Pau Comes

Independència és llibertat

3 d'agost de 2005
Sense categoria
1 comentari

De qui és l’estatut?

La resposta òbvia hauria de ser: dels catalans! Però si haguéssim seguit amb la inèrcia dels últims 25 anys, tal com demostren encara alguns comentaris des dels partits que s’han repartit el pastís fins no fa gaire, resultaria que només podria ser "dels uns" o "dels altres".

Malauradament (per a ells), aquest estatut, en el dictamen aprovat en
comissió, recull la sensibilitat de la majoria de catalans: catalanista
i d’esquerres -tal com ens autodefinim, segons l’últim baròmetre del
CEO.

Per això es pot donar la paradoxa (aparent), que un partit amb només 23
escons vegi reflectit el seu ideari en més d’un 90% del text. I com es
fa, això? Simplement, Esquerra fa majoria amb PSC-PSOE i ICV en els
temes socials, i fa majoria amb CiU (i molt sovint amb ICV) pels temes nacionals. Tal com es correspon amb la majoria dels ciutadans de Catalunya.

Tornant al dictamen de la comissió, això es veu claríssimament en la votació de les esmenes: s’han aprovat totes les esmenes que Esquerra votava a favor, i s’han rebutjat aquelles en què els republicans votaven en contra. Un resultat tant aclaparador només s’aconsegueix quan un partit té majoria absoluta, o quan hi ha una majoria real amagada sota les "majories oficials". Majories, aquelles, que abocaven a un fals dilema (fals, però que molts s’entesten a mantenir): només hi ha un progressisme (espanyol), i només hi ha un catalanisme/nacionalisme (conservador).

Estic convençut que al final hi haurà un bon estatut, mentre esperem la nostra Constitució -les raons, per a un altre post. No obstant, si al final no n’hi hagués, ja hauria valgut la pena per a desmuntar aquesta falsa bipolaritat. Això no és la política espanyola, per molt que alguns s’hi entossudeixin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!