Mails per a Hipàtia

El bloc personal de Vicent Partal

Mirant-me el Llibre Blanc…

Hi ha dies que, de sobte, passa alguna cosa que et frena. I aleshores el cervell es posa a ballar sol, aliè als qui t’envolten.

M’ha passat avui. Estava convidat a la presentació del Llibre Blanc de la Transició Nacional i he fet cap al Palau de la Generalitat amb el temps massa just. A la plaça he començat a trobar-me tot de gent coneguda i quan he arribat al saló on es feia l’acte m’he assegut al costat de la Tere i el Ruben. I hem començat a xerrar.

De sobte ha entrat el president de la Generalitat i com mana el protocol tothom s’ha posat dempeus. Jo estava assegut al darrere d’una columna sense visió directa de la presidència de la sala així que he concentrat la mirada en un gran televisor que mostrava les imatges.

I aleshores m’han vingut al cap tantes imatges de cop que he hagut de tancar els ulls, atordit. El president del Consell Assessor de la Transició Nacional parlava de com aquelles 1.400 pàgines dibuixaven la forma i la manera en que el Principat havia d’esdevenir un estat independent. I el meu cap s’ha envolat a l’albereda de Bétera quan jo era una criatura i vaig comprar un adhesiu amb l’estelada que venia el Roget en una paradeta del PSPV, pre-PSOE. Era el 77? era el 78? no ho sé ni ho puc recordar. Però m’hi he vist a mi mateix allà, ignorant i curiós de què volia dir aquell estel i he pensat, mentre obria de nou els ulls, que la vida és molt agraïda.


  1. Molt emocionant. És paradoxal que fos en un acte del PSPV! Jo també recordo perfectament la compra de la meva primera estelada i la sensació de clandestinitat que vaig tenir en aquell moment, fins i tot anant pel carrer amb la compra oculta dins la bossa. Van ser uns ‘pins’ i diversos adhesius a mitjans anys 80 a la llibreria Ballester de Barcelona.

  2. I som uns quants que molts anys abans de tota aquesta moguda, ja en el nostre imaginari, somniàven amb un país lliure, sense saber d’on venien aquests pensaments. Ara amb 63 anys tinc un record del meu avi que va lluitar per la republica i tots aquells que van morir per un país i un món millor, i aquest esclat de voler ser m’he emociona.
    Penso que ser o no ser aquesta es la qüestió.
    I com diu el poeta ens mantindrem per sempre mes al servei d’aquest poble.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.