel Gil d’aquest moment únic, en que l’un canta i l’altre li contesta des de la distància…

Publicat dins de Viatges | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.